#Iată niște crâmpeie de Românie (din ciclul ”și ei au drept de vot, așa ca tine”…)

Later edit: cum mi-a fost absolut imposibil să aleg un singur câștigător (voi sunteți de vină, cu comentariile voastre faine! :D), am decis, dar și aici cu mare, mare, mare greutate să aleg trei câștigători. Care vor primi fiecare câte un set de cărți din partea mea.

Așadar, cu mulțumirile mele adresate din suflet tuturor celor care ați comentat (mă rog, marea majoritate :D), pentru că chiar m-am încărcat de energie cu comentariile voastre, câștigătorii sunt Vârgolici Rodica, Andreea Tanase și Mitoceanu Ciprian.


Cum tuturor ni se întâmplă lucruri mai mult sau mai puțin ciudate (depinde de care parte a întâmplării ești, cum ar veni), am zis să scriu din când în când aici pe blog unele pățanii. Care nu se vor moralizatoare. Nici pe departe. Sau, mă rog, un picuțel, așa, p-acolea.

Doar cât să ne atragă atenția asupra unuia din (multele) paradoxurile democrației, la care fac referire în titlu: puterea celor mulți chiar dacă unii dintre cei mulți nu au putere (dacă înțelegeți ce vreau să zic…).

Și, ca să facem lucrurile mai piperate, cât de cât ceva frumos, vă lansez și o provocare. Să îmi spuneți care întâmplare de mai jos este cea mai potrivită cu titlul și să îmi spuneți de ce ați ales-o, care sunt argumentele, cu ce credeți că este mai puternică din perspectiva dreptului egal de vot (ca să îi zic așa, generci) decât celelalte.

Ofer și un premiu: un set de cărți. Ce cărți și câte nu vă zic acum. Pentru simplul motiv că aș vrea cumva să personalizez cărțile în funcție de câștigătoare sau de câștigător. Sau, mai bine zic, în funcție de cum cred eu că este feng shuiul ei sau al lui. Bref, o să aleg subiectiv. Aștept comentariile voastre până pe 25 noiembrie 2018, ora 23.59.

Crâmpeiul 1

Driverul Taxify asculta Zu. Cu Mircea Badea. Si, totalmente fara legatura cu optiunile lui radiofonice, desigur, el stie mai bine. Traseul. Decat Waze. Doar ca, dupa vreo 3 rateuri de intrat pe stradute gen “stiu io o scurtatura, nu le stie nici Wazeul”, am ajuns fix de unde am plecat.

Si tot el concluzioneaza: “Nu mai este nici Waze ce a fost…”.

Crâmpeiul 2

Polițist în intersecție. Face semn unuia cu mașină să oprească, deși culoarea semaforului era verde. Șoferul, batman, dă să treacă. Polițistul se pune în fața mașinii și strigă ”oprește, băăăăă!”. Șoferul dă din mâini agitat și îi arată semaforul (care era în continuare verde). Dar se pune roșu. Deci șoferul oprește mașina.

Polițistul vine la geamul șoferului și îi face semn să deschidă.

Polițistul: Băăă, păi ce faci, mă calci?

Șoferul: Păi dumneavoastră ați sărit în fața mașinii, eu nu am vrut să vă calc.

Polițistul: Păi, dacă ți-am zis să stai, stai, că de aia stau eu în intersecție ca prostul!

Șoferul: Eu am crezut că stați ca polițistul, nu ca prostul.

Polițistul: Băăăă, tu faci mișto de mine?!

Șoferul (în timp ce demara pentru că s-a făcut verde la semafor): Nu. Deloc (și pleacă).

Crâmpeiul 3

Mă oprește un polițist pe Valea Oltului. Îi dau actele. În permis, pentru că doamna mea este titulara mașinii și mai mult stau la ea actele, o carte de vizită a unei coafeze.

