Spune-mi cum îi lași pe șefi să te trateze ca să îți spun cine ești

S-a albit la față. De am crezut că leșină. A început să tremure și să zică repetitiv ”acuma ce mă fac? acuma ce mă fac?”. Fata din fața mea era în plin atac de panică. 

Pentru că nu mai avea baterie la telefon. Iar asta însemna că șeful ei nu mai poate da de ea. De aceea era atât de panicată. Că nu putea da șeful ei de ea!

M-am enervat teribil. Și am făcut-o în toate felurile. Bine, eram furios nu pentru că ea se panicase în halul ăla. Ci pentru că îmi repugnă teribil șefi care provoacă atâta frică în mintea și sufletul angajaților. Dar ea era la îndemână, ca să zic așa. 

Doar că nu ei, șefii, sunt de vină. Adică, mă rog, ei or fi niște cocliți. Dar dacă ei sunt așa, celor care se lasă conduși de frica de șefii ăia cocliți cum să le zicem?

Căci despre asta este discuția, în esență. Un șef coclit o să fie la fel pentru orice angajat. Indiferent că ești tu sau altul sau încă 90807 alții. Că așa este el. Nu îl schimbi.

Un astfel de șef te tratează așa cum tratează pe toată lumea. Pentru că asta este viața lui. Și are doar una. Oricum cum o numărăm.

Dacă lași un șef să te trateze așa, înseamnă că ești ok să fii tratat așa cum tratează el toată lumea. Dar ar fi mare păcat ca aceasta să fie viața ta. Pentru că ai doar una. Oricum o numărăm. 

Aia zic.

PS La câteva zile după ce o făcusem în toate felurile că se lasă atât de terorizată de un șef coclit, fata cu pricina mi-a dat un mesaj și mi-a spus: ”s-ar putea ce ce mi-ai zis să îmi fi schimbat viața. Deși te-am urât din suflet atunci pe moment. Dar apoi am înțeles că mi-ai zis despre mine lucruri care știam în interiorul meu că sunt adevărate, dar nu avem curajul să recunosc”.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Spune-mi cum îi lași pe șefi să te trateze ca să îți spun cine ești”

 1. Pe de o parte, inteleg treaba asta cu wake-up call. Pe de alta parte, intri intr-un subiect delicat, care nu tine direct de digital si antreprenoriat, ci de psihologie/psihoterapie, astfel ca s-ar putea sa nu faci binele pe care ti l-ai propus. O intamplare e o intamplare. Daca a functionat tehnica aia agresiva pt acea persoana, nu inseamna ca e cea ideala sau ca functioneaza si pentru altii. De asemenea, nu cunosti efectele pe termen lung asupra acelei persoane. Stiu ca e la moda aceasta strategie de copywriting sau ce-o fi, dar asta nu inseamna ca e si buna tot timpul, in orice context, cu orice subiect. De asemenea, suprageneralizarile pot fi de impact si pot ajuta la transmiterea unei idei, dar in acest caz suna agresiv si judicativ; o persoana nu este 100% definita de relatia cu seful.

  1. Cum văd eu lucrurile, n-are nicio legătură ce am făcut eu cu psihologie/psihoterapie. Sau, mă rog, poate are post factum, ca să zic așa.
   Este vorba despre relația mea cu respectiva stimabilă. Iar eu nu îmi sanitarizez relațiile. Că nu ajută. Deloc.
   Ba chiar aș zice că exact acest stil al meu îi ajută enorm să realizeze că nu sunt bine în anumite zone.
   Și nu o să mă schimb. O să fiu la fel în relația cu cei cu care vreau să fiu așa.
   Direct. Că altfel nu pot ajuta.

 2. Sigur, nu-ti pot spune ce sa faci, am vrut sa fie un indemn la reflectie. Iar atat timp cat e publica aceasta intamplare, ma intreb si ce concluzie trag cititorii din asta. Iar in acest sens, e de reflectat la intrebarea „cand e bine sa intervii si cum anume in problemele prietenilor?”, la care e f. greu de dat un raspuns, caci depinde de multi factori (problema, relatie, personalitate etc). In diverse contexte, eu personal, avand bune intentii, n-am facut bine ca m-am bagat sau interventii similare n-au avut rezultatul asteptat pe termen scurt sau lung. Si nu cred ca sunt singura. Are legatura cu psihologia din ce descrii – panica, anxietatea, relatia cu seful (a nu se intelege ca pun un diagnostic).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.