SOWAT sau povestea ardeleanului – sirian Khaled Al Mezayen

Puteți vota SOWAT în competiția Chivas The Venture! Sau puteți alege din celelalte 4 excelente proiecte românești aflate în competiție. Unul dintre ele va primi 3.000 de euro ca favorit al publicului, iar unul va pleca la finala globală Chivas The Venture.

————————

Despre SOWAT, o să ne spună mai multe Khaled Al Mezayen”, anunță Radu Moldovan, director de marketing Pernod Ricard, MC-ul de ocazie al evenimentului Chivas The Venture. În fața noastră, a juriului, apare un tip cu un aspect de ăla bonom, care ți se pare simpatic din prima. Și începe să ne povestească, simplu, despre cum a rezolvat, împreună cu echipa lui, problema filtrării apei pentru a o face potabilă.

Știam proiectul, desigur. Doar că, în perioada în care m-am documentat despre el, tot am rămas cu impresia că parcă e prea simplu și grozav de eficient ca să fie adevărat. Așa că așteptam semifinala locală a Chivas The Venture ca să înțeleg mai multe. Și am înțeles. Și m-am minunat. Căci SOWAT pur și simplu rezolvă într-un fel foarte simplu de folosit și cu o eficiență extraordinară problema purificării apei potabile. De oriunde din lume.

Cum funcționează sistemul SOWAT

sowatPe scurt, este vorba despre un sistem transportabil de purificare a apei, realizat într-o fabrică din Cluj-Napoca. Sistemul arată ca o cutie mai măricică cu tot felul de tuburi în ea, pardon my French :)) O zic așa ca de la peluză tocmai pentru că vreau să vă arăt că soluția, din punct de vedere al utilizatorului, este foarte simplă.

Bine, cum funcționează mașinăria este extrem de complicat, dar, la urma urmei, omul care primește apă potabilă dintr-o sursă considerată până atunci de nebăut, ca să zic așa, nu are mare interes să știe cum funcționează, ci doar să știe că poate bea liniștit apa aia.

Ca să înțelegeți dimensiunile, sistemul de purificare a apei SOWAT poate fi transportat pe un europalet (1.20 m x 0.8m x 1.4 m) și cântărește 250 de kilograme. Deci este foarte ușor de mutat și instalat raportat la beneficiile pe care le oferă consumatorilor.

Procesul de purificare a apei este 100% mecanic, nu sunt implicate niciun fel de substanțe chimice. Desigur, este multă, multă știință în spatele acestei afirmații, dacă vreți, dar, în mare, este vorba despre niște filtre super-deștepte, care nu lasă să treacă particulele poluate, ca să o zic din nou ca de la peluză :) Mai tehnic, filtrele nu lasă să treacă particule mai mari de 10 nanometri, iar cel mai mic virus are 20 de nanometri.

Costul la care SOWAT livrează apă potabilă corespunzătoare consumului unui om într-un an este de 2 euro. Întreținerea este simplă. Producătorul promite că timp de zece ani nu este nevoie de intervenții majore. SOWAT are un sistem propriu, backwash, care curăță automat filtrele.

Aveți mai jos un film cu chestiuni mai tehnice, dacă vă interesează, eu prefer să mă focusez pe beneficiu, care este formidabil!

https://youtu.be/LLq-G6XbAco

Cine este Khaled Al Mezayen, inițiatorul SOWAT

L-am rugat pe Khaled să îmi răspundă la câteva întrebări, ca să înțelegeți mai bine omul din spatele proiectului. Și să vă dau motive mai personale, cum ar veni, să votați SOWAT :)

Cristian China-Birta: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, ca să știe lumea cu cine vorbim.

sowatKhaled Al Mezayen: Sunt Khaled Al Mezayen, doctor farmacist cu specialitate in farmacie industriala si management in industria sanatati. M-am nascut acum 30 de ani in Bucuresti, si am copilarit pana la 5 ani la Fagaras. Am plecat in Franta dupa revolutie, si am studiat acolo, am trait intre timp si in Siria timp de 7 ani, m-am intors acum 3 ani in Romania pentru ca vroiam sa intreprind si eu ceva aici :) Mai serios, am avut o oportunitate de a face business-ul meu in Romania, si am sesizat-o.

Care-i faza cu SOWAT? Ce problemă socială rezolvă acest business? În câteva cuvinte sintetizatoare, ca sa inteleaga lumea pe scurt despre ce este vorba.

SOWAT este un sistem care rezolvă problema accesului la apă potabilă, fără viruși sau bacterii, însă păstrând mineralele. Sistemul este gândit pentru comunități mici, între 500 și 5000 de persoane.

De unde v-a venit ideea acestui business?

Eu sunt jumatate sirian si jumatate roman, 2 tari cu adevarate probleme (nu pentru aceasi cauza…) in legatura cu accesul la apa potabila. Dupa ce am vazut ce se intempla in tarile mele, (peste 2000 de comunitatii in Romania, sau 1 roman din 2), si dupa ce am identificat ca marea probleme este accesul la apa curata si buna de baut in comunitatiile mici de la 500 la 5000 de persoane, am creat sistemul SOWAT.

SOWAT este printre cele 5 proiecte finaliste la Chivas The Venture. De ce ai aplicat la acest program și cu ce crezi ca te ajuta?

Am aplicat la programul The Venture pentru ca eu cred ca ma incadram perfect in acest enveniment, un eveniment pentru businessurile sociale. In primul rand ne ajuta sa fim cunoscuti, si in al doilea rand, daca ajungem departe, ne poate ajuta cu o finantare ca sa putem duce proiectul mai departe, cu o productie mai mare si angajati mai multi.

Daca te-ai afla în fața juriului internațional și ți s-ar cere doar 3 cuvinte în care să descrii care sunt beneficiile businessului tău, care ar fi acestea și de ce?

Sanatate
Apa Potabila
Fara consumabile (Stiu am pus 5 cuvinte :D)

sowatDe ce crezi ca este nevoie de cât mai multe businessuri cu impact social în România?

Pentru ca este viitorul business-ului, si traim intro lume care cere beneficii pentru omenire si planeta. Cred ca Romania poate deveni o tara mai buna si mai prospera daca toate modelele de business sunt bazate pe social entrepreneurship.

Cum crezi că ajută o competiție ca Chivas The Venture dezvoltarea businessurilor sociale la noi în țară?

In primul rand se aude de ele, si competitia Chivas the Venture poate sa fie un exemplu pentru alte companii care vor sa ajute businessuri cu impact social. In plus ne ajuta intre noi, businessuri cu impact social sa ne cunoastem si sa dezvoltam proiecte impreuna sau sa folosim tehnologia dezvoltata de ceilalti.

Un mesaj ÎN EXCLUSIVITATE (:D) pentru cititorii blogului meu.

Impreuna aducem apa curata si buna de baut pentru ca accesul la apa potabila nu este o optiune, este un drept.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.