Polițistul, care până să vadă cartea aia de vizită era cu un aer de ăla de ziceai că m-a prins la prune clar, imediat ce vede cartea de vizită (cu ”coafeză” scris mare acolo), are un moment de ezitare.

Eu prind momentul (când nu o să speculez momente de astea în care să mă distrez cred că o să fiu mort sau ceva) și ies din mașină, îi fac semn să vină un pic mai colea, așa, vine, se poziționează în așa fel încât să stea cu spatele la mașină, gen să nu vadă doamna mea ce facem noi acolo. Îi zic:

– Pfoai, ce bine că ați găsit dumneavoastră cartea asta de vizită, să nu o vadă nevasta!

Și dau să pun cartea de vizită în buzunarul din spatele pantalonilor. La care polițistul, de-a dreptul panicat zice

– Nu o pune acolo! Că astea caută și acolo! Dă că te scap eu de ea.

Ia cartea de vizită din mâna mea (io cu gura căscată, vă dați seama) și o bagă pe șestache în buzunarul de la piept.

Răsuflă ușurat, respiră larg, mă bate pe umăr, îmi dă actele și, cu simțâmântul datoriei masculine îndeplinite, îmi zice:

– Hai, drum bun. Și ai și tu mai grijă pe viitor.

Crâmpeiul 4

Piata Sfintii Voievozi, Bucuresti, ora 11.14.

Un tanar, ceva intre 25 si 30 de ani, cu blugi, Conversi si un tricou negru, peste care atarna nepasator un lantisor de aur cu cruciulita adiacenta, gesticuleaza larg si vorbeste cu voce tare la telefon.

– Auzi, nu imi tii tu mie socoteala cu cine ma vad si cand ma vad, da? Eu sunt barbatul, eu iti tin socoteala tie!

Se opreste brusc, asculta cateva secunde in liniste si, imediat dupa ce am trecut de el, il aud cu voce joasa:

– Hai, mai pui, si chiar nu pot iesi cu baietii in seara asta?

Crâmpeiul 5

Pe Occidentului, în București. O bătrână cu un băiat de vreo 10 ani. Rromi. Băiatul are în mână o cutie de la vioară. Mergeau în fața mea. Am o bănuială că se îndreaptă înspre Liceul George Enescu, din zonă.

M-am apropiat să îi depășesc. Dar reduc brusc viteza și rămân în spatele lor. Pentru că l-am auzit pe băiat zicând ”... și uite ce bani mulți fac la nunți la petreceri, așa vreau și eu!”. Înțeleg că era vorba de lăutari. Sau de maneliști.

Bunica îi zice răstit: ”Ca să faci bani ca ei, trebuie să ajungi să cânți ca ei. Dar bine ar fi să te ții de școală să nu ajungi așa de prost ca ei. Aia e combinația!”.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

25 thoughts on “#Iată niște crâmpeie de Românie (din ciclul ”și ei au drept de vot, așa ca tine”…)”

 1. Crâmpeiul 4
  E tipic român, probabil 95% dintre familiști sunt la fel. Se bazează pe impresia de mascul feroce, propagă o imagine de stăpân absolut, dar de fapt e la cheremul consoartei. Asta semănă cu vechiul banc referitor la cine cântă în casă cocoșul sau găina…”Pe vremuri într-un mare oraș, s-a făcut un sondaj la radio, referitor la acest lucru, iar toți bărbații ce adminteau că la ei cântă cocoșul, trebuiau să fie prezenți pe un stadion la o anumită oră. Freamăt mare, stadionul pregătit, într-un târziu apare un singur bărbat. Reporterii năvălesc peste el – Bravo!!! Un bărbat adevărat! Sunteți singur…spășit omul recunoaște că a fost trimis de nevastă, altfel nu mai are zile cu ea…
  1 – Totuși nu reducem toată România la București.
  Poate ar merge și 2, dar procentul ar fi comparabil cu prezența la vot.
  Despre 3 ce pot să zic, ”am întâlnit și români fericiți”, dar nu mai există emisiunea…
  5 – asta e în marja de eroare, bunica sigur a fost servitoare la un boier(dacă nu are 35 de ani ci vreo 80)

