Super-Chinezu recomandă: cum poți să petreci mai mult timp de calitate cu copilul tău

Am eu o teorie când vine vorba despre ceea ce se numește timp de calitate petrecut de părinte cu copilul. Adică nu e teorie, este ceea ce aplic în fiecare zi, în relația cu cei trei copii. Aș vrea să vedeți ce vă spun despre această chestiune ca pe o recomandare venită din partea unuia pentru care timpul petrecut cu familia lui este prioritate zero. Zero absolut! :) Și că această ”știință” nu a venit picată din cer, ci reprezintă o perioadă lungă de încercări și ajustări permanente în relația cu copiii mei.

Regula de bază pe care o folosesc este următoarea: lasă-l pe copil să decidă când vrea să îi acorzi timp, dar transformă tu acele momente în timp de calitate.

O să vă explic ce am vrut să spun cu asta, dar înainte vă las să vedeți povestea desenată de mai jos. Pentru că Super-Chinezu o să vă ajute să înțelegeți mai bine ce vreau să vă spun :)

IlustratieSuperChinezu_art.3

Trăim o viață cu pedala de accelerație apăsată la maximum. Și viteza asta în care ne mișcăm aduce cu sine una din caracteristicile fundamentale ale zilelor noastre: multe de făcut în extrem de puțin timp. Toți pățim de astea, nu cred că există careva dintre voi să îmi spună ”neeee, la mine e totul roz, am timp așa de mult că mă plictisesc”.

Cum gestionăm această presiune depinde de fiecare dintre noi. Unii o facem instinctiv, alții o facem în baza unui set de reguli, ca să le zic așa, pe care le-am învățat în timp, iar alții studiază la greu ca să știe cum să își facă rost de încă măcar o jumătate de oră în plus față de cele 24, cât are ziua. Indiferent cum facem față acestei provocării, toți ne lovim de ea. Fără excepție.

În această ecuație a trăirii în viteză, familia are de suferit. Pentru că puțini suntem cei care am reușit să găsim o soluție la grămada de probleme la care trebuie să facem față și să nu încărcăm familia cu ele (căci, despre asta este vorba, în esență).

Recomandarea mea în ceea ce privește relația cu copilul este următoarea: atunci când copilul vine înspre voi, să înțelegeți că nimic altceva nu mai contează. Să lăsați totul la o parte, telefonul, televizorul, discuția cu altcineva, chair gândurile la alte lucruri și să vă imaginați că doar voi doi existați în acel moment în univers.

Acesta este timp de calitate petrecut cu copilul. Să îl lași să decidă el când și cât (o să vedeți, nu durează mai mult de 15-20 de minute până să vă dea semne că ”sesiunea” s-a încheiat…), dar voi să decideți cum. Iar acest ”cum” exact asta înseamnă: copilul să înțeleagă că în acele momente sunteți doar al lui.

Progresul tehnologic din ultimii ani este absolut fenomenal. Și nu mă feresc deloc să zic vorbe de astea, care pot fi considerate mari. Gândiți-vă ce înseamna tehnologia în urmă cu doar 5 ani și gândiți-vă ce înseamnă acum. Dacă reușim să înțelegem această tehnologie (nu cum funcționează, nu e treaba noastră, ci cum o putem folosi), ne poate ajuta teribil în viața de zi cu zi. Inclusiv pe partea de timp de calitate petrecut cu copilul. Pentru că ne ajută să rezolvăm cât mai repede toate celelalte sarcini, să le punem în categoria ”rezolvat”, să ni le luăm de pe cap, astfel încât să ne concentrăm 100% pe relația cu copilul.

Tehnologia asta ajutătoare, ca să îi zic așa, este chiar lângă noi. Pe bune, chiar lângă noi. Trebuie doar să înțelegem cât de mult ne poate ajuta. Exemplu: butonul unic de plata din Online B@nking de la UniCredit. V-am mai spus despre cât de mult vă poate ajuta acest buton, și atunci ajutat de un episod de bandă desenată (chiar vă recomand să dați un ochi, să îmi spuneți cum vi se pare).

Cu ce vă ajută acest buton? Aveți mai jos. Dar aș sintetiza într-un cuvânt: super-eficiență. Care înseamnă taskuri rezolvate mai repede, probleme dispărute mai repede și atingerea obiectivului tău de părinte: timp mai mult împreună cu copilul tău :)

Toate plățile se fac acum dintr-un singur loc: transferuri, plata facturi, schimburi valutare, plăți în valută, plăți către trezorerie.

Dacă ai mai plătit în trecut către un beneficiar, trebuie doar să introduci primele caractere și aplicația îți va afișa automat detalii despre acesta (cont, nume).

