Antreprenoriatul la români e cam la (răs)cruce…

Ieri m-am plimbat prin zona mea de reședință să caut o cheie în cruce pentru roțile de la mașină. Căci s-a întâmplat să se întâmple o pană la Nissanul meu și nu aveam scula cu pricina (io știam că o am, dar uite trăznaie…). Și am colindat io niște magazine de astea de cartier, fără nici măcar o vagă urmă de succes. La un moment dat intru într-un magazin de ăsta mai mititel de piese auto. Unde am executat superbul dialog antreprenorialo-clientelistic cu nenea de până în 50 de ani care presta acolo.

Io: Bună ziua, cheie în cruce pentru roți aveți?
El: Domle, sunteți al cincilea care mă întrebați asta în ultimele săptămâni?
Io: Păi și aveți? Sau cum?
El: Nu am, domle, că nu trece.
Io: Păi cum nu trece dacă lumea cere?
El (cu un aer de cunoscător plictisit de mireanul care se bagă ca chilotul între fese în meseria lui): Haide, bre…
Io (arătând către ceva garnitură de nu știu ce, care avea un pret de vreo 60 de lei): Dar chestii de alea câte ați vândut în ultima perioadă?
El (mirat): Vreo 2.
Io: Păi și de ce le țineți pe alea la vânzare dacă trec așa de greu, iar cheia de care vă zic nu e pe raft, deși lumea o cere?
El (puțin surprins, dă vagi semne că s-ar lumina nițeluș, dar apoi își revine și cu hotărâre în glas…): Pentru că nu trece, domle.

Am salutat corespunzător și am plecat de acolo mulțumit că am făcut tot ce era omenește posibil, ca și client, să îl scot pe respectivul din greșire. Dar sunt absolut sigur că și el, la rândul lui, era ferm convins că m-a luminat că nu mă pricep la toată șmecheria cu vânzarea de piese auto.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Antreprenoriatul la români e cam la (răs)cruce…”

 1. Atitudinea ta civica este impecabila dar daca e sa discutam si despre eficienta existentei acestei atitudini … cam ramai „repetent”.
  Eu cred ca sunt oameni care merita „desteptati” si sunt oameni care merita (sau trebuie) lasati sa „moara” in prostia lor. Efortul (tau) este laudabil numai in masura in care este eficient. Da’ cand nu ai cu cine … prostu’ o sa ramana tot prost si o sa-ti trimita si unde negative : „uite bă cine sa gasit să mănveţe pă mine”.

 2. Asa e o discutie la vreun shop in Bucuresti? Nu tu, buna ziua, etc? Macar s-a luminat omul cum sta treaba asta cu maketingul cheilor in cruce. E mult de invatat pe caela asta :))

 3. Păi, da, pentru că la noi dacă vrei să accesezi nişte fonduri de la bănci sau din afară, trebuie să fi al cuiva sau să ai un nume ca să poţi fi luat în seamă fără să fi jegmănit sau mai rău…să fi tratat ca un rebut.
  Eu încerc de foarte mult timp să deschid o afacere, dar nu am cum.
  Băncile şi afacerile româneşti nu au soluţii pentru femeile sau oamenii care stau acasă din diverse motive.

  Eu de exemplu a trebuit să stau trei ani cu fetiţa mea. Contează foarte mult calitatea educaţiei pe care i-o dau, felul armonios în care creşte. „investiţia”, în copilul meu mi s epare cea mai importantă.
  Totuşi, mi-aş dori să stau cu ea şi să pot avea o afacere proprie. Nu să mă îmbogăţesc, dar să pot trăi şi să nu fiu pe minus.

  M-am convins însă în toate demersurile mele că noi suntem doar păpăcioşi de fonduri nu şi persoane cu iniţiative. Nici o clipă nu se gândesc că putem fi profitabili cu puţin sprjin! Teoretic sunt multe căi de a deschide oa afacere, practic însă…totul e frecţie la picior de lemn :)!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.