 2. 1. Așa se cred toți românii. Cei mai deștepți de pe Pământ. Când le spui că n-are cum să fie așa, îți sar în cap că nu ești patriot. Degeaba le aduci nenumărate exemple de prostii din toată istoria românească, nu vor recunoaște în veci. Și țara e oglinda fidelă a acestui tip de cetățean român. Prost și infatuat.

 3. Crampeiul 5
  Multi oameni mai cred ca tot ce zboara se mananca si ca munca te duce … la bani,faima,etc… Pierd din vedere ca munca pe care o depui sa ajungi departe inseamna devenirea ta ,chiar si intr-o lume si un timp in care exeemplele curente ne arata ca norocul,furtul,inselaciunea,impostura,prostia sunt motorul care propulseaza majoritatea oamenilor…

 4. Crampeiul 2. Daca Politistul se afla in intersectie si iti arata iti arata sa stai sau sa pleci , faci ce zice el. Semnele politistului din intersectie au prioritare fata de semafoare. Insa Romanul, poate si eu in cazul de fata, stie el ce sa faca cand intalneste un politist, adica stie el mai bine legea decat toti politistii si avocatii la un loc.

 5. like Crâmpeiul 5- corola de minuni a lumii e FASCINANTĂ. Nosce te ipsum! Crâmpeiul 5 ca al 5 lea element al unui carpe diem = Sectorul 1 al ….”TURNULUI DE FILDEȘ” al familiei realizate. În contextul actual e UTOPIC prin prezența bunicii care ”taie” aripile visului acelui nepot axat pe realitatea zilelor noastre, dar posibil bunica, dacă perseverează și nu dă colțul, poate deveni o zână, un guru pentru nepot.Însă din experiență știu că sfaturile pot genera neîncredere în forțele proprii ale celui sfătuit. Când băiatul meu era în clasa a 7 lea, mi-a replicat :” mă crezi atât de prost?”
  Eu am fost mereu atrasă de lectură, istorie, s.f._uri, încât n-am dat atenție la realitatea care s-a dovedit dură revoluție și deces soț, când doar atunci am realizat pe ce lume trăiesc și am crezut că e necesar să-l sfătuiesc. Am considerat necesar pentru chiar băiatul mi-a reproșat încă începând din prima zi de școală (până atunci crescuse la bunici) , când el mi-a reproșat că doar el și un rrom nu știu mai nimic din abecedar, atunci am început încă de la prima ora matinală să discutăm, în timp ce se spăla pe dinți , apoi la micul dejun, apoi în drum spre școală, astfel că vecinul exclama cu admirație despre ce discuții pot avea cu copilul meu și în alte limbi. (vecinul auzea tot și nu știam că suntem auziți, blocul nu avea zidite nișele unde erau țevile la baie și la bucătărie).
  Azi avem o relație armonioasă și e singurul cu care pot aborda orice discuție, am amice titrate care spun că nu le dă de mâncare să știe unele informații, indiferent de context informativ : istorie, literatură, astronomie, univers etc., încât doar cu băiatul ne pierdem în șuete care estompează problemele reale și cam uit să mă axez doar pe cele existențiale, ca probleme de sănătate, financiare etc. Dar:” Noi toți am fost cândva un atom dintr-o stea și când plecăm , ne întoarcem acasă! (citat din film s.f. Gattaca)
  Corola de minuni a lumii e atât de FASCINANTĂ, diversă, perversă și pluridimensionali, încât nu regret curiozitatea mea, pe care uneori am considerat-o morbidă, fiindcă m-a rupt de realitate și anturaje. Singurul meu regret e că n-am să știu niciodată suficient din ceea ce îmi doresc să aflu despre istoria omenirii și multe alte info., deși se spune că:”Fericit e doar cel sărac cu duhul”, posibil că nu-și risipește energiile căutând alte tâlcuri, doar cele ale ”trinității”: ale stomacului, sexului și al ….ochiului dracului=banul.
  Vă doresc o zi luminoasă și laborioasă.

