Borknagar e cam suspendată între progresiv și black metal cu albumul ”Winter Thrice”

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Eu ascult mai mult genuri. Deși nu prea îmi place să categorisesc trupe. Dar, pentru că așa este ”regula”, le zic genuri. Și le ascult. Separat. Sigur că, din când în când, dau peste trupe care, cumva, reușesc să facă o șaormică foarte gustoasă de genuri, amestecate, luate la pilă și, în cele din urmă, puse cap la cap, în așa hal de sună bine. Dar dau și peste trupe la care amestecul nu prea e bun, gen ulei și apă.

borknagarwinterthricecdBorknagar face parte din ultima categorie. O trupă de apreciat, de altfel, una cu vechime în zona de black metal nordic și nu numai. Doar că pe ultimul album ”Winter Thrice” (apărut 22 ianuarie 2016) parcă au vrut și capra și varza. Fără să le iasă niciuna cum trebuie. Adică au vrut să facă un black metal progresiv sau să fie progresivi în black metal. Dar nu prea le-a ieșit. Mă rog, părerea mea, atâta cât mă pricep io.

Asta nu înseamnă că nu este un album de ascultat. Chiar merită ascultat. Pentru că e bine făcut din toate punctele de vedere, mai puțin cel cu ”lipitura” dintre stiluri. Merită să îl ascultați ca să auziți vocea lui Andreas Hedlund, care mie mi se pare punctul forte al albumul și, de altfel, singurul care a reușit – la nivel oral, cum ar veni – să pupe cele două genuri, în rest pauză. Deși meritul pe voce nu merge doar la el, ci la toți ceilalți membri ai trupei, care își aduc fiecare contribuția într-un fel sau altul. Deci, ca să fim corecți până la capăt, putem spun că punctul forte al albumlui este ce se întâmplă pe partea e voce.

Apropo de voce, piesa mea favorită de pe album este ”Panorama” și cu asta, cred, v-ați prins cam pe ce zonă sunt eu cu preferințele muzicale, deși ascult genuri de astea mai dure, mai forjate :)

Bun, pentru cei care o să vreți să mă criticați pentru ce am zis mai sus: ascultați albumul întâi. După aia mai vorbim. Căci, după urechile mele, exact când Borknagar ar fi trebuit să fie progresiv, a dat-o pe black (cu excepția Panorama). Și invers. Încă o dată, nu e rău albumul, dar parcă este fără finalizare, nu știu cum să îi zic.

În fine, nu o mai lungesc. În #CatalogulDeAlbume, ”Winter Thrice” primește nota 7.

Ah, încă ceva: cei de la Borknagar și-au făcut ulei de barbă personalizat. Mno, apropo de business și în zona asta mai metalică…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)