Cum poți afla dacă social media e de vină că nu-ți merge ție bine în viață

Îmi pare, așa, din goana interneților, că social media este un fel de Acarul păun al problemelor actuale ale mapamondului.

E cretinel Trump? Social media este de vină, pentru că există Twitter!

Îmi merge prost la serviciu? Social media este de vină, doar văd io pe Facebook că altora le merge bine!

Mi s-a stricat grav relația cu copilul adolescent? Social media e de vină, că dacă nu era Instagram sau Tik Tok mă înțelegeam și io omenește cu el!

Și tot așa. Social media de cacao în sus, social media de rahat în jos. Și se întâmpla asta pentru că, nu-i așa, social media, săraca, nu are cum să reacționeze în apărarea ei.

Și chiar dacă, făcând un exercițiu masiv de imaginație personificatorie, ar putea să se apere, nu ar face-o. Pentru că nu are de ce.

Pentru că nu social media este de vină. Sau, mă rog, nu în totalitate. Ci doar pe alocuri, lejer, nu în integralitatea ei integrală, așa cum o acuză multă lume. Inclusiv tu.

Social media, ca fenomen, are multe păcate. Dar vine la pachet și cu multe beneficii. Că de aia ne place și de aia o folosim în draci.

Pe partea de păcate nu insistăm acum, dar promit că o să revin într-un articol dedicat.

Zic doar că, indiferent de cât de păcătoasă ar fi, nu social media este de vină pentru că ție nu îți merge bine în viață (ca să îi zic așa, generic). Nici pe departe.

Nu social media e de vină, tu ești de vină.

Sau, mai bine zis, faptul că există DEJA niște probleme în viața ta, ÎNAINTE de a folosi social media, asta este de vină.

Social media vine peste aceste probleme (de fapt, tu le arunci în social media, așa funcționează), le potențează, le exhibiționează, le schizofrenează și, pe cale de consecință, tocmai prin expunerea lor publică, efectul acestor probleme cumulate (ale tale și ale altora) se multiplică. Atât în sufletul tău, cât și în feng shuiul celorlalți.

Altfel spus, dacă tu nu ai avea deja anumite probleme personale, rahaturile care vin la pachet cu social media nu ți s-ar părea așa de nașpa. Nici pe departe.

Răul există oricum. Dar tu, care ai intrat în social media cu un bagaj urât în suflet, alegi acest rău, îl cauți, ai nevoie de el ca să îți justifice propriul rău.

Astfel, cu mindsetul ăsta strâmb, nu doar că te expui la tot ce este rău în social media (pentru că asta cauți, de cele mai multe ori DOAR asta cauți…), ci faci un rău și mai mare: dai mai departe răul pe care îl cauți și îl găsești în social media.

Iar acesta s-ar putea să fie cel mai mare păcat de care te faci vinovat…

Unul din lucrurile fabuloase pe care ni le-a adus social media este că putem da ceva mai departe. Instant și la multă lume. Doar că unii dau mai departe lucrurile faine, alții lucrurile rele. Chestiune de alegere.

Ambele categorii de oameni fac asta în primul și în primul rând pentru că în social media decizia de a da mai departe ceva vine din suflet, nu din creier.

Și, atunci când sufletul ți-e zâmbitor (ca să îi zic așa), dai mai departe frumosul din jurul tău.

Dar, când sufletul îți este plin de nori negri (ca să îi zic așa), dai mai departe furtună, scrâșnet din dinți și scuipat împroșcat.

Nu da vina pe social media pentru că tu nu ești ceea ce vrei să fii.

Nu da vina pe social media pentru că viața ta nu este așa cum o vrei sau ca viața celorlalți, pe care îi vezi prin social media.

Nu da vina pe social media doar pentru că social media există și pentru că ai nevoie să dai vina pe ceva, pe orice, iar social media este la îndemână.

Ia fă acest test.