 6. Crâmpeiul 2
  Mai mi se pare ok. subiectul acesta despre tot ce inseamna sofat este asa sensibil pentru mine. Eu sunt cam stricta, respect destul de bine legile circulatiei si oamenii. Oricate si orice s-ar spune despre politisti, cand ii vezi in uniforma pe drum ii respecti. Ei sunt la munca, daca ti-ai luat amenda ti-ai luat si gata, inseamna (de cele mai multe ori) ca ai incalcat legea! Si la cate se intampla pe drumurile noastre( fac deseori naveta pe E85) ar fi bine sa se dea multe amenzi!
  Omul asta pus in interseztie pe 60 grade sau pe frigul ala de iti vine sa stai doar in casa e platit destul de prost, poate ca noi toti de altfel, si merita sa fie respectat. asa cum orice angajat din lumea asta merita respect! iar cei care nu il ofera … ar trebui interzisi la urne!

 7. Categoric nambar 2 se potriveste cu titlul. Dar si 3 e delicios. 1 si 4 au asa un umor mai subtirel, din categoria „fauna umana” iar 5 e un tragicomic recunosc, de substanta si surpriza, dar pentru alt titlu.

 8. Categoric 1. Soferul de taxi e intruchiparea celui care stie totul desi nu stie nimic. „Drumul cel mai scurt” e cea mai mica dintre probleme…de regula el stie ca „inainte era mai bine”, ca X vrea sa le taie pensiile, ca UE e de vina, ca strainii, ca….si pentru ca sa apere „tarisoara” ca un vajnic si vesnic patriot merge sa voteze in timp ce noi chibitam in bula virtuala despre cum o sa voteze „el” in locul nostru, pentru ca, nu-i asa, loviti de spiritul mioritic noi ne vom plange infrangerea inainte de lupta.

 9. Crampeiul 1 consider ca se potriveste cel mai bine titlului . Romanul pe care nu-l duce mintea dar stie el cel mai bine , se pricepe la tot – de la fotbal la politica , nu permite parerea altuia fiindca a lui e intotdeauna cea mai buna chiar daca nu are argumente iar cand o da in bara mereu da vina pe altii .

 10. 5. Pentru ca avem nevoie de intelepciunea celor batrani si determinarea celor mai mici si napastuiti. Pentru ca numai contribuind fiecare vom ajunge undeva, nu de unde am plecat ca in C1; nici „facand pe prostu'” ca in C2, cu solidaritatea reala, pentru a construi ceva, nu ca in C3, cu onestitate si fara ipocrizia din C4.
  Pentru ca am, avem, nevoie de speranta, de credinta intr-un viitor mai bun, unde un mic rrom poate va ajunge violonist, dar chiar daca ajunge sa cante la nunti, va fi trecut printr-o scoala. Pentru ca in ciuda faptului ca ne pleaca tinerii nu avem grija de batranii nostri care pot avea grija de noi, in moduri nebanuite. Pentru ca cei tinerii care au ramas sunt viitorul si le trebuie un exemplu pozitiv.
  Da, stiu, patetic. Dar tot 5. Pentru ca pot. Parafrazand o expresie absolut idioata intr-un sens bun. Pentru ca pot alege sa cred in bunatate in loc de inselatorie, prezenta sub diferite forme de la C1 la C4.

