Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Neghiobul nu are nevoie de nimic, însă duce lipsă de toate

Zicerea din titlu aparține lui Chrysippus, un filosof grec din antichitate. Stoic, ca gen de muzică, dacă interesează pe cineva.

Așa, ca o notă de culoare, cum ar veni, legenda spune că ar fi murit de…râs (o chestiune mai ciudată, adică el a văzut un măgar care mânca niște smochine și de aia l-a apucat o criză de râs, care l-a expediat de pe această lume în Hadesul grecesc).

Am ales aceste cuvinte ale înțeleptului cu pricina nu ca să vă invit la o discuție filosofică (oricât de arogant aș fi, nu am cum să mă aventurez pe acest teren, știți cum zic), ci ca să vă raportez cam cum se aplică aceste cuvinte în viața digitală. Doar să aveți puțintică răbdare.

Și – cum altfel? – începem cu definiția neghiobului în era digitală. Mă rog, să încercăm să dăm o definiție acestei tipologii, dacă îmi permiteți să îi zic așa.

Pe definiția de DEX, neghiob este un adjectiv substantivat. Adică – pentru cei care au făcut gramatica cu profa de geografie – corect ar fi ”om neghiob” (substantiv + adjectiv) nu doar ”neghiob” (doar substantiv).

Dincolo de aceste acribii exagerate (chiar și eu zic asta!), definiția este clară:

(Persoană) cu mintea mărginită, care pricepe greu un lucru, care acționează fără judecată; (om) neîndemânatic, nepriceput, nătărău, nerod, prost.

Este că, dintr-o dată, după ce ați văzut definiția (de DEX, repet) vi s-au și ivit în fața minții, ca să zic așa, câteva persoane din mediul digital, care se suprapun până la identificare perfectă cu această definiție?

Cum vă sare în minte X, care are – clar, indubitabil, ”se vede din avion!” – o minte mărginită, conform definiției. Cum vă amintiți brusc de Y, care pricepe foarte greu un lucru, chiar dacă îi dai 3243 de linkuri. Cum ați izbucnit în râs când v-ați adus aminte de Z, acel neîndemânatic și nepriceput al bulei vostre de pe Facebook. Cum, în fine, ați identificat deja pe neți o grămadă de nătărăi, nerozi și de proști.

Doar că aș vrea să vă gândiți la un lucru. Unul singur. Doar să vă gândiți la el. Un pic. Un piculeț. Iar acest lucru este:

Oare nu cumva comiteți păcatul superficialității când catalogați un om așa, adică atunci când îl faceți neghiob doar în baza a ceea ce face respectivul om în mediul digital?

Nu de alta, dar, dacă răspunsul la întrebarea de mai sus este ”da”, chiar dacă este rostit cu jumătate de gură (mă rog, de tastatură…), s-ar putea ca și voi să vă regăsiți un pic, parțial, în definiția de mai sus. La partea cu ”care acționează fără judecată” :)

Să fiți iubiți. Dar numai dacă meritați!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.