Dacă vrei să plătești rapid o factură de utilități, o poți face foarte simplu, introducând numele furnizorului de servicii către care vrei să plătești

Și ca să fie și mai ușor pentru tine, transferurile între conturile proprii nu mai necesită semnatură.

Apropo, dacă ești client UniCredit și încă nu ai încercat aplicația, poți accesa contul tău Online Banking.

Am și o rugăminte pentru voi. De fapt, o provocare. Eu v-am spus cum reușesc să aloc mai mult timp pentru ai mei. Dar sunt sigur că ”știința” asta nici nu a început și nici nu s-a terminat odată cu mine :)) Așa că vă rog să îmi spuneți cum faceți voi să câștigați mai mult timp pentru familie? Ce trucuri folosiți? Sau, mai degrabă, ce tool-uri folosiți? Cine știe, poate iese un îndrumar numai bun de folosit de către părinții care nu și-au dat încă ”update” pe partea asta :D

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

9 thoughts on “Super-Chinezu recomandă: cum poți să petreci mai mult timp de calitate cu copilul tău”

  1. Am vrut sa citesc articolul asta in ideea ca o sa gasesc in el ceva cu adevarat util. Dezamagirea a fost sa vad ca este defapt o reclama la unicredit…si nimic util in el.

    1. Aha, deci tu îmi spui că, dacă tai partea cu Unicredit (așa, ca exercițiu de imaginație, desigur), nu găsești nimic util? Nimic, nimic? Really?! Înseamnă că ești un geniu al creșterii copiilor și mă înclin până la punctul de rupere în fața ta. Uite, gata, m-am rupt…

      1. Ok. Eu am spus doar ca mi s-a parut superficial scris articolul. Am inteles ca defapt articolul s-a nascut din nevoia de reclama si nu invers. Puteai sa dezvolti mai mult partea cu timpul de calitate petrecut cu copilul. Este opinia unui cititor al blogului. Puteai sa o respecti si sa lasi aroganta.

        1. O respect, cum să nu o respect?! Dar aroganța nu o las, mulțumesc de sfat. Face parte din farmecul meu :D Cât despre text, atât am putut. Cine înțelege din atâta cât am scris, bravo. Cine nu, iarăși bravo, firește. Mulțumesc că mă citești! Sau nu mai este de actualitate după faza asta? :))

          1. Referitor la articol wanna be/reclama, we will agree to desagree. Referitor la partea cu cititul o sa ma mai gandesc daca ma meriti. Glumesc. Citesc. Sunt un soricel de biblioteca. Citesc tot ce prind.

  2. cu un singur lucru nu prea sunt de acord in articolul asta.

    cu „Trăim o viață cu pedala de accelerație apăsată la maximum. Și viteza asta în care ne mișcăm aduce cu sine una din caracteristicile fundamentale ale zilelor noastre: multe de făcut în extrem de puțin timp. ”

    pentru ca daca privesti un pic mai departe poti vedea ca este un cliseu, impins spre toate blogurile, televiziunile, emisiunile si conferintele. este partial nascut din FOMA (fear of missing out) si secundar din necunoasterea tehnicilor elementare de productivitate.

    La FOMA contribuie facebook-ul, email-ul, stirile tv, povestile la o tigara sau alte generatoare de dopamina (cand ai putea manca oua cu piper si banane cum ar zice Altucher :) ).

    Iar pentru productivitate – „succesul vine atunci cand ignori lucrurile care nu te ajuta si te concentrezi pe cele care iti aduc TIE succesul”. Sau varianta adanca – succesul (financiar, profesional, spritual etc) vine atunci cand aduci valoare altcuiva.
    Si mai aplici si legea lui parkinson – munca/o activitate tinde sa ocupe tot timpul alocat ei – poti citi emailurile in 30 de minute la fel cum le poti citi si in 8 ore.

    Ceea ce vroiam sa spun fiind ca as fi preferat exprimarea „traim o viata in care, pentru prima oara in istorie, datorita tehnologiei, putem apasa pedala de acceleratie cat de tare sau incet vrem; cat timp stabilim sa punem familia si copiii pe primul loc vom avea timp suficient pentru ei”. mi-ar placea ca asta sa fie cliseul de acum incolo. si ca in acest demers exista si un loc unic de unde sa ne facem toate platile printr-un buton – tocmai ziceam „…pentru prima oara in istorie, datorita tehnologiei, putem apasa pedala…”

  3. Pingback: Se poate să găsiți mai mult timp pentru a face surprize celor dragi? Super-Chinezu zice că da :) - Cristian China Birta

  4. Pingback: S-a arătat dreptatea, în sfârșit! Jurații de la Vocea României au devenit desene animate :D - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.