 11. Crâmpeiul 1, cu siguranță. Stilul de intrigă este caracteristic multora, care știu cum să se folosească de relativismul aparaturii și incapacitatea lor de a spune adevărul. Asta din 2 motive: primul- nu cunoaște algoritmul waze și crede că nici celălalt nu știe, pe principiul dacă eu sunt prost- celălalt e și mai prost. Și motivul al 2-lea: încercarea rușinoasă de a face ”echipă” cu cel pe care tocmai l-a fraierit, prin invocarea motivului că” Nici waze nu mai e ce a fost”… într-un stil melancolic ce aduce aminte de peisajul social-politic dezamăgitor în care știm bine că ne aflăm. El de fapt a făcut un P.R. prost , fără să știe… !

 12. Am voie sa comentez doua crampeie?
  Nu stiu, dar o fac.
  Crampeiul 3 – pentru ca o mana spala pe alta, dar tot murdare raman.
  Dar pana la urma, umanitatea din noi iese la iveala.
  Tu glumet-mincinos – cum sunt oamenii, el “printul salvator” cum ne place tuturor sa fim, uneori.
  Crampeiul 5
  Rromi tigani? Sau rromi? Sau tigani?
  Neimportant.
  Copil aspirant cu bunica cerebrala.

 13. Am ezitat intre 1 si 2, dar diferenta a facut-o intentia. Nr. 1 voia sa ajunga cu clientul la destinatie cat mai repede. Ca nu a stiut cum sa o faca, ca a dat vina pe waze – e secundar, intentia a fost buna. Nr. 2 a fost hotarat sa ignore politistul, deci e vorba de nerespectarea regulilor, de faptul ca „mie nu mi se aplica”, „fac doar ce vreau eu” – intr-un cuvant: dictatura. Presupunand ca va vota persoane cu aceleasi valori, este un bun reprezentant al paradoxurilor democratiei :)

 14. Hai să răspund și eu îmi zic, că de mult voiam să facem cunoștință :)
  Dar o să răspund rapid – am o grămadă de treabă, la birou fiind! Și o sa răspund numărul 5 pentru ca merg la sentiment, nu am timp să analizez, iar numărul 5 chiar m-a impresionat, are o doză de inteligență, de optimism, parcă îți lasă o portiță deschisă către un viitor mai bun.
  Restul, sincer, sunt doar niște povești cu proști, și cu nesimțiți… sau poate nu le-am înțeles eu, dar cu siguranță nu mi-au plăcut și refuz să cred că pot fi considerate ca reprezentative pentru țara asta și cetățenii ei (adică noi, ăștia care am mai rămas), deși povești din astea trăiesc în fiecare zi în minunatul nostru oraș București…
  Deci da, aleg crâmpeiul 5, chiar dacă pare mai degrabă ceva aspirațional decât realist, dar parcă ai zis că putem să alegem subiectiv, nu?
  Multe îmbrățișări!

 15. Niciunul dintre ele nu mi se pare reprezentativ. Sunt lucruri mult mai grave si oameni mult mai prosti. Si nu in sensul peiorativ, ci in sensul propriu al cuvantului. Prosti = lipsiti de inteligenta. Efectiv neuronii lor nu fac nicio conexiune. Am vazut de curand un tip foarte mirat ca masa din sticla pe care pusese un rucsac imens si in care impingea cu forta celor 90 de kg ale lui, ca sa mai intre ceva, s-a spart. El nu facuse legatura sicla/fragil + forta aplicata = spart. Era mirat ca si cum ne invadasera extraterestrii. La fel de mirati sunt si votantii PSD ca tara merge prost, ca infractorii isi dau legi pentru ei, ca pentru scaparea unei maini de interlopi si corupti importanti au fost eliberati din puscarii mii de violatori, batausi, criminali si hoti care acum ne omoara si talharesc pe strada sau in case, ca pensia marita inseamna o pensie mai mica pentru tanti Floarea si mai mare pentru alde Ciorbea si alti ‘demnitari’ fara deminitate. Aceeasi lipsa de conexiuni se va manifesta si la urmatoarea runda de vot. Aceiasi oameni (prostimea, la modul propriu) se vor duce si vor vota tot cu PSD, ridicand din umeri si zicand ca ei doar de PSD au auzit, si atunci cu astia voteaza. Sau, cum am auzit la ultimele alegeri intr-un sat din Dambovita, au votat cu PSD pentru ca dom’ Primar (tot de la PSD) i-a plimbat cu masina pana la sectia de votare si ei nu mai fusesera intr-o masina pana atunci. Ever. In viata. La care eu am intrebat: si v-a adus si inapoi acasa, dupa vot? Aaaaa, nu, zic ei. Ca deja plecase sa mai aduca si altii. Noi ne-am intors pe jos. Bucurie mare aveau oamenii astia ca dom’ primar in persoana carase cate 7-8 oameni inghesuiti intr-un Logan sa voteze cu PSD. Si, ce sa facem? Ca daca nu restrictionam dreptul de reproducere in functie de IQ, nici n-avem vreo sansa sa facem ceva.

