Tu alegi mirarea continuă sau veața certitudinală?

Io chiar îi înțeleg pe cei care vor să rămână ignoranți.

Quark, lepton, boson, electron, miuon, foton, neutrin, hadron, mezon, barion, graviton. Adică în total sunt 61 de particule considerate fundamentale (fără structură internă, gen).

De ce aș vrea să știu asta? Dacă-s om cât de cât normal, din popor, nu fizician sau ceva. Pe bune, cu ce mă ajută în viață? Îmi ține de sete? Îmi scade dobânda la credit? Mă face mai frumos pe la perciuni?

Eu la faza asta sunt ca la faza cu berea: știu că nu mă ajută deloc în viață să beau atât de multă, dar tot o fac. Și mă amăgesc – cel mai probabil că fix asta fac – susurându-mi singur în glanda existențială că așa mă simt mai bine în viața mea. Și că, dacă nu aș bea atâta bere, viața mea nu ar fi la fel de viață.

Abureli, îți da seama. Mi-ar fi mai bine fără bere. Niciun fel de alcool nu e bun, dă-i pace. Pe orice analiză științifică. Și pe orice calcul minim de bun simț. Alcoolul nu ne face bine. Dar e al dreaqu de bun…

Așa și cu câte particule există. Cu informația asta sau fără informația asta fix identic egal și la fel mi-ar fi viața. Că doar nu ajung la birou după ce am aflat așa ceva și dintr-o dată înțeleg cam cu 23,67% mai bine un bilanț. Nu că mi-ar face rău, pe de altă parte. Dar rău nu mi-ar face nici să ascult o manea coclită. Adică nu rău de ăla să se vadă la analize.

Atunci ce de o fac? De ce citesc cărți ca ”Geneza. Marea poveste a originilor” de Guido Tonelli? Cu ce mă ajută să citesc tot felul de teorii (din care înțeleg din doi în doi) fizico-cosmologico-bilibistrocizante? Îmi încălzește mai tare ceaiul și îmi răcește mai tare berea?

N-am niciun răspuns. În afară de cel pe care îl plasez strategic ca un scut antirachetă împotriva unei rachete rusești legată cu sârmă și ușor ciobită: e ca berea pentru mine. Îmi place. Pur și simplu îmi place fantastic de mult să citesc.

O fi de la curiozitate. Sau – că acuma realizez – poate că e de la setea mea de mirare continuă. Asta o fi. Am nevoie în viața mea de mirare. Așa că sunt în permanentă căutare de surse de mirare. Iar cărțile pentru mine sunt cel mai bun mall de astfel de surse.

Știi cum zic, oricât aș fi eu de arogant, nu pot să găsesc o continuă mirare când mă uit dimineața în oglindă și îmi zâmbesc șăgalnic, ca un Narcis când era mic și avea pojar.

Așa că mă duc la cărți. Sursa continuă de mirare continuă pentru mine. Sau nu. Poate e doar pierdere de vreme. Sau nu. Poate vorbește doar berea care se cere băută știind, și ea, și eu, că nu o să mă ajute cu nimic decisiv în viață.

Și vin și întreb: nu e mai bine să ți se rupă? Să fii ignorat? Să îți pui the best of manele pe repeat și să faci 2 combinații pe zi și aia e? Veață certitudinală, nu mirare continuă.

Aia zic.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.