Antreprenoriatul social face parte din fiinţa umană

Încă un text scris  în cadrul provocării mele, care se lasă, ca să zic așa, cu 3 premii de câte 100 de Euro. Cu mențiunea că, din nou, vă aduc aminte de două chestiuni:

  1. Am lansat secțiunea #Antreprenoriat pe acest prea-frumos blog, deci vă invit să o citiți.
  2. Am lansat această provocare pentru a susține excelenta inițiativă, care este, pe scurt, o oportunitate pentru business-urile cu impact social de a se dezvolta, de a primi sprijin financiar și, nu în ultimul rând, de a obține un lucru visat de mulți: recunoaștere internațională. Vă recomand, deci, dacă aveți treabă cu domeniul, să vă înscrieți în competiție.

Textul de mai jos este scris de Andreea Lung. Lectură plăcută :)

—————————-

Încep şi eu timid acest text.. chiar dacă am emoţii, poate mă vor părăsi pe parcursul redactării lui…

E un termen atât de vast şi totuşi atât de mic… e vast pentru că incap în el toate străzile şi străduţele oraşelor lumii acesteia şi mic pentru că se face atât de puţin pentru cei din jur. Vast pentru că sunt atât de mulţi oameni care aşteaptă să se insenineze ziua pe care tocmai au început-o şi mic pentru că cei mici sunt prea mici ca cineva să se aplece asupra lor.

În ţara noastră există antreprenoriat social, dar drumul e încă la început. Loc este pentru noi toti, mic şi mare, tânăr sau mai puţin tânar, cu şcoală multă sau mai puţină, dar cu voinţă. Cu multă voinţă de a ajuta pe cel de lângă tine. Nu trebuie să mergi în oraşe mari ca să incepi să vezi nevoile celui de lângă tine… totul este să ţii ochii deschişi… să vezi… nevoile tuturor oamenilor sunt cam la fel… să-ţi pese de cel de lângă tine, de cel care tocmai a trecut strada lângă tine, de cel ce stă la coadă în faţa ta la magazin..

Ca orice antreprenoriat, şi în cel social, îţi trebuie curaj… îţi trebuie oameni care cred în tine, în ideile tale, în gândurile tale, în segmentul de piaţă căruia să i te adresezi.

Eu simt acest antreprenoriat social ca făcând parte din fiinţa umană. Fiecare are idei de afaceri, bune sau mai puţin bune, fiecare are oameni dezavanajaţi (social, cultural, economic, din punctul de vedere al vârstei etc) lângă el. Totul este să îmbini favorabil aceste două elemente şi ai şanse de reuşită in antreprenoriatul social. Sigur sanşele tale cresc dacă te afli într-un oraş mai mare pentru că în acest oraş mai mare oamenii au alte idei… au mai multe idei…

Cunosc câţiva oameni care lucrează în acest domeniu al anteprenoriatului social. Unii vorbesc cu drag despre munca lor şi văd părţile pozitive ale acestuia, alţii văd mai mult părţile negative ale acestuia si încet, încet îşi pierd voinţa de a continua. Îi înţeleg şi pe unii şi pe alţii, viaţa e o provocare pentru toţi, problemele încep atunci când părţile negative sunt mult mai numeroase decât cele pozitive.

Îmi place să visez că peste ceva timp, mai lung sau mai scurt, voi fi şi eu antreprenor social. Încă n-am nici o idee despre ce si cum va fi, dar simt că asta mi s-ar potrivi ca o mănusă.. Am oamenii cu nevoi (destule) chiar lângă mine, totul e să îmi vină o idee mare… MARE…, pe care s-o pun lângă oamenii pe care îi am deja… şi gata… pot să pornesc la drum.

Vreau să cred că eu fac deja un fel de… cum să-i spun? un fel de semi-antreprenoriat social, faţă de cei din jurul meu. Atunci când duc coşul unei bunici care abia şi-l duce şi nu are curajul să ceară nimănui ajutorul, atunci când cumpăr o pungă de pufuleţi copilului de lângă mine, cu mâini nu prea curate dar pe care nu mă sfiesc să le ating, sau când pur şi simplu stau o oră cu o persoană pe care nu prea o înţeleg ce vorbeşte. Zâmbetul lor e mai preţios decât ce aş putea câştiga în timpul acela făcând orice altceva.

Da, pierzând timpul pentru alţii, îţi găsesţi timpul tău! Doar cine a încercat ştie ce vorbesc.

The Venture (2)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.