 16. Crâmpeiul 2 ar fi cel mai cel, din dunga oablă a votului de drept universal.
  De ce? Pentru ca surprinde oleacă din criza de autoritate în care ne aflăm…
  Io șofer nu am nevoie decât de lumina verde sau roșie a semaforului, ca aia e rodată și nu clipește decât la comanda, nu-mi bate inima când o văd și nici trișcă nu are sa mă fluiere dacă am încurcat colorile.
  Polițistul? Păi ce rost are și el? Mai mult încurcă. Doar se află în treabă ca să aibă motiv de semnat undeva condica pe bani mulți sau amenda noastră colectivă pe bani și mai mulți, e mai fraier ca mine că nici gramatică nu știe, consumă fără să producă nimic, nu merita nici respectul și nici încrederea mea.
  PS. Nu e vorba doar de polițist….

 17. 3, 4, 5! În ordinea asta. 1 și 2 sunt mai subțiri. Primul e un clișeu, adaptat la waze. Al doilea e un dialog banal, puțin retușat cu niște șmechereală.

 18. Cazurile prezentate nu sunt specifice unei anumite nații; într-o măsură mai mare sau mai mică, ele pot fi identificate în orice grupare de oameni, indiferent de cât de imaculată/plină de corectitudine/educată (adăugați ce epitete doriți!) imagine au alte popoare. Nu suntem nici mai buni, dar nici mai răi decât alții, nici mai „şmecheri” şi nici mai penibili sau mai ipocriți; stăm poate mai prost la autoevaluare, unde oscilăm adesea între infatuare şi autoflagelare, de cele mai multe ori în mod cu totul gratuit. Însă dintre toate cele 5 „crâmpeie” prezentate, cred că numărul 5 se potriveşte cel mai bine cu titlul, fiindcă în foarte puține alte țări (aş adăuga că din ce în ce mai rar şi la noi!) bunica/bunicii se mai implică în educația nepoților şi le arată adevăratele valori într-o lume dominată de aspectele materiale. Şi mă bucur că ei au (încă!) dreptul să voteze!

 19. 3. Hemingway curat. Avem întâlnirea autorității cu iobagul, a sibianului cu bucureșteanul (sau, după caz, a olteanului montan cu maramureșeanul). Apoi sclipirea de solidaritate trans-orice. Apoi obținerea unui câștig (număr și adresă de coafeză ‘netradițională’ din Capitală, informații compromițătoare utilizabile sau nu într-un viitor neclar) camuflat sub aparența că ți se face un super-serviciu. Normal, ultimele două cu abandonarea totală a obiectivului inițial al întregii operațiuni. Cool.

