Antreprenoriatul social există, din fericire, în această ţară

Continuăm seria cu textele pe care mi le-ați trimis în urma provocării mele, la care v-am cerut să îmi scrieți despre antreprenoriat social. Textul de mai jos mi-a fost trimis de Alin Scaunasu.

Profit de ocazie pentru a vă invita, pe cei care aveți legătură cu businessuri care au impact social, să vă înscrieți în excelenta inițiativa Chivas – The Venture, care este, pe scurt, o oportunitate pentru business-urile cu impact social de a se dezvolta, de a primi sprijin financiar și, nu în ultimul rând, de a obține un lucru visat de mulți: recunoaștere internațională. Mai aveți timp până la sfârșitul lui octombrie :)

———————–

Timpul trece pe lângă noi, surprinzându-ne zi de zi, într-o fugă disperată prin viaţă în căutarea unor lucruri fără valoare. Avem obiective lucruri puţin importante, dar a căror valoare o înţelegem mult prea târziu, atunci când descoperim că banii nu aduc fericirea. Antreprenoriatul urmăreşte, de cele mai multe ori profitul, iar mulţi antreprenori ar face orice pentru maximizarea lui. Totuşi, în această lume avidă, există un concept mai puţin cunoscut de marea majoritatea a lumii: antreprenoriatul social.

Acesta urmăreşte bunăstarea oamenilor, ajutarea persoanelor defavorizate, protejarea mediului şi pune mai puţin accent pe ceea ce pare obiectivul principal al unui antreprenor: profitul.

Privind aceste cazuri, realizăm că aceşti oameni au înţeles mai repede decât semenii lor adevărată valoare a lucrurilor şi că adevărata recompensă e în sufletul lor.

Antreprenoriatul social poate îmbrăca numeroase forme şi de multe ori forma pe care o îmbracă poate veni dintr-un gol sufletesc al acelui antreprenor, dintr-o poveste tristă de viaţă sau poate doar dintr-o conştientizare a problemelor din jur.

Există oameni cu handicap care cred că nu pot face nimic în această viaţă. Îi vedem, ne pare rău, dar nu înţelegem cum am putea să îi ajutăm. Unii antreprenori au înţeles. Fiecare om are dorinţă şi putere de lucru, iar dacă acelui om îi găseşti sursa puterii şi îl înveţi cum se poate folosi de ea, îi vei oferi posibilitatea de a supravieţui. Oameni imobilizaţi într-un cărucior cu rotile pot învăţa că mâinile lor pot face milioane de lucruri minunate. Obiecte de artizanat, tablouri, produse de panificaţie, toate pot fi uşor de făcut, dacă înveţi un om cum să le facă şi dacă îl convingi că puterea lui vine din interior.

Există oameni al căror suflet este zdrobit, copleşit de poveşti de viaţă triste, oameni care nu mai reuşesc să-şi găsească drumul în viaţă. Există antreprenori care îi consiliază şi-i îndrumă spre descoperirea talentelor lor. Am văzut femei maltratate, cu încrederea zdrobită, dar care au descoperit că pot picta sau pot scrie. Iar atunci sufletul lor s-a vindecat. Am văzut adulţi crescuţi la casa de copii, cu talente extraordinare. Dar cu ei nu a stat nimeni să-i încurajeze şi să-i înveţe pe ce drum o pot lua în viaţă. Pentru aceasta există antreprenoriatul social. Pentru a lua un om pierdut şi a-l învăţa pe ce drum o poate lua în viaţă, atunci când el nu mai ştie.

Exista copii fără posibilităţi materiale, copii al căror viitor pare clar şi sumbru. Se vor transforma încet, încet în părinţii lor săraci, fără posibilitate de educaţie, trăind de la o zi la alta cu bani puţini, obţinuţi prin muncă grea. Le va fi greu să obţină un loc de muncă şi nu vor putea niciodată să evadeze din propriul sat. Copii a căror aripi sunt tăiate înainte de a creşte. De aceea, numeroşi antreprenori au înţeles această nevoie socială şi au decis să le ofere o mână de ajutor acestor copii şi să le schimbe destinul.

E atât de uşor să schimbi destinul unui copil… Îl laşi să meargă la şcoală, să înveţe şi să-şi creeze propriul mod de a vedea viaţa. Îi cumperi un stilou şi va învăţa să scrie, îi cumperi o carte şi va învăţa să citească, va citi despre viaţă iar atunci acel copil îşi va privi sufletul şi va înţelege ce vrea să devină: doctor, pompier sau profesor. Până ieri, el era doar un copil care nu se gândea la viitor. Căci viitorul venea singur iar el nu putea face nimic pentru a-l opri. Şi nici nu ştia că nu asta dorea de la viaţă. Acum ştie…

Există oameni care vor şi pot să muncească. Există oameni disperaţi, cu teama zilei de mâine şi cu masa goală. Există oameni care ştiu o meserie, dar, din păcate, meseria lor nu mai este solicitată. Există oameni pentru care vârsta este un impediment. Oameni cu putere de muncă dar cu ani mulţi în spate dar puţini în faţă până la pensie. Iar pe acei oameni nimeni nu-i doreşte. De aceea, antreprenoriatul social i-a luat în calcul şi pe aceşti oameni. I-a învăţat o meserie nouă, le-a oferit cursuri de recalificare şi în parteneriat cu angajatorii, le-a oferit un loc de muncă. Le-a oferit totuşi, mai mult decât un simplu loc de muncă. Le-a oferit hrană de pe masă, le-a oferit stima de sine şi într-un final, le-a oferit o bătrâneţe liniştită.

Există totuşi, în ţara noastră nu doar oameni ce au nevoie de ajutor. Există locuri minunate care mor. Păduri defrişate, lacuri poluate, câmpuri sufocate cu gunoi. Antreprenoriatul social a intervenit atunci şi în acest domeniu. A organizat campanii de strângere a gunoaielor şi a încercat să deschidă ochii oamenilor şi să-i facă să înţeleagă ce pierd. Vor pierde aerul curat, vor pierde iarba verde şi apa limpede. Iar copii şi nepoţii lor nu vor putea să se mai bucure de ceea ce ei, odată, au avut.

Antreprenoriatul social există, din fericire, în această ţară. Oameni cu suflet mare care sunt dispuşi să dea o mână de ajutor celor care au atâta nevoie de ea. Oameni care au înţeles că putem schimba lumea asta dacă ne implicăm cu sufletul şi dacă ne concentrăm forţele pentru a oferi sprijin acolo unde este mai mare nevoie de el. Astfel, toată lumea câştigă: antreprenorii, societatea şi nu în ultimul rând, oamenii care, până ieri, nu aveau nici o şansă.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.