Puteți vota uRADMonitor în competiția Chivas The Venture! Sau puteți alege din celelalte 4 excelente proiecte românești aflate în competiție. Unul dintre ele va primi 3.000 de euro ca favorit al publicului, iar unul va pleca la finala globală Chivas The Venture.
”Auzi, dacă tot ai dispozitivul la tine, nu ne spui dacă e totul în regulă cu aerul de aici?”, îl rog pe Radu Motișan, the big kahuna al excelentului proiect uRADMonitor (recunosc, eram cam neliniștit de graficele alea ciudate, care apăreau pe un monitor de lângă Radu și care ne arătau, dar făra ca noi, juriul, să înțelegem care-i faza, în timp real calitatea aerului din Tribute, locul unde jurizam semifinala națională Chivas The Venture).
”Da’ cum nu!”, răspunde Radu, într-o ”timișoreană” faină :)) Și ne interpretează graficele neliniștitoare. Zice el acolo niște termeni tehnici (jur că nu am înțele mare lucru), după care dă verdictul final: ”e totul în regulă aici”. Și toți răsuflăm ușurați. La popriu :))
Ce face, de fapt, uRADMonitor
Așa l-am cunoscut pe Radu: traducându-mi la fața locului ce face uRADMonitor :) Mai apoi, când m-am întâlnit cu inițiatorii celor 5 proiecte ajunse în finala competiție de antreprenoriat social Chivas The Venture (am susținut un workshop de comunicare), l-am rugat pe Radu să îmi spună într-o singură propoziție ce beneficiu îmi oferă mie, ca utilizator, ”cașcarabeta” uRADMonitor.
După câteva replici schimbate, l-am dus către ceea ce eu cred că aduce acest device pentru oricine îl folosește: știi în orice moment ce aer respiri. Căci, după mintea mea, acesta este beneficiul principal.
În mare, uRADMonitor este un dispozitiv deștept care îți arată în orice moment cât de poluat (sau nu) este aerul pe care îl respiri fix atunci (iertați exprimarea colocvială, dar e mai bine să discutăm așa, ca să ne înțelem mai bine). ”Cutiuța” nu e mare, cam de dimensiunea unui telefon mai grăsunel, dacă vreți :)) Și îți oferă, prin senzorii săi super-ultra-mega inteligenți, măsurători în timp real despre calitatea aerului.
Cine este Radu Motișan, inițiatorul uRADMonitor
Chestiuni mai tehnice despre dispozitiv găsiți la NW Radu, chiar vă recomand să citiți. Și vă mai recomand și interviul de mai jos, ca să înțelegeți mai bine cine este și ce vrea de la viața noastră Radu Motișan, inițiatorul uRADMonitor, poate vă convinge să îl votați :)
Dar nu înainte de a vă mai da un filmuleț cu un review al dispozitivului (începe de pe la min. 4), realizat de un mare videoblogger de tehnologie (chiar mi-a plăcut să îl aud vorbind așa de frumos despre un produs românesc!).
Bun, și acum interviul cu Radu, enjoy!
Cristian China-Birta: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, ca să știe lumea cu cine vorbim :)
Radu Motișan: Sunt din ’82, am absolvit informatica, cu un master la activ, si scriu cod de la 10 ani cand am inceput cu BASIC, pe CIP03. A urmat o vreme cand pe casete aveam si altceva decat muzica, si vorbind de sunete ciudate, nu la mult timp dupa ma bucuram cand modemul scartaia in mod corespunzator, suficient cat sa pot sa trimit emailuri prin telnet.
Adica am fost, ca si pregatire, menit sa devin un bun programator, ceea ce am si facut pentru o perioada, cat sa vad cu ce se mananca industria software. A fost interesant, dar m-am lovit de doua probleme: software-ul oricat ai incerca, ramane in lumea lui (virtuala) , si a doua a fost ca eu aveam si multe alte hobby-uri.
Am functionat mult timp in afara sistemului, si probabil acesta e unul din lucrurile pentru care sunt cu adevarat recunoscator. Am scapat de acea masina uriasa care toaca energia si talentul multora. Si asa am reusit sa gandesc liber. Am incercat sa imi folosesc energia in mod util, si sa pun in practica proiecte care le-am considerat importante.
Care-i faza cu uRADMonitor? Ce problemă socială rezolvă acest business? În câteva cuvinte sintetizatoare, ca sa inteleaga lumea pe scurt despre ce este vorba.
uRADMonitor a pornit pe vremea cand lumea nu stia ce e IoT-ul, ca un aparat mic, automatizat, dotat cu senzori care facea masuratori si le transmitea prin Internet, ca sa pot sa vad rezultatele ca si grafice direct pe ecranul calculatorului. Mi-am dat seama ca exista un potential enorm aici, si am inceput un nou tip de munca, aceea de a transforma o constructie care era ceva mai mult decat un prototip, intr-un design care se putea scala si pune in productie. Cu toate detaliile ce tin de economie in productie, adica sa pui exact numarul corect de piese si nu mai mult, ca sa scazi costurile.
Intre timp lumea a inceput sa inteleaga ca trebuie sa avem grija de mediu, sa controlam poluarea, si ceea ce eu aveam pregatit a lovit o fereastra de oportunitate, intersectandu-se cu un curent general.
De la un aparat la peste 500 acum, uRADMonitor a ajuns sa fie o retea globala de astfel de aparate, care prin natura senzorilor folositi masoara in prezent calitatea aerului.
