Bitdefender BOX s-a lansat pe piața ”de acasă”! Cum funcționează, la ce te ajută și cât costă

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Bitedefender BOX este o soluție de securitate combinată hardware software, de producție românească (una din dorințele echipei Bitdefender, ca acest produs să fie unul românesc) ce își propune să vă protejeze dispozitivele din rețeaua voastră de atacuri din internet. Produsul este disponibil pe piața din România (până acum cel mai bun preț este 799 de lei).

El este gândit să protejeze atât dispozitivele obișnuite cu care accesăm internetul (calculatoare, laptopuri, tablete, telefoane) dar și celelalte dispozitive care au conectivitate la internet, dar pe care nu le accesăm în mod curent și nu avem acces la setările lor de securitate.

Am făcut și un live cu Răzvan Todor, Senior Product Manager Bitdefender, în care a răspuns la toate întrebările legate de dispozitiv.

Pe înțelesul tuturor cum funcționează dispozitivul aveți în acest film.

E foarte clar că pentru un laptop sau telefon, avem posibilitatea să-i instalăm o soluție software de securitate, care să-l protejeze de eventuale atacuri. Nu este aceeași situație pentru alte dispozitive, cum ar fi televizoare smart, media playere, camere de supraveghere, senzori și elemente de comandă din autmatizările casei, și alte dispozitive IoT.

În cea de a doua situație, soluția propusă prin Bitdefender BOX este foarte logică. Dacă nu putem instala un antivirus sau firewall pe un produs, atunci filtrăm traficul de rețea către și dinspre el. La prima vedere, asta înseamnă interpunerea fizică a device-ului Bitdefender BOX între modemul nostru de internet și routerul pe care îl avem deja.

Lucrurile nu stau chiar așa și mă bucur că specialiștii de la Bitdefender au gândit mai multe scenarii de integrare a produsului lor în rețeaua utilizatorului.

Două scenarii principale sunt posibile:

  1. aveți modemul în sistem BRIDGE și aveți acces la setările routerului instalat de voi după modem
  2. dețineți un router de la furnizorul de internet, în care puteți accesa numai setări de bază

Interesant este că pentru a face toate setările necesare integrării Bitdefender BOX, veți folosi o aplicație de mobil, foarte intuitivă și care acoperă aproape toate situațiile posibile.

Deoarece utilizatorii avansați vor avea curiozitatea să experimenteze mai multe scenarii de securitate, eu am simulat prima variantă, în care aveți un router WiFi al vostru și cunoașteți datele lui de autentificare (și presupunem că știți să faceți câteva setări de bază în el)

În această situație, Bitdefender BOX se va transforma într-un acces point securizat care va prelua traficul de rețea wireless pentru dispozitivele pe care doriți să le protejați. Ceea ce nu vreau să uitați (un lucru pe care specialiștii de la Bitdefender îl repetă în mai multe momente în aplicație utilizată pentru configurare) este că dispozitivele voastre vor fi protejate atât timp cât sunt conectate la rețeaua voastră, în care Bitdefender BOX este activ. Atunci când sunteți plecați de acasă, dispozitivul este neprotejat, atât timp cât nu instalați o soluție locală pe el.

Aici intervine unul din avantajele soluției Bitdefender BOX. Produsul include și un abonament pe un an pentru oricâte soluții de securitate aveți nevoie pentru dispozitivele din rețeaua voastră.

Așadar pentru o protecție completă de exemplu a telefonului, veți putea instala foarte ușor o soluție antivirus, din aplicație. Aceasta detectează dispozitivele conectate la Bitdefender BOX și vă trimite pe adresa de email a dispozitivului un link de unde vă puteți descărca varianta corespunzătoare sistemului de operare utilizat.

Să revin însă la instalare. În situația simulată de mine. presupunem că aveți un router WiFi al vostru, instalat fie după un modem, fie după un convertor de fibră optică.

Veți avea nevoie de o conexiune la internet funcțională, datele de acces la router (nume de utilizator și parolă) și datele rețelei voastre wireless (SSID și parolă). Pentru a configura dispozitivul Bitdefender BOX aveți nevoie de aplicația mobila Bitdefender Central, pe care o puteți descărca atât din Magazinul Play cât și din AppStore. În broșura care acompaniază BOX-ul, veți găsi coduri QR pentru ambele variante.

Odată descărcată și instalată aplicația, sunteți invitați să vă creați un cont de utilizator Bitdefender (dacă nu aveți deja) sau să folosiți unul din conturile voastre din rețelele sociale.

Eu am ales Facebook și în loc să-mi deschidă aplicația Facebook de pe telefon ca să confirm contul, mi-a deschis browserul telefonului, in care eu nu sunt autentificat. Și ar fi insemnat sa îmi bag din nou datele de autentificare Facebook în browser, ceea ce nu doream…

Am renunțat și am ales Google si totul a fost instant (pentru că telefonul este cu sistem de operare Android și are cont Google). Aplicația m-a ghidat către secțiunea de configurare.

Acum este momentul în care am pornit BOX-ul. Adică l-am alimentat electric și am așteptat să apară pe el un semnal luminos care să-mi indice să trec la următoarea etapă și din aplicația Bitdefender Central.

