La pariu că tu nu știi cu ce se ocupă cu adevărat prietenii tăi?

Da, conversația pe care o vedeți aici este adevărată. Am avut-o pe pagina mea de facebook. Și, dincolo de hlizeala pe care am executat-o cu unii pe această temă, m-a pus un pic pe gânduri.

Și vin și vă întreb direct:

Despre câți dintre prietenii voștri știți cu adevărat cu ce se ocupă?

Și nu la nivelul – par egzamplă – de ”dă credite în bancă” sau ”face social media pe cont propriu”. Ci la nivel de mai detaliu.

De regulă, ne dăm seama de ce se ocupă prietenul nostru cu adevărat doar atunci când avem nevoie de ceva pe zona lui de expertiză, luată mai larg, așa.

Spre exemplu, dacă ai nevoie de ceva de la o bancă și prietenul tău – să zicem – ”dă credite în bancă”, îl suni și îi zici ce te doare. În cam 80% din cazuri, prietenul îți spune că nu prea are cum să te ajute.

Pentru că prietenul tău face sensibil altceva decât credeai tu că face (nu dă credite, face analiza riscului la creditare), ori are legătura cu banca doar ca nume (celebra faza cu anumite companii de leasing, a căror denumire conține numele băncii ”mamă”).

Și te miri că nu te poate ajuta prietenul tău. Pentru că, nu-i așa, tu chiar credeai că știi ce face el, doar este prietenul tău!

Ce v-am zis mai sus se întâmplă pentru că cei mai mulți dintre noi ne conectăm cu prietenii noștri doar printr-un singur ”USB”. Și cu această fațetă a lor defilăm înainte.

Ne place de el că e băiat bun, că iese mereu la bere, că joacă în draci nuș ce joc în rețea. Faptul că ”dă credite în bancă” e doar ca să îi bifăm funcția, să fim liniștiți că nu suntem chiar pe dinafară cu ce face el (ar fi chiar nașpa să îl considerăm prieten și să fim chiar pe dinafară pe zona asta…).

Ne place de ea că e fată bună, că iese mereu la shopping, că zice mereu ”da” la orice trăznaie. Faptul că ”face social media pe cont propriu” e doar ca să îi bifăm ocupația, să fim liniștiți că nu suntem chiar pe dinafară cu ce face ea (ar fi chiar nașpa să o considerăm prietenă și să fim chiar pe dinafară pe zona asta…).

Faceți un exercițiu:

Data viitoare când vă mai întâlniți cu prietenii voștri, întrebați-i ce fac. Dar să vă spună cu adevărat. Și ascultați-i. Măcar 10 minute. Fără să îi întrerupeți. O să fiți surprinși :)

Și, apoi, spuneți-le și voi cu ce vă ocupați cu adevărat. Și urmăriți-le reacțiile. O să fiți surprinși :)

Toate studiile spun că, atunci când avem nevoie de ceva cu adevărat, primul lucru pe care îl facem este să îi întrebăm pe cei care ne sunt foarte apropiați. Apoi vine social media, dar asta este altă discuție.

Cei apropiați înseamnă, în ordinea pe care o dau respondenții, familia, prietenii din viața reală și apoi – again cu social media, dar asta este… – influencerii (în sens larg, inclusiv un site de știri serioase este influencer în accepțiunea pe care o dau eu termenului).

Așa că, vin și vă întreb, de ce să nu faceți deja acest – cum să îi zic eu… – research, care să vă ajute să știți deja cu ce se ocupă cu adevărat prietenii voștri? Și, în același timp, să îi ajutați să știe cu ce vă ocupați voi.

Pentru ca, #DacăE, ei să apeleze la voi, iar voi să apelați la ei. Pentru că vă cunoașteți. Pentru că deja ați ”ars” etapa de ”mirosire reciprocă”. Și inclusiv pentru că probabilitatea unor țepe scade drastic, evident, doar ți-e prieten omul!

Adevăr vă zic eu vouă, multe resurse sunt în jurul vostru. Și tare ușor le treceți cu vederea. Doar gândiți-vă la asta. Un pic, nu mult, că doar oameni suntem :D

Cu ce vă pot ajuta eu, Cristian China-Birta

În spriritul contrar al lui fă ce zice popa, nu ce face el și pentru că, nu-i așa, dacă ai ocazia să te marketezi, fă-o!, iată că vă spun și eu cu ce vă pot ajuta.

Pentru că, sunt absolut sigur, mulți dintre voi, cei care îmi faceți onoarea să mă citiți, măcar din când în când, știți doar o fațetă (bine, hai, maximujm două) din ce face eu. Așa că, iată :)

Cu ce vă pot ajuta în calitate de antreprenor

Sunt asociat în agenția digitală Kooperativa 2.0. Dacă aveți nevoie de servicii de promovare prin Google Ads și Facebook Ads, administrarea de pagini de Facebook sau Linkedin și de conturi pe alte rețele sociale, de campanii cu influenceri, dați-ne un mail pe office@kooperativa.ro.