Este un nou tip de arma impotriva poluarii, in care oamenii vad cu ochii lor ca nu e tot una unde si cum traiesti si fac o incursiune in nivelurile substantelor la care ne expunem. Aceasta e componenta de constientizare, care are ca efect impactul social la care ajunge uRADMonitor: oamenii devin constienti de ce inseamna un mediu curat, incearca in cercurile lor sa faca ce pot pentru asta (de la becul stins sau robinetul inchis cand nu e nevoie de ele, mizeria care nu o mai arunca pe jos, samd, mesajele converg).
Poate cel mai important, duce la o presiune care creste si poate produce schimbari la nivel de oras sau mai sus. Imi place sa spun ca ajut sa ridic un val, care creste tot mai mult ca apoi sa loveasca pentru a produce o schimbare in bine.
In prezent reteaua e deja prezenta in mijloace de transport in comun in Cluj Napoca si Alba Iulia dar si in Bucuresti, si culegem date prin care sa intelegem care sunt aglomerarile de poluanti pentru a incepe efortul de limitare a lor.
De unde a venit ideea acestui business?
Din a alege sa-mi investesc timpul in a construi ceva ce are un impact pozitiv asupra celor din jur. uRADMonitor se vrea a fi un prim produs comercial, care sa ne permita sa generam suficiente resurse ca sa abordam tehnologii tot mai avansate, cu un impact din ce in ce mai mare. Avem deja un plan in sensul asta.
uRADMonitor este printre cele 5 proiecte finaliste la Chivas The Venture. De ce ai aplicat la acest program și cu ce crezi ca te ajuta?
Am aplicat pentru ca ne-am intersectat perfect cu viziunea de impact social pe care o doresc organizatorii. Si noi vrem acelasi lucru, adica tehnologie care sa impacteze pozitiv un numar cat mai mare de oameni. Ca ne ajuta e deja un lucru cert, oamenii pe care i-am cunoscut pana in acest punct au contribuit pozitiv, sper ca acest lucru sa continue pana la final. Cred asadar ca e o sansa de a face o scurtatura spre a reusi mai repede ce ne-am propus: sa facem viata unui numar mare de oameni mai buna, oferindu-le un mediu mai curat.
Daca te-ai afla în fața juriului internațional și ți s-ar cere doar 3 cuvinte în care să descrii care sunt beneficiile businessului tău, care ar fi acestea și de ce?
Poluare, constientizare, sanatate.
Poluare pentru ca asta masuram, e cuvantul cheie care numeste problema pe care am abordat-o spre rezolvare. Constientizarea e provocarea pe care trebuie sa o depasim, si folosim tehnologie ca sa facem invizibilul vizibil si usor de inteles. Iar sanatate e efectul la care ajungem, ca o incununare a eforturilor depuse.
De ce crezi ca este nevoie de cât mai multe businessuri cu impact social în România?
Un business cu impact social e ca un bumerang cu cursa larga, beneficiile nu sunt imediate. Din acest motiv astfel de directii nici nu isi gasesc usor sustinerea. Dar nevoia ramane si responsabilitatea e pe umerii nostri ca sa fim pregatiti pentru ziua de maine.
Cred ca asta s-ar putea intampla in mod firesc daca afacerile ar fi facute de oameni pentru oameni, si nu pentru lucruri imateriale sau fara scop. Probabil tine de viziune si principii, de un anumit fel de a intra intr-o competitie de dragul aventurii si a calatoriei, si fara a calca pe capete in tot acest proces. Tot asa, prin fapte demne avem o sansa de a ne ridica ca si tara, de a privi cu mandrie inainte, de a folosi potentialul creativ al tinerilor cu care ne place sa ne mandrim, spre ceva cu valoare.
Cum crezi că ajută o competiție ca Chivas The Venture dezvoltarea businessurilor sociale la noi în țară?
Le ajuta aratandu-le ca nu sunt singure, ca exista cineva care apreciaza si sustine direct efortul. Cum spuneam inainte, din cauza ca beneficiile nu sunt imediate, resursele aruncate in joc sunt pe masura. M-am bucurat sa vad ca Chivas face o exceptie. A pune accentul pe ceva cu impact si a populariza conceptul printr-o competitie palpitanta, aduce o expunere foarte buna, atat pentru initiativa propusa dar si pentru cei ce concureaza.
Un mesaj ÎN EXCLUSIVITATE (:D) pentru cititorii blogului meu.
Cu totii suntem prinsi intr-o avalansa a cotidianului, si nu cred ca maine va fi mai bine. Dar in toata aceasta viteza suntem datori sa ne tragem o secunda sufletul si sa ne gandim unde vrem sa ajungem. Probabil ca atunci va deveni mai clar ca rutina care ne inlantuieste nu duce nicaieri.
Cred ca suntem datori dar si capabili sa facem mai mult decat sa ne invartim ca si o rotita intr-un mecanism. Cu alte cuvinte, mesajul meu e despre a ne folosi talentul pentru a crea lucruri de care sa fim mandri. O mare parte din acestea ii vizeaza pe cei de langa noi. O alta parte includ extinderea cunoasterii. Sunt atat de multe, si timpul e atat de putin.
Un mesaj pentru celelalte proiecte participante în competiția Chivas The Venture :)
Fie ca cel mai bun sa castige, pentru ca oricare va fi acela, cu totii vom avea de castigat. Asa ceva nu se intampla in lumea reala.
Cam așa arată uRADMonitor pe glob :)
https://youtu.be/zzgYCI9bVIw