După aproape 25 de ani de băut bere, vă spun că…

Pe mine, mă știți: Mister Bere ați putea să îmi ziceți :D Am o relația îndelungată (imediat bat borna de 25 de ani…) cu această minunată licoare. Pe care am testat-o, degustat-o, băut-o în jdemii de ipostaze, căci berea este motiv de bucurie nu doar când este băută, ci și când este privită, turnată, mirosită, ce să mai, admirată!

Doar că nu m-am rezumat la a fi doar un consumator fidel al licorii, ci am început să o studiez temeinic. Și aș putea spune că sunt un avansat cunoscător amator :D Am ajuns și la o conferință internațională despre bere și sănătate (căci există o legătură directă indestructibilă între aceste două noțiuni, liantul fiind consumul moderat!), așa să știți. Cei care m-ați prins în postura de a vă face capul calendar despre bere știți că aș putea vorbi vreo două săptămâni despre cât de minunată este această licoare. Și asta ar fi doar introducerea! :))

Ei bine, dacă am învățat eu un lucru de pus în ramă despre bere, uite ăsta este: berea băută singur este ca dușul îmbrăcat, te uzi dar nu te speli! Ia, hai, contestați acest lucru, spuneți-mi că nu este așa, spuneți-mi că berea nu are gustul mai bun atunci când ești cu prietenii și când săvârșești acel gest de mare anvergură, adică să ciocnești cu cel de lângă tine :)

Adică fix cum am făcut zilele trecute, când am ciocnit corespunzător niște halbe cu câțiva stimabili bloggeri, în timp ce îi ascultam pe Adi Hădean și pe Zoltan Borsos, Maestru Berar Timișoreana, vorbind despre cât de bine se ”pupă” berea cu mâncarea. Condimentate, ambele, de compania în care te afli, firește.

Am discutat un pic despre istoria berii (faptul că, de mii de ani, omenirea degustă bere, într-o formă sau alta), despre modul în care se face berea (puteam sta măcar 6678567 de zile să îl ascultăm pe Zoltan vorbind despre acest subiect), despre importanța drojdiei în procesul de fabricației, despre durata optimă de fermentație pentru anumite tipuri de bere și despre multe alte lucruri pe zona asta.

Mi-am adus și eu umila contribuție, desigur, prin câteva întrebări targetate, cum ar veni. Adică gândite să îi mire pe cei prezenți, ce să mai… :)) Spre exemplu, am întrebat care este diferența dintre degustarea de vin și degustarea de bere. Răspunsul lui Zoltan (sintetizat): când deguști berea, spre deosebire de vin, chiar trebuie să o bei (să o înghiți), pentru că papillele pentru gustul amar (specific berii) se află în partea dinspre gât a limbii, deci berea este musai băută la o degustare. 1-0 pentru bere, cum ar veni :D

Apoi am contestat vehement (dap, îmi asum termenul care urmează fără nici o problemă) aberația cu ”faci burtă de la bere. Și i-am provocat pe cei prezenți să îmi spună un singur studiu serios care arată că există o legătură directă între ”burtă” și bere. Căci, desigur, eu aș putea să le arăt mai multe studii care infirmă clar și știific acest mit popular (exemplu acest studiu, realizat chiar la noi în România).

Să vă mai spun că berea taie din colesterol? Sau că are un efect antioxidant asupra organismului? Sau că dă o zmetie problemelor cu digestia? Vă rog nu mă porniți, că nu mă mai opriți până hăt departe :))

Vă las cu un film realizat la întâlnirea despre care vă spuneam. Unde a fost, desigur, corespunzător. Pentru că bere. Și pentru că, firește companie plăcută :)

Well, nu mă pot abține să vă dau un fel de metaforă a mea când văd bere… =))

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “După aproape 25 de ani de băut bere, vă spun că…”

  1. Salut,
    Eu am o intrebare la tine si poate poti tu sa-mi raspunzi ca multi altii nu au putut, dar o sa fac un scurt intro inainte. Berea e sanatoasa consumata moderat. Asa credeam si eu, ca in loc sa beau pepsi sau cola mai bine beau o bere. Pe principiul ca e naturala. Si totusi….
    Berea e facuta dintr-un produs agricol natural ca ingredient de baza (hamei) si drojdie. Produsul agricol in functie de vreme, soare, plaoie etc va avea diferite calitati (e aproape imposibil sa ai aceiasi calitate de fiecare data). Si acum intrebarea: cum se face ca dintr-o materie prima cu calitati fluctuante producatorii obtin de fiecare data aceleasi calitati (gust, culoare etc) pentru produsul final? Si intrebarea secundara: cum se poate asta fara aditivi de sinteza?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.