Dragă doamnă, dă-i măcar 210 secunde tolomacului tău…

Stimabilelor, aveți ceas, da? Sau un timer pe telefon. Sau ceva ce să măsoare timpul. Nu mult, fix 3 minute și jumătate. Adică 210 secunde. Care-s mizlic față de pârdalnica trecere a timpului. Dar care pot fi decisive tocmai ca să treacă timpul ăsta pârdalnic mai frumos. Și cât de cât ideal mai eficient pă linie dă relație reciproc avantajoasă.

Aceste 210 secunde să fie de liniște. De nebăgare-n seamă. De lăsat în pace. Pe cine să lași în pace? Pe domnul. Pe vecinul de dormitor. Pe partenerul de relație. Care tocmai a terminat să se uite la un meci. De regulă, de fotbal. Lasă alea 210 secunde să treacă. Până să îl întrebi ”gata, s-a terminat meciul?”. Și apoi să îi ceri ceva sau să îi dai de făcut ceva. Sau pur și simplu să vrei să povestești ceva cu el.

Știi ce înțelege el din întrebarea ta, care vine cam la sfert de secundă după fluierul de final? ”Gata cu rahatul ăla de meci, tolomac coclit, care îți pierzi vreme cu porcării de astea?”. Cam așa înțelege. Mă rog, ceva de genul. Plus, minus. Așteaptă alea 210 secunde.

Lasă-l întâi să iasă din starea de meci. Cât încă-i pe adrenalina aia de suporter. Care, știu, n-are nicio explicație rațională. Căci cât de tolomac să fii să îți pierzi cam 2 ore din viață să te uiți la alți tolomaci (gelați, de cele mai multe ori) cum aleargă o bășică cu pătrățele?

A tăbărâ pe tolomacul (tău) de suporter înainte de a ieși din adrenalina aia de meci nu înseamnă că faci altceva decât să îl iriți. Că încă e pă bagabonțeală. Dacă i-a câștigat echipa, se simte euforic #cumva că și el a contribuit (cu berile alea băute, probabil). Dacă i-a pierdut echipa, se simte nervos că de ce nu a schimbat antrenorul sistemul și alea alea. Bref, tolomacul (tău) este și DUPĂ finalul meciului într-o dispoziție de suporter.

Adică este ÎN POVESTEA LUI. Aia de meci. Care cel mai probabil ție nu îți place. Și pe care nu o înțelegi. Dar este povestea lui. Din care el, tolomacul (tău), se simte parte. În care el, tolomacul (tău), este personaj.

Lasă-l deci alea 210 secunde. Pe ceas. Să își revină. Să îi mai treacă adrenalina. Dacă poți și mai mult. Câteva minute bune. Și abia apoi lovește-l cu ce ai tu de zis sau de făcut. Va fi mai bine. Spre foarte bine. Și obții și rezultate mai bune decât să îl iriți prea repede.

Închei această – că nici nu știu cum să îi zic… – însăilare de cuvinte cu o discuție între Radu Cosașu și Andrei Pleșu.
– Radule, ce aș câștiga dacă m-aș uita și eu la fotbal, așa cum faceți voi?
– Andrei, nu știu ce ai câștiga. Dar habar nu ai cât pierzi.

Aia zic.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.