Pe locul 8 în Top 10 pericole pe internet realizat în colaborare cu Bitdefender, avem hărțuire online. Așa că l-am invitat pe Alex Bălan să ne spună mai multe despre acest subiect, din perspectiva specialistului.
Aveți versiunea video sau transcriptul mai jos.
Hărțuirea online afectează adolescenții, aș spune că e mai normal să avem grijă de protecția lor decât protecția noastră a adulților. Noi adulții ar trebui să avem discernământul ori să apelăm la poliție dacă ne simțim amenințați ori să-l băgăm undeva dacă este simplu o înjurătură banală, dar pentru adolescenți există soluții chiar și noi am creat o soluție dedicată pentru notificarea în cazul unei hărțuiri online, nu trimitem părinților conținutul unei conversații dar în cazul în care unui adolescent de regulă între 12-18 ani, cam așa, 12-16 de fapt, după 16 nu prea poți să controlezi multe lucruri.
În cazul în care un adolescent este implicat într-o convorbire agresivă, cineva îl amenință, cineva îl înjură, îi spunem părintelui: „vezi că a fost implicat într-o conversație agresivă” și atunci recomandarea noastră este ca părintelui să-și întrebe copilul dacă este ok fără ca să-i spună că a primit notificarea, doar atât, să verifice.
În zona asta mai avem și partea cu dacă cineva îi cere copilului să se întâlnească undeva, sau să facă ceva ce nu ar trebui să facă, lucruri de genul ăsta. Aici aș dori să ridic un semnal de alarmă și autorităților, nu mi se pare că legislația protejează foarte bine în zona asta, au fost cazuri în care de exemplu: o tânără adolescenta a fost păcălită să dea o poza cu ea mai indecentă, nu putem să negăm că lucru ăsta este foarte, foarte plauzibil și apoi colegele au publicat poza respectivă în toată școala.
Ar trebui ca legea să acopere foarte clar situațiile de genul acesta pentru că copiii chiar au impresia că nu e nicio consecință și copiii sunt răi uneori. Cumva ar trebui să existe ceva de speriat ca să se sperie părinții iar părinții să sperie copiii.
Trebuie să furnizăm o unealtă pentru părinte, ni s-a cerut în repetate rânduri să dam conținutul conversațiilor, am refuzat de fiecare dată, nu mi se pare ok. Îi dăm un indiciu părintelui, vezi că s-ar putea ca copilul tău să fi fost implicat într-o conversație agresivă și atunci părintele poate să vorbească cu copilul.