Ce înseamnă un atac DDoS pe înțelesul tuturor

Departe de mine să fiu apropiat (nici măcar…) de chestiuni tehnice. Foarte departe. Dar folosesc în draci toată această minunată tehnologie modernă care ne înconjoară și care ne ajută teribil de mult.

Așa, ca idee, nu înțeleg cum funcționează tastatura laptopului de pe care vă scriu acum aceste rânduri, dar uite că o folosesc și mă bucur că, prin intermediul celorlalte tehnologii, gândurile mele ajung la voi și că voi le citiți, motiv pentru care vă mulțumesc la modul corespunzător :)

De aceea i-am rugat pe stimabilii de la Bitdefender să mă ajute cu informațiile de bază în această chestiune, pe care eu să le ”traduc”, după putirința mea, în așa fel încât să înțelegeți mai bine ce și cum. Cu apelul la îngăduință pentru cei dintre voi care se pricep muuuuuult mai bine decât mine la subiectul în cauză :)

Trăim într-o lume super-ultra-mega-interconectată în care trăim. Niciodată – stai să o scriu altfel: NICIODATĂ – în istoria umanității nu am fost atât de conectați, atât de aproape unii de alții. Cu (mai mult) bunele și cu (mai puțin) relele care vin la pachet cu așa ceva. Care vin la pachet cu orice tehnologie, de altfel (depinde cum o folosești – remember ciocanul social media).

Dacă v-aș întreba dacă ați experimentat vreodată un atac DDoS, cred că 90% dintre voi ați zice ”neeeeee, nope, never”. Dar dacă v-aș spune că sunt mari șanse să fi pățit așa ceva când ați intrat pe un site și ați văzut că nu se încarcă, indiferent de ce i-ați face și cât de tare v-ați enerva (căci, nu-i așa, ne-am obișnuit – vorba clișeului – să avem totul la un click distanță)?

Dap, sunt mari șanse ca atunci când ați experimentat această enervare, să nu puteți accesa, să nu se încarce siteul pe care ați intrat, să fi fost martorul unui atac DDoS. Căci fix asta se întâmplă în cazul unui site atacat astfel: se blochează. Kaput.

Cum se desfășoară atac DDoS

Apropo, DDoS chiar înseamnă Distributed Denial of Service. Adică, pe românește, niema serviciu! :))

Așa, mai tehnic (dar nu foarte…), un astfel de atac reduce capacitatea de operare a unui server (știați că orice site ”stă” pe un server, da?) până la aproape de zero (adică faptul că, până la urmă, ți se încarcă siteul în 890 de minute chiar nu te ajută, desigur).

Trecem cu lejeritate peste subiect, pentru că este o complicăciune tehnică maximă, dar vă spun doar atât: imaginați-vă vreo 10.000 de calculatoare care vor să intre în aceeași secundă pe același site. Și, dacă vreți să aducem comparația în offline, imaginați-vă 10.000 de oameni care vor să treacă în același timp pe sub Arcul de Triumf din București. Asta ar fi cea mai bună comparație ca să înțelegeți cam cum se întâmplă. Forțată, desigur, dar am zis că merită să o dau așa, ca să prindeți ideea.

Desigur, un atacator (ca să nu îi zic hacker direct) nu folosește fizic 10.000 de calculatoare ca să dea drumul unui atac DDos, ci folosește panou de control care coordoneaza miile de dispozitive pe care le-a infectat în prealabil (dispozitive numite boți sau bots, care împreună fac un botnet).

Acești mici ”microbi”, care se năpustesc asupra siteului-țintă, și își fac meandrele cu el. Interesant e că nu doar calculatoarele sunt folosite în astfel de atacuri, ci și tot felul de dispozitive smart conectate la Internet: camere IP, monitoare pentru bebeluși, prize smart sau orice alte dispozitive vulnerabile asupra cărora hackerii pot prelua controlul.

Recomandarea mea (și a specialiștilor, pe ei trebuie să îi credeți!) este că, dacă aveți multe dispozitive smart, merită să aveți în casă și un Bitdefender Box (v-am explicat deja ce este acest device, cum funcționează și la ce vă ajută). Pentru că un hacker poate ajunge în casa voastră prin atât de multe ”intrări” încât ar trebui să funcționați pe principiul ”paza bună trece primejdia rea”.

