Cât costă o tabără în străinătate pentru copilul tău

Cât costă o tabără în străinătate? Este primul lucru la care, ca părinte, te gândești atunci când ori îți recomandă cineva o tabără (așa cum fac eu acum, de altfel) sau când te gândești cu de la tine putere că ar fi bine să îl trimiți pe copil într-un astfel de context (căci, dincolo de toate, o tabără este un context în care copilul învață enorm; sau, mă rog, ar trebui să învețe…).

Mă refer în cele ce urmează la taberele educaționale, la așa numitele edutabere. Pentru că, din punctul meu de vedere, acesta ar trebui să fie obiectivul: să învețe copiii, dacă tot îi trimitem într-o tabără în străinătate. Mai ales că oricum în aceste edutabere distracția face parte din meniu, ca să zic așa.

Doar că tot în aceste tabere educaționale nu este vorba numai de distracție, ci despre mult mai mult. Tocmai de aceea sunt atractive pentru părinții care vor să ofere copiilor lor cât mai multe oportunități de dezvoltare (nu să investească în ei, desigur).

Știu că sunt printre voi unii care o să îmi argumenteze ”dar, vai, eu nu mă uit prima dată la bani, ci la alte lucruri!”. O să dau din umeri și nu o să vă cred până la capăt. Căci, din punctul meu de vedere, primul filtru acesta ar trebui să fie: banii.

Pentru că – da, știu, furculition – orice familie are un anumit buget, din care trebuie să vadă cât poate rupe pentru o tabără educațională. Sigur că, la o adică, plusezi bugetul cu pricina dacă, după ce faci o analiză serioasă, consideră că merită să îți trimiți copilul în acea tabără. Doar că trebuie să știi de la ce nivel financiar pleci. Și să construiești pe baza lui.

Invers, ar însemna să te uiți la alte lucruri despre tabără, gen unde este, ce se întâmplă acolo, cu ce rămâne copilul de acolo etc. și abia apoi să te uiți cât costă. Și, de regulă (căci, firește, milionari suntem doar câțiva dintre noi #DacăÎnțelegețiCeVreauSăZic…), ridici sprânceana. Uneori o ridici pe sistem de suspect, adică ”cam ieftin pentru zona aia, nuș ce să zic...”. Iar uneori o ridici pe sistem ”aoleoooo, cât de mult costă…”.

De aceea vă recomand să pornim analiza despre cât costă o tabără în străinătate plecând de la – ghici ciupercă ce-i – cât costă. Și pe baza prețului să construim, cum ar veni. Nu invers.

Acesta ar fi primul pas în alegerea unei tabere educaționale. Sau mă rog, dacă există printre voi familii pentru care banii pur și simplu nu contează, nu mă luați în seamă. Eu scriu aici pentru familiile care își drămuiesc fiecare bănuț, dar care sunt conștiente că adevărata bogăție pe care pot să o dea copiilor lor este educația.

cât costă o tabără în străinătateBuuuun, să vorbim concret. Și să luăm ”configuratorul” de tabere oferit de Integral Edu. Intrați și jucați-vă pe el. Căci aveți acolo filtre de preț, de țară, de limbă de predare, de perioadă, de tip de program. Merită să vă jucați un pic cu acest configurator măcar să vă faceți o idee despre cât costă o tabără în străinătate cu exemple clare, ca să zic așa.

Atenție mare la cum analizați prețul unei edutabere din acel configurator. Pentru că prețul în sine este, cum ziceam, doar o bază de pornire. Prețul trebuie văzut într-un context pe care eu îl văd format din 3 factori principali: destinația, cu ce rămâne copilul, dacă se potrivește cu ce vrea copilul. Cam așa cred eu că trebuie înțeles cam cât costă o tabără în străinătate.

Destinația. Aici nu sunt multe de povestit, zic. Adică este de ajuns să alăturăm ”edutabără în Sofia” și ”edutabără în Cambridge” ca să înțelegem ce vreau să zic. Și nu mă refer la faptul că o tabără educațională în Sofia ar fi nașpa, ci doar că o tabără în Cambridge este altceva, adică aduce copilului plus valoare și din perspectiva întâlnirii cu altă civilizație, dacă vreți, îi oferă un motiv aspirațional (nu prea îmi place să folosesc cuvinte de asta mari, dar cine a ajuns în Cambridge și s-a plimbat pe acolo înțelege ce vreau să zic) de a merge mai departe pe calea educației. Vă recomand să vă uitați la cât de multe destinații sunt în configuratorul de edutabere. O să fiți surprinși de ofertă. Și o să vă vină idei.

Cu ce rămâne copilul. Bine, aici o forțez un pic. Pentru că, evident, poți să analizezi cu ce rămâne copilul după o astfel de tabără numai după ce se întoarce din ea. Dar tot trebuie să iei în calcul acest factor. Care presupune, din punctul meu de vedere, analiza serioasă a programului taberei: ce cursuri o să facă, ce vizite, ce ateliere, cine le ține, unde o să se țină etc. Adică multe, multe variabile, ca să le zic așa. Eu vă recomand să luați legătura cu consultanții Integral Edu (în găsiți dacă intrați în configurator, pe partea dreaptă a paginii) pentru că vă pot da muuuuult mai multe detalii despre tabere decât găsiți pe site. Și, cum acesta este un factor esențial în alegerea taberei, chiar merită să vă faceți timp să vorbiți cu un consultant. Căci acest factor este foarte important în ecuația numită cât costă o tabără în străinătate.

Dacă se potrivește cu ce vrea copilul. Aici intrăm într-o oareșcare zonă de conflict. Motiv pentru care îmi precizez clar poziția: nu o să îmi trimit niciodată copiii într-o tabără doar pentru că eu cred că e bine pentru ei (”lasă că o să îmi mulțumească ei când o să fie mari”), iar ei nu vor să meargă în acea tabără. Dacă eu cred că tabăra cu pricina le-ar putea fi de folos, scot tot arsenalul parental din dotare ca să îi conving că o să fie bine. Dar, dacă nici după șarjele acestea argumentative (pe care orice părinte le lansează, măcar din când în când), copilul nu se lasă convins, ar fi timpul să depunem armele. Căci a-l forța să meargă împotriva voinței lui bazându-te pe faptul că o să îți mulțumească el când o să fie mare seamănă cu a vinde pielea ursului din pădure. De cele mai multe ori, copilului ajunge să îi placă în acea tabără (alți copii, aventuri, experiențe noi, cum să nu îi placă?). Dar nu despre asta este vorba. Ci despre faptul că, atunci când ai decis că tu, părintele, ești șeful și că dorința lui, a copilului, nu contează pentru tine, ei bine, ceva ai ciuntit în comunicarea părinte-copil. Iar asta nu mai poți repara niciodată. Așa că te întreb direct: merită să faci asta?

Cam asta este cum cred eu că ar trebui să procedați când analizați cât costă o tabără în străinătate. Sper că v-a ajutat. Dacă v-a ajutat, dați mai departe și altor părinți. Căci un scurt calcul probabilistic ne spune că o să îi ajutați și pe ei :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Cât costă o tabără în străinătate pentru copilul tău”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.