Ar trebui să îți fie frică de frigiderul tău inteligent? Ooooo, daaaaaaa…

Cred că era în urmă cu vreo doi ani când, într-o discuție despre Internet of Things cu Liviu Arsene de la Bitdefender, am rămas cu gura căscată când am înțeles cât de periculos poate fi frigiderul ăla deștept. Smart, pardon. Ăla pe care l-ai conectat la internet. Chestie faină, de altfel. Adică modernă în draci.

Dar gura mea căscată a fost cauzată de un adevăr pe cât de simplu, pe atât de neintuitiv, ca să îi zic așa: frigiderul deștept poate fi folosit de hackeri ca o fereastră larg deschisă către datele tale virtuale. Dar ce zic io fereastră, ditai poarta!

Pe scurt, lucrurile funcționează așa: hackerul întră în rețea, vede frigiderul tău deștept conectat, face o ghidușie de aia de hacker și, prin conexiune frigiderului la rețeaua casei tale, reușește să intre în rețeaua casei tale.

Care înseamă, spre exemplu, că, de fiecare dată când vii acasă și îți conectezi laptopul la wi-fiul tău (”de acasă, e totul în regulă”), există posibilitatea ca respectivul hacker să îți intre fain frumos în laptop și să îți cotrobăie pe acolo. Mai ales dacă nu ai nicio soluție de securitate instalată pe el.

Sau, cum s-a întâmplat în unele cazuri, hackerul poate intra în televizorul tău deștept și îți fură datele de card alea cu care plătești la Netflix sau la ce mai plătești tu. Ce ironie… Să intre în televizorul tău deștept prin frigiderul tău deștept și tu să nu îți dai seama de asta…

Internet of Things este aur! Până nu mai este…

Heeeei, dar nu te învinovăți prea tare. Cei mai mulți dintre noi suntem în situația ta. Mă rog, în cazul unora dintre noi putem folosi verbul la trecut: am fost. Ori pentru că am pățit-o (știi faza cu ”neeee, mie nu mi se poate întâmpla!” până ți se întâmplă, da?), ori pentru că – așa cum a fost cazul meu – am avut norocul să mă deștept înainte de a avea ghinionul să fac parte din prima categorie.

Bine, norocul în cazul meu înseamnă că am o colaborare strânsă cu cei de la Bitdefender. La care apelez mereu și mereu să îmi dea informații de asta mai tehnice și de specialitate pe tot felul de subiecte. Și pe baza cărora îmi construiesc articolele din seria asta de utile. Cu care sper să mai fac nițică lumină 2.0 :)

Apropo de asta, în caz că nu știi ce înseamnă chestia asta cu Internet of Things (Internetul Lucrurilor, pe românește), îți zic pe scurt: se referă la conectarea dispozitivelor inteligente pentru confortul, comoditatea și eficiența oamenilor. Ceea ce a început în urmă cu câțiva ani, în mare parte ca un fenomen tehnic, este astăzi o tendință socială: dispozitivele conectate schimbă modul în care ne comportăm, trăim, interacționăm și ne gândim la confidențialitatea și siguranța noastră.

Fă și un exercițiu. Unul practic: gândește-te câte dispozitive de astea deștepte conectare la internet ai acasă. O să te surprindă numărul lor. Dar să le numeri bine! Sunt multe, o să vezi.

Despre asta este vorba, din punctul meu de vedere, despre Internet of Things. Adică, serios, eu i-aș schimba denumirea și i-aș zice Internet of My Things :)) Pentru că, nu-i așa, un concept general, aproape filosofic pe undeva, nu mă pasionează prea tare. Dar când aplic acest concept la LUCRURILE MELE, este altceva. Iar când înțeleg și ce pericole vin cu lucrurile astea alea mele este și mai altceva…

Chestiile nașpa care ți se pot întâmpla

Nu că voi se te înspăimânt, vorba versului, dar e musai să îți spun ce ți se poate întâmpla, la o adică. Ca să fii informat. Măcar atât. Adică să știi că ți se poate întâmpla: să ți se fure banii, să ți se fure datele personale inclusiv identitatea, să te spioneze sau pur și simplu hackerii să folosească puterea de procesare a ”sculelor” inteligente din casa ta ca facă ei nașpeturile pe care le fac (să atace servere, să facă spam etc).

Mai multe despre phising – căci așa se numește acest procedeu hackericesc – am scris în articolul despre cum să păstrezi distanța socială pe internet.

Așa, la nivel vizual, te rog să îți imaginezi că ai în frigiderul tău deștept așa: pe primul raft un teanc de bani, iar pe al doilea raft portofelul tău cu actele de identitate și cu cardurile bancare. Iar hackerul deschide frumos frigiderul, cu un deget, bagă mâna și ți le ia. Atât de ușor se poate întâmpla la nivel informatic așa ceva. Mai ales dacă nu ai instalate programe de protecție informatică!

Eu zic despre frigider. Dar un hacker poate intra prin orice alt dispozitiv deștept conectat la rețeaua ta. Inclusiv priză de aia inteligentă. Dacă nu este ”de firmă” sau nu ai rețeaua protejată. Am auzit de cazuri în care au intrat în rețea prin… aparatul de aer condiționat.

Serios, orice ”sculă” care poate fi conectată la internet este o potențială poartă de intrare în rețeaua ta pentru hackeri. Asta aș vrea să înțelegi. Cu asta aș vrea să rămâi după acest articol. Și să iei măsurile de protecție necesare.

Ce poți face pentru a-ți asigura casa inteligentă

Acestea sunt recomandările specialiștilor de la Bitdefender. Pe care eu le cred 100%. Cum ziceam, îi știu de multă vreme și niciodată nu au dat-o pe lângă, pardon my French :)) Sunt, la urma urmei, recomandări de bun simț. Cu care, dacă le aplici, îți crești masiv șansele de a nu o păți.

Cumpără dispozitive IoT numai de la producători și furnizori de renume.

Alege dispozitivele cu securitate încorporată.

Modificăparola de conectare și parola implicite.

Verifică dacă există actualizări software de securitate.

Fii atent la apariția bruscă a traficului pe internet sau la încetinirea dispozitivelor – acestea pot fi semne de probleme.

Obține o soluție de securitate pentru întreaga rețea de domiciliu pentru a proteja toate dispozitivele inteligente care vă împărtășesc conexiunea wifi.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Ar trebui să îți fie frică de frigiderul tău inteligent? Ooooo, daaaaaaa…”

  1. Ar fi chiar trist sa constati ca a fost golit cardul tau cu ajutorul frigiderului. Sunt sigur ca vor exista masuri de securitate care se vor putea lua astfel incat hackerul sa nu se plimbe la tine pe conturi cu prea multa usurinta. Dar oricum, un avantaj tot este, vei putea sa ii faci poza persoanei care fura mereu ultima bucata de prajitura si sa posteze direct pe facebook.

  2. Momentan putem sa stam linistiti. Pana la urma cati isi vor permite sa isi cumpere un frigider atat de Smart? Pana atunci ne bazam tot pe vechiul frigider care cel mult iti produce singur cuburi de gheata si apa rece. Dar, oricum, securitatea este importanta, indiferent de device.

  3. La frigider nu m-am gandit ca se poate intampla ceva de genul dar in schimb m-am gandit la robotelul aspirator care este tot asa conectat, la cat de istet este nu m-ar mira sa ne urmareasca ce facem in casa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.