S-ar putea să vă ajutăm. Sau nu. Dar nu pierdeți ocazia de a afla, zic :)

Cu ce vă pot ajuta în calitate de consultant social media

Cursuri, consultanță și coaching. Le-am făcut pe toate. Și le fac în continuare. Și îmi place maxim să fac asta. Și – lumea zice – că sunt foarte bun :D

Companiilor le recomand opțiunea de curs sau workshop chiar în cadrul companiei. Unde vin (sau venim, depinde) cu lecțiile făcute pentru a rezolva o problemă specifică a companiei, nu cu generalități. Hai să îți dăm detalii pe cursuri@kooperativa.ro.

Pe partea de coaching de social media, ehei, aici povestea este foarte frumoasă. Doar că nu poate fi spusă :) De ce? E simplu: în 90% din cazuri, cei care vin la aceste sesiuni sunt șefi mari (ca să le zic așa, generic) și pentru care reprezintă o mare problemă de imagine dacă află lumea că nu se pricep la social media (că doar de aia vin la mine!).

Dar e frumos, e foarte frumos să trec cu ei prin toate etapele, astfel încât, la finalul sesiunilor, să îi aud nu că acum le place social media sau ceva de genul, ci că acum ÎNȚELEG social media și că au toate toolurile necesare pentru a lua decizii de BUSINESS în ceea ce privește prezența brandului (personal sau al companiei) în social media. Sau nu :)

Speaker la evenimente. Despre zona digitală. Dați-mi un mail pe cristi@kooperativa.ro și întrebați-mă dacă aș putea veni speaker la evenimentul vostru. Poate batem palma :D Așa, ca idee, aveți seria asta video ca să mă vedeți un pic la lucru.

Cu ce vă pot ajuta în calitate de blogger

În primul rând cu articole pe blog. Am scris, în cei 11 ani de blogging, peste 13.000 de articole. Dintre care multe comerciale. Deci cam știu cum se pune problema. Faptul că, de 4 ani consecutiv, sunt pe locul 1 în topul bloggerilor în relația cu agențiilerealizat de Revista Biz spune ceva, zic :)

Cu seria de emisiuni #LaivuLuChinezu. Am sărit de un total de juma de milion reach și vreo 350.000 de views cu seria aceasta de emisiuni. Și, cumva, reușesc să scot tot ce-i mai bun din invitații mei. Și asta se vede. Și se simte :)

MC. Moderator. Cum vreți voi să îi ziceți. Cică sunt bun spre foarte bun. Așa zice lumea. Și are dreptate :D Am fost MC sau moderator la zeci de evenimente. Unele în cadrul companiilor, altele publice. Îmi place. Mă energizează întâlnirea cu oamenii. Și eu îi energizez pe ei :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “La pariu că tu nu știi cu ce se ocupă cu adevărat prietenii tăi?”

 1. Buna ziua,
  Felicitari pentru initiativa, ca de constatare suntem constienti de ceva vreme :) !
  Este foarte adevarat ce ati scris acolo si ma bucur ca asa ne face si reclama personala, asa ca uite informatii pentru baza dumitale/a noastra de date:
  Frunza Bogdan+Frunza Madalina (2 jumatati ale unei povesti de vreo 14 ani) = Contabilitate + consultanta juridica, cu ceva experienta pe partea de magazine on-line (de cand cu emag-ul, cu kg de prieteneala, cu andrei, raluca, liviu, florinel si restul).
  Madalina mea este expert contabil, cu experienta in meserie de cca 20 de ani – poate face tot ce tine de contabilitatea unei firme (societati comerciale), de la infiintare pana la bilant de lichidare :)
  Subsemnatul sunt jurist din 2000, cu istoric profesional pe la Media Pro Studios (cand erau in Buftea), Argus-Arboria-Apromatco (securitate privata+industria lemnului), Daewoo Automobile (si sunt inca in relatii bune si legaturi cu fostii colegi care mai activeaza in industrie), Emag.ro(am ajuns la ei cand inca era afacere de familie si am plecat cand devenea altceva), Rodipet SA (daca mai stiti cum se distribuia presa scrisa acum niste ani), Public Bet (pariuri sportive), si cu prezentul statut de functionar public la o primarie de sector din Bucuresti (de cca 3 ani – trebuie sa ma conving de ce se poate face in administratia publica din interior).
  Asa ca, daca e ceva cu care ne putem ajuta reciproc, da-mi un semn si haide sa haidem!
  Cu stima,
  Bogdan Frunza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.