 20. Crampeiul 5.Toate celelalte crampeie tragi comice se intampla zilnic ,mai des la noi decat in vest ,cauza certa,lipsa educatiei.Si in educatie se includ obligator:respectul(clientului,funtionarului,partenerului de viata,de sine insusi).Prin ultimul crampei ati pus degetul pe marea rana a neamului romanesc SCOALA!Analfabetismul in crestere,absenta parintilor de linga copii(caz fericit cu draga de bunica),incompetenta celor care au trasformat scoala intr_un experiment continuu spre disperarea profesorilor,parintilor si sigur, a copiilor,unii dintre ei constintizand ca sunt pe post de cobai. De mult ,doream sa va multumesc ,pentru toate”pasele la fileu”,si iata ca azi am reactionat!Faceti parte din mica tagma a celor Fericiti(cei isetati de dreptate si a celor ce plang). Multa energie pentru a continua!Cu mult respect Lucia

 21. Crampei de crampei, pescuit zilele trecute.
  Aveam treaba la moara din sat (treburi care se fac la moara, nu va ganditi la altceva). Dar pentru ca aveam telefonul morarului il sun si-l intreb la ce ora vine. Omul imi spune ca nu vine. Sunt plecat din localitate, azi nu pot veni.
  OK, se mai intampla, sunt si morarii oameni, mai au treaba…
  Dar, profitand de faptul ca locuiesc aproape de moara, m-am gandit si la sufletelul celor care asteptau morarul dar nu aveau taine telefonice cu acesta. Si erau cativa… Asa ca irosesc vreo cinci minute sa ma deplasez la moara si le spun asteptatorilor ca ar fi bine sa se tireze acasa. Ala de va face voua faina nu vine azi. Nu mai asteptati degeaba…
  De unde stii?
  L-am sunat, am vorbit cu el personal, nu vine…
  Si plec. Doar nu era sa mai astept.
  Dupa vreo trei ore ajung intamplator la moara. Cei pe care-i anuntasem mai devreme despre lipsa prezentei morarului erau tot acolo. Dar nervosi si faceau galagie. De ce nu vine morarul? Ca lor nu le-a spus nimeni ca nu vine…
  Si dai, si lupta… Metaforic vorbind…
  Si era vorba de oameni cu drept de vot. Cumva, reprezentativi pentru Romania…

 22. Titlul se potrivește de minune cu crâmpeiul 5. Vorba ceea, ”proști, da’ mulți”, cu idei puține și fixe, trăind într-o lume (pardon, bulă) a lor în care doar banul contează. Și ca să parafrazez: Hai, cine dă mai mult? P-ăla îl votăm. Un paradox al zilelor noastre. Și totuși, să nu pară un paradox și acest mod de gândire al bătrânei. Mai puțin contează că sunt rromi. Marea problemă este starea învățământului românesc, iar a conștientiza că ai nevoie de școală în vremurile astea arată că bătrâna este cu mult peste cei proști și mulți.

 23. crampeiul 1. Multi se considera ,, cei mai destepti,,/,, cei mai descurcareti,, /,, cei mai smecheri,, oricare ar fi domeniul cu privire la care isi spun parerea. De asemenea multi sunt printre cei mai duri contestatori/judecatori ai celorlalti din jur.

 24. Stiu, e 28 noiembrie, am depasit data limita. Acum am citit, acum raspund. :)
  Scriu pentru ca-mi place provocarea. Si povestea.
  Crampeiul 5. Aceea e povestea.
  Povestea cu un baiat care viseaza sa faca bani din muzica. Si bunica, un greiere Jiminy pentru nepot, care-l trezeste la realitate, nu cu blandete, ci rastit. Blandetea e pentru bunici, dar nu e pentru vremurile astea. Nu e timp de pierdut si nci timp de facut greseli. Randuiala bunicii de a-i arata nepotului calea e forma ei de blandete. Intr-o lume in care e atat la indemana sa alegi scurtaturile, ea il impinge pe calea muncii sustinute si a invataturii. Bunica e povestea. O poveste care poate cladi alte povesti demne si frumoase.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.