Se cuvin câteva rânduri introductive. Pentru că cei care mă știți de ceva ani buni știți că tot strâmbam din nas când auzeam faza asta cu școli pentru antreprenori. Și, pe bune, chiar aveam un motiv serios să le cam resping, pe românește spus: erau slabe, cele mai multe (covârșitoarea majoritate, de fapt) erau niște copy/paste după ce găseau lectorii (sau ce erau) de pe net. Iar pentru mine, om în câmpul muncii, cum ar veni, ancorarea asta în teoretic mi se părea nu doar plictisitoare, ba chiar dăunătoare pentru ideea de antreprenoriat.
Și îmi bazam această atitudine pe următorul aspect: antreprenoriatul este despre a face lucruri, nu despre a vorbim cum o să facem cândva, nici noi nu știm când, câte ceva, dar nu știm exact cea. De asta nu îmi plăceau mie școlile – să le zicem așa, generic – de antreprenoriat.
Dar, de vreo 3 ani (cam așa simt, nu mi-am pus pe calendar, mă înțelegeți) lucrurile s-au cam schimbat. Ar fi mult de discutat aici, dar ne-am cam întinde, așa că zic principalul motiv care mă face să spun asta: sunt din ce în ce mai puțin teoreticieni care predau și din ce în ce mai mulți oameni care au reușit să facă lucruri. Iar atunci când vine un antreprenor, un CEO sau alte funcții cu inițiale de astea luate câte 3, bref, un practician și îți spune cum a făcut el, ei bine, dragilor, asta este cea mai bună școală posibilă. Nu căutări pe google sau nuș ce.
În acest moment există câteva inițiative faine de școli antreprenoriale. Chiar dacă nu se numesc întotdeauna așa. Una dintre ele – și aici mă duc pe încredere, pe feeling :D – pare să fie The Entrepreneurship Academy. Proaspăt lansată. Mă rog, cursurile încep din toamnă, dar ați înțeles ideea.
Vă dau mai jos informațiile oficiale pe care le-am primit. Și analizați voi dacă se pupă cu ce am spus în cuvântul introductiv. Măcar așa, la prima vedere :)
Programul de studiu combină cursuri cu experți din mediul de business cu stagii de practică anuale în străinătate, ambele menite să le ofere sprijinul teoretic pentru a-și dezvolta, în echipe, afaceri reale. Acest model a fost implementat cu succes și în Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Argentina și Peru, cu rezultate extraordinare: 91% dintre absolvenții acestui model educațional au un loc de muncă în primele 6 luni după absolvire, iar 47% au un business sustenabil la 2 ani după absolvire.
Ce aduce nou în mediul academic românesc?
The Entrepreneurship Academy le oferă tinerilor care își doresc să devină antreprenori posibilitatea nu doar să învețe de la antreprenori cu experiență locală și internațională, ci și să aplice imediat ceea ce învață, familiarizându-se, astfel, cu realitățile mediului de business din România. Pe parcursul celor 4 ani de studiu, studenții antreprenori își vor împărți timpul între cursuri de administrarea afacerilor, marketing, economie, management sau vânzări și crearea și dezvoltarea unor business-uri profitabile, sub îndrumarea unor antreprenori și oameni de afaceri de renume. Printre aceștia se numără și Florin Ilie – Head of Financial Markets Sales al ING Bank în Romania ING, Steven van Groningen – CEO Raiffeisen Bank, Cosmin Alexandru – decan al The Entrepreneurship Academy și Sergiu Neguț – Antreprenor și Associate Dean la Maastricht School of Management, iar lista este în continuă creștere.
În același timp, anual, studenții vor efectua stagii de practică în străinătate – în Amsterdam, Silicon Valley și într-o țară cu piață emergentă. Mai mult decât atât, la finalul facultății, ei vor avea propria lor companie deja înființată și un set de abilități ce pot fi dezvoltate doar în afara sălilor de curs clasice: atitudine antreprenorială, responsabilitate și capacitatea de a-și transforma ideile în realitate.
Perioada de aplicații pentru anul universitar 2016‐2017 s‐a deschis în luna ianuarie printr‐o serie de evenimente, numite BootDay, în care liceeni din clasa a XII‐a din toată țara participă la o simulare de o zi a programului de antreprenoriat.
Pentru următorul eveniment care va avea loc în perioada 12-13 martie înscrierile sunt deschise pe site‐ul: www.entrepreneurship‐academy.ro. Primul BootDay a avut loc sâmbătă, 6 februarie, unde 12 candidați au avut la dispoziție 10 ore să rezolve un brief al unei companii românești și să propună soluții reale pe care clientul le poate implementa în dezvoltarea business-ului. BootDay-ul este ultima etapă din procesul de aplicare la The Entrepreneurship Academy, la finalul căruia candidații primesc răspunsul pozitiv sau negativ în privința acceptării lor la facultatea de antreprenoriat.
2 thoughts on “The Entrepreneurship Academy, un concept interesant de facultate pentru antreprenori”
Te asteptam in echipa noastra!O afacere de perspectiva, initiata de un scriitor roman, foarte talentat si ambitios. Si-a propus ca unul din romanele sale, sa fie considerat un bestseller, si sa fie ecranizat intr-un film la Hollywood.Obiectivul principal este vanzarea de carti electronice pe piata americana.Programul de lucru este flexibil, se ofera un curs gratuit la inceperea activitatii, si lectii de dezvoltare personala in mod permanent.
Iti trebuie un vis puternic, multa perseverenta si ambitie.
Sunt necesare:
– calculator
– conexiune internet
– cunostinte minime pc
Pentru mai multe detalii, contactati unul dintre membrii echipei, adresa de mail:mimi.ignatescu@gmail.com
Minunat blog, multumim pentru el!