Viața-i un permanent pitch. Dacă nu îl iei, pici

Iartă tentativa-mi semi-jenantă de rimă forțată. Dar nu poezie am vrut să fac. Că oricum nu mă pricep. Ci am vrut să subliniez că, deși ne este greu spre foarte greu să acceptă, de cele mai multe ori ne comportăm în viață de parcă am fi la un pitch.

Adică vrem să obținem ceva de la cineva, așa că (ne) vindem către acel cineva. Ca să îl convingem. Ca să îl facem să își deschidă portofelul, lista de angajări, agenda de întâlniri amoroase etc. După caz.

Și la pitch, și în viață, funcționează niște… că nici nu știu cum să le zic să nu pară că-s arogant (din nou)… reguli. Că proceduri nu-s. Care să te ajute. Dar nu decisiv. Ci doar să îți mărească șansele de câștig.

Am povestit despre ele la Campionatul de Elevator Pitch #ArtaDeANuVinde, organizat de Andrei Dunuta and Co. Unde am fost parteneri cu Kooperativa 2.0.

Pornind de la faptul că am jurizat lejer peste 200 de pitchuri în mezozoica mea activitate profesională. Așa că oleacă de bătaie știu. Iar despre ”pitchurile” pe care le-am câștigat în viață, ce să mai zic? Probabil că și de aia mă citești, știi cum zic. Iată-le. Pe ele. Pe recomandările pe care, din preaplinul experienței mele, ți le ofer ca ofrandă că, în loc să faci altceva cu viața ta, mă citești pe mine. Motiv pentru care îți mulțumesc la modul corespunzător.

Înlocuiește ”jurații” cu oamenii din viața ta de la care vrei să obții ceva. Și ”pitch” cu anumite momente din viața ta, în care vrei să obții ceva. Și vezi dacă nu te-ai putea folosi cât de cât ideal de ce zic eu.

Aia zic.

5 chestiuni ce necesită atenție (la pitch și în viață)

😴 Jurații sunt la al nuș câtelea pitch = fă-i atenți din prima.

🫥 Sunt obosiți, stresați, plictisiți = feel the room.

😵‍💫 Te ginesc dintr-o privire din atitudine = own the room.

😡 Faci glume cu Steaua? Poate e unul dinamovist = limită la umor.

🤧 Jurații au ochi, nas, urechi = capisci?

Ce îți recomand (la pitch și în viață)

– Scoate direct, din prima, la înaintare beneficiul pe care îl oferi. Oamenii nu au vreme să îți asculte povestea vieții. Nu când tu vrei ceva de la ei.

– Îmbracă-te așa cum te îmbraci tu de obicei. Că unii vin cu costumul lui bunicu pe ei. De zici că-s la înmormântare. Și stârnesc râsul. Sau enervarea. Ceea ce nu ajută de nicio culoare.

– Mănâncă ușor înainte de pitch. Cât să ai energia necesară să livrezi discursul ca lumea. Nu să te îmbuibi. Nu să te balonezi. Nu să devii letargic de la digestie.

– Bea o cană cu apă fix înainte de a intra în pitch. Plată. Nu minerală. Ca să nu – pardon my French – scapi o suavă râgâială fix când ai de livrat speechul.

– Fă un duș înainte (sau să ai șervețele umede la tine). Dacă puți, iartă-mă pe mine, dar nasul meu nu îmi va permite să îți ascult pledoaria.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.