Camera web/microfonul de la laptop sau telefonul pot fi active fără să știi?

În urmă cu ceva vreme, am realizat un Top 10 pericole pe internet, în colaborare cu partenerii de la Bitdefender. Care top s-a bazat pe voturile cititorilor. Doar că s-au votat propunerile făcute tot de cititori.

Și a ieșit ceva frumos. Căci exprimarea la liber, ca să îi zic așa, a oamenilor a dus la conturarea unor pericole care nu prea erau pe radarul meu întru explicitare, cum ar veni. Ceea ce mi se pare foarte tare!

Spre exemplu, subiectul de azi. Pe care nu m-aș fi gândit de nicio culoare să îl abordez într-un articol. Doar că, după 1.755 de voturi exprimate, vezi că locul întâi s-a clasat următorul ”camera web/microfonul de la laptop sau telefonul pot fi active fără să știi”, cam scrii :D

Doar că, pentru a face o combinată de video și de scris, am zis să îi iau la întrebări pe Alex Bălan de la Bitdefender. Ocazie cu care am vorbit despre mai multe pericole din Top 10. Așa că am făcut o serie de filmulețe cu el. Pe care le voi urca pe interneți pe rând în perioada următoare :D

Și fiecare va avea transcrierea, pentru cei care preferă acest mod de a asimila informația.

Începem, deci cu pericolul clasat pe locul I în top: camera web/microfonul de la laptop sau telefonul pot fi active fără să știi.

Alex Bălan

E foarte fain (că am lăsat la liber alegerea pericolelor – nota mea), acest lucru arată de ce sunt speriați oamenii, ori să nu fie urmăriți de nu știu cine ori să nu fie prinși cu nu știu ce. Realitatea este că există această distincție între lucrurile de care ne este frică față de lucrurile care se întâmplă. Psihologii ar face bani foarte cinstiți și mulți tratând această problemă și mulți oameni poate ar fi mai liniștiți.

Activarea camerelor web de pe laptop și telefon fără ca să știi că-s active este posibilă dar nu este probabilă.

Un scenariu în care s-ar putea întâmpla asta este următorul. Avem o aplicație instalată pe telefon, acea aplicație are acces la microfonul nostru, de exemplu Shazam. Aceasta are acces la microfon nediscriminat și în contextul microfonului nu se activează doar când folosești aplicația cum e în cazul în care folosești locația, la microfon nu e așa.

Shazam poate activa microfonul când vrea ea. Dacă cineva de la Shazam e rău intenționat ar putea să asculte într-adevăr microfoanele tuturor oamenilor. Shazam însă nu va face asta iar motivul pentru care putem avea încredere este responsabilitatea lor față de user și față de furnizorii lor de serviciu, dacă ar fi prinși făcând asta ar fi compromiși de tot, nu ar mai exista Shazam din acel moment. Acest lucru ne oferă o liniște sufletească.

Un alt scenariu ar fi atunci când un  băiat rău ar găsi o vulnerabilitate în serviciile Shazam și ar sparge Shazamul, astfel ar putea să asculte microfoanele tuturor și aici nu ne bazăm pe faptul că Shazam are toate sistemele de securitate in place.

Din acest motiv e important să vedem ce aplicații instalăm și cât de mare încredere avem în cel care le-a creat, ce permisiuni le dăm.

În realitate aceste atacuri au o incidență nesemnificativă, pentru că sunt tehnici de atacuri țintite dar hackerii preferă atacurile în masă. Nu prea se pretează ei la atacuri țintite, ar putea să aibă o rată de succes dacă ar fi efectuat de cineva contra unei persoane dar nu prea se întâmplă acest lucru în masă.

Trebuie să ai anumite abilități ca să faci acest lucru, uneori nici anumite servicii speciale nu au autoritatea sau competența necesară să facă aceste ascultări.

Există însă probabilitatea să spargă o firmă mai proastă decât Shazam al cărei soft îl ai instalat pe telefon. Am putea trage o învățătură de aici și să nu instalăm softuri de la firme de la care poate nu avem încredere. Vulnerabilitatea e în tot felul de aplicații.

Dacă vrei totuși să joci un anumit joc, joacă-l puțin și apoi șterge-l, nu-l ține acolo, nu ține pe telefon chestii care ar putea fi ”sparte” la un moment dat.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Camera web/microfonul de la laptop sau telefonul pot fi active fără să știi?”

  1. no, nici prin gand nu-mi trecea ca o sa iasa pe primul loc(o lasasem ultima ca, era cea mai improbabila, si doar cu soft compromis posibila), dar daca o votat lumea, nu stiu ce sa mai zic, daca e doar temere sau amenintare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.