Orice bărbat care nu își asumă implicarea în creșterea copiilor săi este un bărbat cu b mic

Interesant studiul de mai jos din perspectiva fidelității. Diferența dintre cum văd femeile această chestiuni și cum o văd bărbații este teribilă, din punctul meu de vedere (de familist taliban de-a dreptul :D).

Dar pe mine altceva mă șochează. Și mă intristează în egală măsură. Faptul că doar 1 din 5 bărbați din România crede că are treabă cu creșterea copiilor lui.

Oribil, pur și simplu oribil. Sunt copiii tăi, măh! Ai avut o contribuție când i-ai adus pe lume! Ai o responsabilitate imensă față de ei, cea mai mare responsabilitate din viața ta!

Eu cred cu tărie că orice bărbat care nu își asumă implicarea în creșterea copiilor săi este un bărbat cu b mic. Și că face asta din lașitate. Pentru că nu este în stare să își asume această responsabilitate.

Așa că își inventează tot felul de motive, care mai de care mai macho (pe astea nu le inventează, le ia gata făcute din societate, gen ”femeia e cu casa și cu copiii”), mai pe business (”io mă ocup să fac bani, nu am timp de copii!”) sau mai pe aspiraționale (”muncesc să le las moștenire copiilor, nu să îi cresc”).

În fine, hai să nu mă mai enervez. Și să vă las să citiți rezultatele studiului, care-s chiar interesante.

65% dintre femeile din mediul urban din România își doresc să aibă un partener fidel, față de 21% dintre bărbați care consideră fidelitatea importantă. Femeile își doresc ca bărbații să se implice în creșterea, educarea (57%) și jocul cu copiii (45%).

Aceștia consideră însă că rolul lor în creșterea copiilor este unul mai degrabă moderat, doar 1 din 5 bărbați afirmând că implicarea în creșterea și educarea copiilor face parte din responsabilitățile lor.

În primavara lui 2019, Ipsos a facut publice rezultatele unui studiu cu tema Caracteristicile bărbatului ideal în viziunea bărbaților români, desfășurat în rândul populației masculine din mediul urban din România.

Sondajul și-a propus să înțeleagă cum își percep bărbații rolul în societate și care sunt acele criterii pe care cred ei că trebuie să le îndeplinească.

Aflam atunci că bărbatul român consideră că trebuie “să aibă un caracter puternic” (31%), “să fie <capul> familiei” (30%), “ inteligent” (29%), “ curajos” (27%) și “independent financiar” (26%). Studiul reconfirma, astfel, masculinitatea din perspectivă tradiționalistă („Big boys don’t cry”), idealul masculin fiind considerat mai degrabă dur, puternic și independent.

Câteva luni mai târziu, Ipsos a reluat studiul pentru a afla perspectiva femeilor din România: Care sunt așteptările lor de la bărbați? Au și ele aceste așteptări de putere și independență financiară, sau nu?

Studiul în rândul femeilor din mediul urban a condus la rezultate total diferite. Astfel, principala așteptare a femeilor de la bărbatul român este fidelitatea acestuia, aspect menționat de o mare parte dintre doamnele şi domnişoarele intervievate (65%). Comparativ, bărbații consideră într-un măsură mult mai mică (21%) că este important să fie fideli. 

Fidelitatea este un subiect care preocupă în special femeile care provin din gospodăriile cu venituri mari, dar și tinerele de 18-24 ani.

Nevoia de fidelitate a acestor două segmente poate fi determinată de percepția privind o mai mare „libertate” a partenerului – în primul caz o libertate financiară, în cel de-al doilea caz o libertate conferită de segmentul de vârstă.

Un al doilea criteriu menţionat de femei este cel legat de implicarea bărbaților în creșterea și educarea copiilor (57%), respectiv în a se juca cu copiii (45%).

Pe de altă parte, bărbații consideră că rolul lor în creșterea și educarea copiilor este unul mai degrabă moderat, doar 19% spunând că implicarea în aceste activităţi face parte dintre responsabilitățile lor.

Inteligență, empatie sau independență financiară?

Inteligența, umorul și integritatea sunt caracteristici considerate importante atât de femei, cât și de bărbați, însă femeile le-au apreciat ȋntr-o măsură mult mai mare.

Observăm că bărbații sunt mult mai toleranți cu ei înșiși, având mai puține așteptări de la ei comparativ cu femeile.

Alte criterii menționate într-o proporție destul de mare de femei dar mai puțin de către bărbați sunt legate de empatie și inteligență emoțională.

Femeile își doresc ca bărbații să știe să își exprime emoțiile/ trăirile (38% mențiuni în rândul femeilor versus 19% în rândul bărbaților) și să fie un bun ascultător (34% mențiuni în rândul femeilor comparativ cu 23% în rândul bărbaților).

În ceea ce privește independența financiară, opiniile converg: 30% pentru femei, respectiv 26% pentru bărbați.

Există însă o diferenţă notabilă: dacă pentru bărbați independența financiară era printre cele mai importante mențiuni, în cazul femeilor aceasta a înregistrat o importanță mult mai scăzută comparativ cu, de exemplu, fidelitatea…

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Orice bărbat care nu își asumă implicarea în creșterea copiilor săi este un bărbat cu b mic”

  1. Te rog, poți să faci o poza după Cartea de Identitate in care să apară doar numele și primele 8 cifre din CNP? Ultima este de control că nu minți.
    Bănuiesc că este scris de o persoana de sex feminin.
    Ca sa fie cât de cât privată poza, trimite-o pe apopeidaniel2@gmail.com.
    O zi buna

  2. Adevărul ca uni bărbați nici nu își recunosc copilul dapai sa minta fără limita duplicitar și sa umilească femeia fără limita dar pe el nu se uita în oglinda

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.