Ce se întâmplă în bucătăria unui site atacat

Dacă vouă, ca utilizatori, vi se pare că e nașpa să fii martorul unui atac DDoS (adică să nu poți intra nicicum pe siteul dorit, am stabilit asta, da?), imaginați-vă ce stres este pe deținătorul siteului sau pe administratorul lui (tipul ăla de la IT, gen).

Imaginați-vă că respectivul primește o alertă că ceva nu e în regulă (spre exemplu, traficul crește de 100 de ori brusc), el trebuie să investigheze care-i faza, își dă seama că e un atac, trebuie să ia contra-măsuri (alte chestiuni super-complicate), apoi să repare stricăciunile și abia apoi, la un moment dat, să poată face ca siteul să funcționeze ca să puteți voi intra pe el.

O mică paranteză: cu cât un site este mai mare (în termeni de trafic, de produse puse pe el, de tipul de conținut, etc.), cu atât este mai complicată să îl faci să meargă satisfăcător (nici măcar bine sau foarte bine, pentru așa ceva sunt alte costuri) la modul constat, ca să o zic în limbaj normal. Inclusiv costurile de server (remember: orice site, indiferent de cum ar arăta sau ce are pe el, este găzduit de un server), care ajung la multe mii de euro pentru siteuri mari.

Vă zic lucrurile astea nu ca să le plângeți de milă administratorilor siteurile pe care navigați (dacă i-ați prins cu greșeli, ardeți-i, așa învață!), ci ca să vă gândiți, măcar un pic, la cât de complicat este, la cât de multă muncă se desfășoară în bucătăria internă, dacă vreți, a unei adrese de internet (ca să îi zic așa) și inclusiv la cât de multe costuri presupune o prezență online corespunzătoare.

Oare când ați fost ultima dată unul din ”atacatori?

Buuuuun, acum ajungem la delicata chestiune despre care v-am spus în titlu. Adică faptul că și voi, fără să vreți (desigur, de ce ați vrea să faceți rău cuiva?!) puteți fi unul dintre acești atactori, puteți fi înrolați (fără să vă fi întrebat cineva, firește) în armata hackerului care atacă un site.

Cum deveniți unul din atacatori? Computerul vostru este infectat cu un virus. Și nu vă dați seama de asta. Și virusul ăla stă ascuns prin computerul vostru, dar când șeful cel mare (hackerul care l-a pus acolo) dă ordinul, el se trezește la viață și participă la atacul asupra unui site. Practic, fără să vreți, ”delegați” acest virus să participe la un atac DDoS din partea voastră.

Nașpa, este? Să știi că ai făcut rău cuiva fără să vrei.

Soluția: Bitdefender Box pentru că așa vă protejați toate dispozitivele smart din casă, nu doar laptopul, computerul sau telefonul.

La ce îi ajută pe unii să lanseze atacuri DDos?

Aici pur și simplu intrăm pe un teritoriu foarte ciudat. Și infracțional de-a dreptul.

Pentru că cei care lansează astfel de atacuri DoS urmăresc, spre exemplu, să șantajeze proprietarul siteului, pe principiul ”ne dai 14 lei, te lăsăm în pace”. Ăștia sunt mai de business, așa (pardon my French), adică au un obiectiv clar în cap de făcut bani.

Alții o fac pur și simplu din plăcerea de a vandaliza, dacă vreți, un site. Li se pare lor foarte tare să pună siteul ăla în cap, să îl facă praf. Mă rog…

Alții o fac pe sistem de răzbunare. Cine știe ce le-o fi cășunat lor pe siteul cutare sau pe compania cutărică (cea care deține siteul) sau pe cineva din compania cutărică și, pleosc, dă-i cu atacul.

Există și o categorie mai haiducească, așa: cei care lansează astfel de atacuri dintr-un fel de spirit civic, dacă vreți. Se numește hacktivism și înseamnă că unora li se pare că anumite siteuri sau companii sunt cu dracul și că fac rău oamenilor, așa că ei decid că trebuie să contra-atace, să le facă rău.

Cam asta a fost. Dacă vi s-a părut util acest articol, dați-l mai departe. Și dacă mai vreți să citiți ceva de genul acesta, abonați-vă la newsletterul meu :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Ce înseamnă un atac DDoS pe înțelesul tuturor”

        1. Nu stiu daca au colaborat sau colaboreaza cu bitdefender, dar daca imi mai amintesc bine, microsoft cumparase RAV antivirus produs de o companie romaneasca si l-au dezvoltat in regie proprie pana o iesit windows defender actual

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.