Mare atenție măcar la aceste trei criterii când îți alegi un VPN

Eu folosesc VPN doar în două situații:

Situația 1: când sunt plecat din România și vreau să văd meciurile mele de rugby pe canalele sau aplicațiile care nu funcționează în alte țări:

Situația 2. când sunt în România și vreau să văd meciurile mele de rugby pe canalele sau aplicațiile care nu funcționează la noi.

După cum vezi, am niște așteptări modeste, ca să zic așa :D Dar, pe de altă parte, doar fanii adevărați știu cât este de frustrat, spre exemplu, să joace România un meci important și tu să nu poți să îl vezi pentru că ești în altă țară! Sau, cum e cazul altora, vor să vadă continuarea serialului preferat. Sau ceva show TV. Bref, ni se strică feng shuiul dacă nu putem face asta.

Așa că folosim VPN. Până să mă documentez pentru acest articol, nu aveam idee ce face, de fapt, un VPN. Căci eu mă uitam direct la beneficiul pe care mi-l aduce: pot să văd meciul. Restul nu mă interesa.

Doar că în cadrul colaborării mele (din care am învățat teribil de multe!) cu Bitdefender am ajuns la acest subiect. Moment în care am realizat că sunt pafarist complet. Ipostază în care nu prea îmi place să mă regăsesc prea des, știi cum zic :D

Așa că am decis să îi întreb pe specialiștii Bitdefender despre care-i faza cu VPN. Asta ca prim pas. Apoi m-am apucat de documentare. Și am decis să scriu acest articol. În speranța că, dacă ești ca mine, ceea ce o să afli o să te ajute cât de cât, poate chiar la modul ideal.

Unghiul meu de abordare este legat de criteriile după care să îți alegi un VPN. Sunt multe. Le poți găsi în acest articol dedicat subiectului.

Eu am ales doar trei. Care personal mi se pare foarte importante. Nu că celelalte nu ar fi. Dar acesta este topul meu de 3 criterii după care să îți alegi un VPN.

Confidențialitatea datelor tale

Eu nu fac parte din categoria celor care sunt speriați că se uită nu știu cine la ei prin camera de la laptop. Nici pe departe. Ba chiar aș zice că sunt foarte relaxat în această privință. Și folosesc aplicații și platforme pe care le las să mă trackuiască. Deci nu asta e problema mea cu criteriul extrem de important pentru alegerea unui VPN.

Ci este chestiune de principiu: nu vreau ca datele mele să fie folosite pentru orice altceva în afară de strictul necesar pentru ca să pot folosi respectivul VPN.

Poate părea că o ard cu de astea aspiraționale. Dar nu e așa. Chiar nu e ok ca un serviciu VPN să îți ia foarte multe date, să le stocheze sau să mai facă cine știe ce cu ele. Asta înseamnă că ar fi bine să studieze care este politica lor de stocare a datelor. Și să nu te bazezi doar pe ce zic ei (că doar nu o să zică de rău, îți dai seama). Ci să cercetezi în piață dacă au fost probleme, dacă au mai scris unii despre ei, de astea. Documentare. Care merită făcută înainte de a lua o decizie.

Plus că mai sunt și alte chestiuni tehnice (dacă te pricepi). Cum ar fi ca VPNul să nu păstreze niciun fel de loguri legate de activitatea ta. Sau să aibă protocoale foarte bune în ceea ce privește protecția împotriva scurgerilor de date. Iar criptarea datelor să fie făcută la nivel înalt, ca să zic așa. Chestiuni tehnice greu de înțeles, dar care sunt de multe ori decisive când se întâmplă nefăcută, pardon my French.

Numărul de servere și locația lor

Cumva furculition: dacă ai doar un server în Poplaca, nu știu ce fel de VPN de mare anvergură poți fi. Știu că unora nu li se pare mare șmecherie criteriul ăsta. Și este dreptul lor. Dar pentru mine este foarte important. Adică, pe bune, de aia folosesc VPN, să am acces la conținutul pe care îl vreau!

Idee de bază este asta? Cu cât un VPN are mai multe servere în mai multe țări, cu atât poate evita mai ușor restricțiile geografice și monitorizarea datelor specifice țărilor mai stricte.

Mai mult, un număr mare de servere amplasate în locații diferite poate reduce șansa ca serviciul să fie blocat în regiuni în care utilizarea unui VPN este restricționată.

Asta vine la pachet cu jurisdicția. La care e bine să te uiți cu atenție. În ideea că un serviciu VPN este, de fapt, un business. Care trebuie să se supună legilor și reglementărilor din țara sau țările unde fucnționează. Așa că un VPN care să îți asigure un serviciu cât mai bun de regulă are sediul în țări unde legislația este mai permisivă.

Îți primești banii înapoi #dacăe?

Sigur, un VPN nu costă de să îți dea gaură în buget. Adică nu e că plâng după banii ăia când pun acest criteriu la cele foarte importante pentru mine.

Pentru mine este o chestiune de principiu: îți plătesc pentru un serviciu, dacă nu mi-l livrezi, îmi vreau banii înapoi. Atâția cât sunt. De ce să ți-i las ție dacă nu ai prestat de ei?

În plus, faptul că tu, ca furnizor, îmi oferi garanția asta, că îmi dai banii înapoi #dacăe, pentru mine este un semn că ești stăpân pe forțele tale, ca să zic așa. Și că știi că poți să livrezi acele servicii. Și că, la o adică, accepți că este absolut corect să îmi dai banii înapoi dacă nu mi-ai livrat serviciul respectiv.

Îmi place să lucrez cu branduri cât mai oneste. Din toate punctele de vedere. De aceea acest criteriu este unul foarte important pentru mine.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Mare atenție măcar la aceste trei criterii când îți alegi un VPN”

 1. „Eu nu fac parte din categoria celor care sunt speriați că se uită nu știu cine la ei prin camera de la laptop. Nici pe departe. Ba chiar aș zice că sunt foarte relaxat în această privință. Și folosesc aplicații și platforme pe care le las să mă trackuiască. Deci nu asta e problema mea cu criteriul extrem de important pentru alegerea unui VPN.”

  Să înțeleg că nu ești deranjat de trackere, sau de volumul și diversitatea datelor pe care le culeg. Și nici ce fac cu aceste date personale. Totul ok, este opțiunea fiecăruia.

  „Ci este chestiune de principiu: nu vreau ca datele mele să fie folosite pentru orice altceva în afară de strictul necesar pentru ca să pot folosi respectivul VPN.”

  Aici m-ai pierdut. Dar nu ești de acord ca VPN-ul să îți folosească datele (decât strictul necesar…)

  Cine îți garantează ca trackerele nu folosesc datele adunate și în alte scopuri decât cele declarate? Idem la VPN.

  Ai două abordări care se bat cap în cap.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.