– Ai auzit de telefoanele refurbished? – Re… ce? – Alea care nu-s nici noi, nici second hand, dar primești 1 an garanție la ele?

Refurbished. Telefoane refurbished. Să ții minte cuvintele astea. Căci despre asta este vorba în acest articol. Mă rog, dacă vrei să pronunți în mintea ta în românește, sună cam așa: rifărbișd. Poți să zici cuvântul ăsta și cu voce tare: rifărbișd. Ca să auzi cum sună. Să te obișnuiești și mai tare cu el.

Traducerea din engleză în română ne dă următoarele sensuri ale acestui cuvânt: renovat, refăcut, perfecționat, recondiționat.

Adică exact ce am zis în titlu: nici noi, nici second hand. Undeva între. Dar cu garanție.

Și am ales varianta asta mai școlărească pentru că așa cum scriu acest text, așa mi s-a întâmplat și mie. Adică prin etapele prin care te trec pe tine, fix așa am învățat și eu despre acest concept.

Și am ales varianta asta mai școlărească pentru că așa cum scriu acest text, așa mi s-a întâmplat și mie. Adică prin etapele prin care te trec pe tine, fix așa am învățat și eu despre acest concept.

Sigur că auzisem despre genul ăsta de telefoane. Refurbished. Dar așa cum aud și văd alte multe chestii. Și țineam informația asta undeva într-un sertăraș al minții. Fără să îi dau mare importanță.

Doar că atunci când stimabilii de la fenix.eco m-au întrebat dacă sunt ok să mă implic într-o campanie de promovare, mi-am dat seama că, de fapt, nu știam cu adevărat ce înseamnă conceptul ăsta.

Și, așa cum fac de fiecare dată când sesize oportunitatea de a învăța ceva, am zis ”buuuun, ia să fac eu o corespunzătoare muncă de cercetare pe tema asta”. Și, iată, a ieșit acest articol. Care, trag nădejde, este o sursă numai bună și pentru tine să înveți despre telefoanele refurbished.

Ai mai multe concluzii pe care le-am tras în cadrul acestei documentări. Dar ți-o zic pe aia principală. Ca să fie clară treaba: un telefon refurbished este muuuuult mai sigur decât unul second hand. O să înțelegi de ce zic asta citind rândurile care urmează.

Telefoane noi versus telefoane vechi

Ca să înțeleg mai bine conceptul, m-am uitat în ansamblu la piața de telefoane mobile. Și am văzut că această categorie de telefoane refurbished a creat o nouă piață.

Nu sunt telefoane noi. Există mulți oameni care, din diverse considerente, preferă să își cumpere telefoanele noi. Unul din motivele pentru care o fac este și garanția pe care o primesc. Ceea ce, garanția adică, primești și la telefoanele refurbished. Mă rog, de la comercianții serioși ca fenix.eco.

Dar nu sunt nici telefoane second hand. Există oameni care, din diverse considerente, preferă să își cumpere telefoane second-hand. Doar că ei fac un pariu. Unul de multe ori riscant. Pentru că nu primesc garanție. Așa cum pot primi dacă aleg varianta de telefoane refurbished.

Diferențele de preț

M-am uitat comparativ. la cât costă niște telefoane second hand găsite pe net și care nu îți dau garanție. Versus cât costă aceleași telefoane – cu aceleași caracteristici, practic – pe fenix.eco, la care primești garanție.

Evident că sunt diferențe de preț. Dar nu atât de mari încât să justifice riscul. Altfel spus, ce se întâmplă dacă dai – să zicem – 1.000 de lei pe un telefon second hand și ți se strică la trei zile după aceea? Păi, ori rămâi fără telefon – caută pe net, sunt multe exemple de oameni care au pățit asta. Sau te costă reparația cât nu face.

Mai exact, costul total al telefonul second hand – cât ai dat pe el + cât costă reparația – face mult mai mult decât ai fi dat pe un telefon furbished.

Alte avantaje ale telefoanelor refurbished

Găsești pe siteul fenix.eco mai multe avantaje. Că doar nu are rost să dau copy/paste de acolo. Dar mie mi-a atras atenția unul la care eu nu m-am gândit: actualizarea softului.

Atunci când cumperi un telefon second hand, pe lângă riscul că dai banii pe el și nu obții garanție, mai există și faptul că poate fi depășit în ceea ce privește software-ul și versiunile de aplicații compatibile. Ceea ce, dacă te pricepi la chestii tehnic, nu e o problemă neapărat. Dar câți dintre noi se pricep cu adevărat la așa ceva?

Și mai este o chestie: bateria. Doar știm toți că faza cu bateria este unul din paradoxurile telefoanelor mobile: devin din ce în ce mai inteligente, dar bateria tot o înjurăm în draci :)) Ei bine, nu ai vrea ca telefonul tău second hand – fără garanție, desigur – să sucombe pe linie de baterie la doar două zile după ce ai dat o grămăjoară de bani pe el, este?

Când îți cumperi telefoane refurbished, anulezi multe din aceste riscuri. Toate defectele potențiale au fost remediate, software-ul este actualizat, datele personale ale utilizatorilor precedenți au fost șterse și bateria a fost înlocuită dacă era prea veche. Și, chiar dacă se întâmplă ceva cu telefonul, ești în perioada de garanție. Deci ești acoperit. Căci, nu-i așa, la telefoanele refurbished primești garanție.

Și, tot pe linie de avantaje, am făcut o captură de ecran de pe siteul fenix.eco. Unde vezi clar avantajele.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “– Ai auzit de telefoanele refurbished? – Re… ce? – Alea care nu-s nici noi, nici second hand, dar primești 1 an garanție la ele?”

  1. Nu știu alții, dar pentru mine lucrurile stau un pic diferit. Eu spun „refurbished” unui echipament care a fost verificat de către producătorul său, adus la standardele la care trebuie să funcționeze și aruncat pe piață alături de un certificat de conformitate care să ateste că acesta este conform cerințelor producătorului. Orice altceva în afară de asta este echipament „second-hand”, testat, curățat, upgradat, whatever, dar atât. Când pui pe un refurbished ai garanția producătorului său că acesta este ce trebuie să fie. Când pui mâna pe un second-hand ai garanțai unui tehnician că acesta este ce trebuie să fie. Tehnician care poate fi bun sau mai puțin bun :)

      1. Nu am contestat nimic din ce fac ei sau ce spun ei. Am spus doar cum am văzut eu mereu lucrurile, mai ales că am lucrat destul pe partea asta tehnică încât să am o părere. Mi-e clar că Fenix oferă lucruri funcționabile care au fost verificate, lucru oricum mai bun decât să te apuci să iei ceva de pe OLX sau alte bălării :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.