Lăsă dracului social media. La propriu. Nu o mai folosi. Șterge-ți toate conturile și intră în starea de a refuza constant orice expunere la social media.

Și vezi cum te simți. Dacă nici așa nu ești bine tu cu tine, atunci te-ai prins: nu era de la social media, era de la tine. Tu erai problema, nu social media.

Și o să mai înțelegi ceva: că îți lipsește enorm social media. Și că, de fapt, deși o hulești în draci, este ca un drog pentru tine.

Pentru că tu de acolo ți-ai luat doza de urât, fără de care, se pare, că nu poți trăi…

Dacă ai făcut testul ăsta și ți-a dat cum am zis io, începe să lucrezi cu tine. Să te înțelegi.

Să pricepi ce te face să ai spume negre în suflet. Și să încerci să schimbi acest lucru. Să te schimbi.

Pentru tine. Pentru binele tău.

Pentru că, dragă cititorule, nimeni din social media nu poate să facă asta în locul tău…

Notă: Pentru cei mai acribici dintre voi, am folosit social media la singural petru că 1. mă refeream la fenomen 2. e mai ușor să înțeleagă toată lumea despre ce vorbim. Oricum, la pariu că scriu degeaba această notă, pentru că cei care ați sări să ziceți ”social media e mai multe, măh, nu doar una singură”, nu ați citit articolul până la capăt, deci nici rândurile astea. Desigur.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

8 thoughts on “Cum poți afla dacă social media e de vină că nu-ți merge ție bine în viață”

  1. Nu numai că nu este de vină social media, dar în situații în care e bine folosită, poate ajuta. Poate ai remarcat ce a reușit David să facă doar pentru că a cunoscut oameni ca voi, prin social media. Chapeu bas!

  2. Vai ce îmi place articolul ăsta! Nu doar că fuzionez maxim cu ideile tale, dar aș vrea doar să mai punctez că social media asta pe care o criticăm și o acuzăm frecvent, este fără doar și poate, fix oglindirea personalităților noastre mirobolante. Faptul că internetul oferă o anumită anonimitate de-a lungul timpul a scos la iveală cele mai ciudate, nebune și agresive comportamente ce zăceau așa fără noimă în sufletele oamenilor. Ba chiar pentru unii a venit ca o formă de încurjare, însă acesta este deja un alt subiect vast, ce nu își are locul aici.
    Ce mai vreau eu să adaug, practic ca o completare la tot ce ai spus tu, este că a da vina pe social media pentru ce e nașpa în viața noastră, este fix sportul național de aruncat a vinei pe alții, pe univers, Dumnezeu, mama, bunica, tata, purcelul, pisica, șamd.
    Social media este un tool, un instrument, precum și banii, pe care dacă știm să le folosim (aceste instrumente zic) ne pot face viața minunată, iar de nu știm să le folosim putem învăța. Iar de nu vrem a învăța…atunci măcar să acceptăm asta și să nu mai sădim ranchiună-n suflet, că e al naibii de nesănătoasă.

  3. Ce facem cand cei dragi,copiii sau sotii prefera retelele de socializare in detrimentul comunicarii si petrecerii timpului impreuna…si aici ma refer la acele persoane care sunt dependente de social media.

    1. Dacă vi se întâmplă asta, iar o zic: nu social media este de vină. Ea nu are nici o vină că oamenii respectivi ALEG FĂRĂ SĂ ÎI OBLIGE NIMENI sa stea calare pe ea. Ce sa faceti? Ce faceti in cazul altor afectiuni: incercati sa ii convingeti ca au o problema. Sa ii vindecati, gen. E boală omenească, nu digitală, nu se rezolvă prin programare.

  4. Social Media e un instrument ca ne-a fost dat. La fel ca oricare alt „dar”. Si are multe lucruti bune. Depinde doar de noi (e 100% alegerea noastra) cum il folosim. A da vina pe cineva/ceva e cel mai simplu. Dar nu e nici constructiv si nici nu ajuta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.