Odată pornit BOX-ul, acesta a generat o rețea wireless proprie, unde mi-am conectat telefonul. (datele de conectare unice pentru fiecare dispozitiv se găsesc pe eticheta lipită de BOX). Apoi am conectat la internet BOX-ul, cuplându-l cu cablul ethernet livrat la unul din porturile LAN ale routerului meu. Pe BOX am folosit portul marcat cu binecunoscutul simbol pentru internet.

În aplicație am ales opțiunea în care dețin un router WiFI propriu și am trecut la pasul de securizare a rețelei WiFI.

Mi s-a solicitat să aleg rețeaua mea wireless (SSID) și apoi să introduc parola acesteia. Din păcate aici m-am mai lovit de o problemă. Parola mea pentru rețeaua wireless conținea caractere nepermise (din seria două puncte sau paranteze) de aplicația Bitdefender. Am sesizat această problemă celor de la Bitdefender, care au promis să analizeze ce și cum.

Deoarece am un router care permite configurarea mai multor rețele wireless simultan, am adaugat una noua, pentru teste, cu o parolă compatibilă cu aplicația.

Am revenit apoi în aplicația Bitdefender Central și am introdus datele noii rețele wireless. Apoi am oprit din router rețeaua veche wireless și am conectat dispozitivele mele WiFi la această rețea.

În cazul în care nu aveți probleme cu parola, nu veți avea de configurat nimic la dispozitivele conectate în rețeaua voastra WiFi, Bitdefender BOX pornind practic o clonă a acestei rețele.

Toate dispozitivele WiFI vor trafica practic pachetele de date prin Bitdefender BOX , înainte de a ajunge în internet.

M-am bucurat să văd listate în interfața aplicației Bitdefender BOX toate dispozitivele conectate la rețeaua mea WiFI, împreună cu recomandările aplicației.

Erau trecute acolo telefoanele, laptopul și chiar media player-ul meu, pentru care îmi făceam multe griji în ultima vreme, deoarece numai dispune de actualizări ale sistemului de operare, ceea ce îl face vulnerabil unor eventuale atacuri.

Dacă scad din timpul de configurare necesitatea mea să fac o rețea nouă, pot să spun că mi-au trebuit 10 minute să configurez Bitdefender BOX.

10 minute care îmi aduc un nivel de siguranță mărită în rețeaua mea wireless. Pe laptopul meu și pe telefoane am ales să nstalez și o protecție locală, pentru a putea fi protejate și atunci când nu sunt acasă. O victorie mare este protejarea dispozitivelor ale căror sisteme de operare nu mai pot aduse la zi și / sau pur și simplu nu dețin componente de securitate.

În plus, dacă veți studia ce specificații hardware are Bitdefender BOX, veți face exact ca mine. O să dezactivați vechiul vostru router și o să reconfigurați BOX-ul să facă singur treaba, pentru că o va face mai bine, mai repede și mai sigur.

Lucrurile stau cam așa: procesor Dual Core ARM Cortex A9 tactat la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 4 GB flash storage, dual band WiFI 2.4 GHz & 5 GHz simultan, configurație MU-MIMO x 3 antene, protocoale IEEE 802.11 a/b/g/n și AC Wave 2, AC 1900.

Pentru cei care nu sunteți siguri că reușiți să configurați BOX-ul, puteți să sunați la call centerul Bitefeneder, la numărul +40 800 895 274, unde puteți fi ghidați pas cu pas. Puteți apela 7 zile din 7, 24 de ore din 24, la un call center pregătit astfel pentru o prezență mondială a produsului Bitdefender BOX.

Concluzia mea după două zile de utilizare a Bitdefender BOX este că acest device, proiectat și construit în România este un pas înainte pentru securizarea oricărei rețele wireless, aducând un grad sporit de siguranță. În plus, aplicația Bitdefender Central care acompaniază BOX-ul este un instrument util prin care sunt ținut la curent cu ce se mai întâmplă în rețea, ce dispozitive noi apar conectate și cât de protejate sunt ele.

Pentru mai multe detalii despre Bitdefender BOX, puteți accesa site-ul producătorului aici.

Bitdefender BOX, produs ajuns acum la cea de-a doua generație, este dezvoltat integral de echipa de cercetare şi dezvoltare din România. Producția acestuia a început în toamna anului trecut în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner.

Produsul este deja disponibil la vânzare în Statele Unite ale Americii, Canada, Germania și Franța, iar lansarea din România de pe 25 aprilie coincide cu cea din Japonia.

După primul an de utilizare, abonamentul anual costă 299,99 lei.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “Bitdefender BOX s-a lansat pe piața ”de acasă”! Cum funcționează, la ce te ajută și cât costă”

  1. Foarte tare idea, cred ca va deveni ceva destul de intalnit in viitorul apropiat avand in vedere ca mai toate electrocasnicile, sistemele de securitate, chiar si oglinzile vor fi conectate la internet, ceea ce reprezinta si o mare vulnerabilitate in acelasi timp.

  2. Mda. Pomul laudat ptr ceva piscoturi. Cu 30 de dolari singaporezi am luat Zone Alarm cu 3 licente. Si asta a poprit virusi si viermisori care anterior au trecut bine mersi de nume renumite.

      1. Adevărul e că advertorialele în care ești plătit să scrii despre diverse produse de diversă calitate sunt mult mai constructive… Laudă-mă gură că ți-oi da o prăjitură!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)