28.04.2017

La moartea sa, David Bowie ne-a oferit un cadou superb: Blackstar

Sunt foarte trist în dimineața asta. Pentru că am aflat că David Bowie a murit. Vestea m-a lovit groaznic. M-ar fi lovit oricum, pentru că, deși nu mi-a plăcut niciodată la modul decisiv acest artist (nu rezonam cu el, nu vă pot explica de ce…), l-am respectat mereu. Dar spun că m-a lovit mai tare ca oricând pentru că în weekend am ascultat ultimul lui album, ”Blackstar”. De trei ori. Și chiar mă pregăteam să scriu astăzi ceva de genul ”nu mi-a plăcut niciodată Bowie, dar ultimul album este unul genial”.

Blackstar_album_coverIar Blackstar este un album genial. Când l-am ascultat prima dată, i-am spus doamnei mele (care m-a privit mirată, știind că David Bowie nu e nici pe departe printre favoriții mei) că sunt onorat că trăiesc o bucată de istorie muzicală, pentru că rareori se întâmplă, în viața unui ascultător de muzică, să spună ”acesta este un album genial, o bucată de istorie”. Iar Blackstar este un album genial.

Aș fi vrut să vă spun mai multe despre acest album, despre cum de la primele măsuri de ia pe sus și nu te mai lasă până la ultimul acord, când simți o imensă părere de rău că s-a terminat. Să vă spun că versurile sunt colosale (și multe dintre ele acum, când știu că Bowie este mort, capătă alte valențe…). Să vă recomand să ascultați acest album și să faceți rost de el pentru colecția personală.

Dar parcă nu mai am energie să fac asta. Vestea morții lui David Bowie m-a dat peste cap total…

Îi mulțumesc doar pentru acest ultim album. Un superb cadou făcut posterității. Un extraordinar mesaj de adio către noi, cei care am rămas pe lumea asta ca să ne aducem aminte mereu că și artiștii colosali dau, la un moment dat, ultimul concert din viața lor. Iar aplauzele noastre sunt mute și pe dinăuntru…

PS Pentru că viața trebuie să meargă înainte, dau și o notă în #CatalogulDeAlbume: nota 10. Probabil singurul 10 care o să stea multă vreme singur în acest catalog.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

De azi puteți să vă cumpărați abonamente la Plai: 50 de lei

Noul film în regia lui Tarantino, din 15 ianuarie, în cinematografe

Un comentariu

  1. marți, 12 ianuarie 2016, 08:29

    […] celor de la Hinds. Nu m-a atras din prima să îl ascult, mai ales că exact în aceeași perioadă mă năucise ”Blackstar”, ultimul album David Bowie (din păcate, chiar ultimul…). Dar ieri am văzut pe The Guardian […]

    Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *