Cât de importanți sunt banii în ecuația de parenting

Vă spun din start că abordez acest subiect pentru că am trei copiii. De vârste total diferite. Adică diferențe de vreo 5 ani între fiecare dintre ei. Practic, de 19 ani încoace mi-am dat de lucru la modul constant (aș putea zice super-constant, dar nu o zic :D) pe linie de parenting.

Greu? Da, foarte greu! Frumos? Daaaaaaaa, incredibil de frumos, cel mai frumos lucru din lume!

De multe ori când abordăm subiecte ce se leagă – generic zic – de cum să ne creștem copiii, discuțiile se duc spre tot felul de teme, care mai de care mai incitante și mai născătoare de dezbateri. Dar de foarte puține ori reușim să discutăm despre o componentă teribil de importantă a educației pe care ne străduim să o oferim copiilor noștri. Și o zic direct, așa cum mă știți că sunt: banii.

Banii sunt importanți în ecuația de parenting din două puncte mari și late de vedere (cu jdemii de subpuncte, desigur, dar nu insistăm aici): 1. ai nevoie de bani ca să îți crești copiii 2. copiii să învețe de mici ce înseamnă cheltuirea banilor.

Iar banii nu pică din cer (cum zicea Patricia mea cea mică ”nu din cer, măi tati, ci de la bancomat pică banii” :D). Tocmai de aceea ar trebui să îi învățăm încă de mici cu ceea ce am putea numi mai puțin tehnic (dar nu mai puțin adevărat!) responsabilitatea cheltuirii banului.

Dar, ca să îi putem implica pe ei cum trebuie, ar trebui în primul și în primul rând să învățăm noi ce înseamnă acest concept. Iar primul pas pe această cale (căci este o cale, nu o scurtătură, atenție!) este să stăm o leacă și să începem să calculăm. Da, să calculăm. Adică să intrăm într-un atât de necesar mindset nu neapărat de business (că e greu să ne vedem oameni de afaceri, desigur), dar unul de eficientizare prin economisire și prin cheltuire responsabilă.

Vă recomand acest calculator al bugetului personal. Un instrument foarte bun, care vă ajută să vă dați seama cam cum stați în acest moment și în ce direcție ar fi bine să vă îndreptați pe partea de buget personal sau familial.

Acordați câteva minute din timpul vostru acestui calculator. S-ar putea să aveți niște surprize. Unele plăcutele. Altele nu… Ba nu, nu ”s-ar putea”, sigur o să se întâmple asta după ce folosiți acest calculator!

Și, dacă tot sunteți pe partea de calculat, puteți vedea cam câți bani cheltuiți pe an cu dulciurile, cu berea sau cu țigările. Iar aici, când o să vedeți suma totală, o să ridicați masiv sprânceana. Și, poate, o să vă pună un pic pe gânduri…

Să nu vă așteptați ca acest calculator de buget să vă rezolve brusc și pentru totdeauna anumite semne de întrebare financiare, ca să le zicem așa. Nimeni nu poate face asta în locul vostru! La voi și doar la voi, prin deciziile pe care le luați, se găsesc soluțiile. Chiar dacă, poate, unii dintre voi în acest moment nu le vedeți. Dar trebuie să începeți de undeva.

Iar acest calculator este un instrument foarte util ca să ne construim mental niște puncte de plecare. Este un pas absolut necesar pe drumul despre care vorbeam mai sus, acela al cheltuirii responsabile a banului. Și, ca orice pas, nu să îl faci este greu, ci – și aici împrumut una din vorbele mele preferate ale marelui Brâncuși – să te pui în starea de a vrea să faci acel pas, asta este greu :)

Așa aș vrea să priviți rezultatele pe care o să le obțineți folosind calculatorul de buget personal sau familial. Ca pe un punct de plecare. Ca un motiv de a începe să vă gândiți la un plan de economisire pe termen lung. Care să vă ajute cu adevărat să vă schimbați mindsetul.

Un mindset care să funcționeze pe niște principii sănătoase și solide. Pe care vi le dau pe scurt, cu promisiunea că voi reveni asupra lor.

Acordă atenție tuturor cheltuielilor, analizează dacă merită sau nu să le faci și ține cont de valoarea banilor.

Asigură-te că ții cont de toate condițiile în momentul în care decizi să iei un credit (dobânzi, perioadă de rambursare, comisioane, situație profesională, familială, de sănătate, planuri de viitor).

Datoriile trebuie plătite! Neplata ratelor la creditele contractate duce automat la un risc mărit de rambursare pentru toti clienții sau posibilii clienți ai bancii respective și ulterior, la un cost general al creditării mai mare.

Economisește – caută soluții practice de asigurare a bunăstării financiare, fii pro-activ în această privință.

Cum ziceam, promit să revin asupra acestor subiecte în perioada următoare. Pentru că, în parteneriat cu KRUK România, o să abordez mai multe teme pe această zonă, în care o să vă explic cum am schimbat eu anumite lucruri în bine, ce am greșit și ce recomandări vă pot face ca să nu faceți și voi aceste greșeli.

Până atunci, calculați-vă bugetul. Ca să avem bază de discuție :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Cât de importanți sunt banii în ecuația de parenting”

  1. E o problema foarte serioasa, careia toti ar trebui sa ii dam atentia cuvenita. Cu cat incepem mai devreme educatia financiara, cu atat mai bine. Cei foarte tineri constientizeaza destul de greu problema economisirii, aici e o zona in care trebuie lucrat. Dar sunt pasi hotarati ce se fac in domeniul educatiei financiare, iar asta e un loc extrem de util. Iar calculatoarele pe care le propui in articol sunt simple si folositoare. Multumesc! :)

    1. Este ceva foarte greu sa-ti educi copilul sa faca economii in ziua de azi, noi de cand ne nastem, ni se implanteaza aceasta doctrina spre materialism/consum, ceea ce la modul cel mai concret se traduce prin cheltuirea veniturilor pe lucruri de care nici nu avem nevoie, dar de dragul ce a avea cu ce te „lauda” o faci, pentru ca asta e societatea. Iar cand vine vorba de facut datorii peste datorii, in cele din urma se ajunge la situatii urate..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.