„M-au găsit cu glanda tiroidă”, sunt printre primele cuvinte pe care ni le spune Stela, imediat ce am intrat în curte. O spune ca pe un fel de laudă, să audă lumea că a făcut şi ea ceva în viaţă. Pentru că, aşa cum urma să aflăm în timpul pe care l-am petrecut cu familia ei, cu altceva nu are cu ce se lăuda.
Stau doar în una din cele două cămăruţe ale casei. În „aia bună”. Pentru că cealaltă este doar un spaţiu delimitat de patru ziduri şi cu frânturi de acoperiş. Toţi şapte stau în acea singură cameră. Unde se face şi mâncare – „atunci când avem cu ce”. Şi unde copiii mai mari îşi fac şi temele. Nu tot timpul, „că nu pot sta pe capul lor, am alte treburi”, zice Stela.
În curte se află două grămezi mari de bolţari. Cumpăraţi, ni se spune. Pentru că „bărbatul meu a umblat la cules de afine prin Maramureş şi cu banii de acolo am cumpărat bolţarii şi nişte scânduri”. Vor să îşi facă o casă, mai înspre capătul grădinii, pe terenul cumpărat fără acte de la frate. Doar că încă nu se pot gândi serios la asta, „ne mai trebuie multe milioane numai pentru materiale, lasă că după aia trebe să plătim şi mâna de muncă”.
„Doamne fereşte, nu mai vreau copii!”
Stela ne spune că am picat la ea exact în ziua în care a venit de la „comisie” şi că a primit o pensie de handicap de gradul II. Se întoarce către asistenta socială cu care eram: „ştiţi dumneavoastră, eu sunt cu capul”. Asistenta ne spune că a suferit o depresie postnatală gravă, care a lăsat urme adânci. Parcă amintindu-şi ceva, Stela intră în casă repede. Se întoarce după câteva secunde şi ne arată o pungă albă de hârtie: „uite câte medicamente mi-a dat, toate sunt pentru cap, pe toate trebuie să le iau! Două seara şi două dimineaţa. Trebuia să iau şi injecţii, dar cine să mi le dea aici în sat?”.
O întreb cine o ajută. Îmi spune că soacra o mai ajută cu mâncarea, dar că nu prea mult, pentru că şi ea e bolnavă şi amărâtă. O întreb – cam brutal – dacă mai vrea copii. „Doamne, fereşte!”, izbucneşte. „Mi-s de-ajuns ăştia pe care îi am, nici cu ei nu ştiu cum o să o scot la capăt!”. Îşi aminteşte ce mirată a fost când i s-a spus că poate lua nişte pastile care nu o să o mai lase gravidă (aşa a înţeles ea cum funcţionează). Nu credea că aşa ceva există. Dar acum se bucură că le are şi că le foloseşte.
„Nu stricaţi poza pe mine”
Stela a stat la poză cu copiii. Dar nu a zâmbit deloc. Am înţeles-o. Are foarte puţine motive să zâmbească. Dar încă speră. Că vor reuşi să aibă casa lor. Că Marcel va ajunge la şcoala specială şi că va reuşi să vorbească. Nu ştie cum se vor întâmpla toate acestea. Dar crede că odată şi odată o să se termine cu răul ăsta din lume…
Notă: Reportaj realizat la iniţiativa GSK, în cadrul campaniei „În Compania Oamenilor Buni”, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România. Fotografiile aparţin lui Bogdan Baraghin.
Din aceeaşi serie:
Povestea unui copil pentru care Moş Crăciun a venit de la groapa de gunoi
La tati e mai bine, el nu mă bate niciodată
Ştiţi cât este de important că există cineva în lumea asta care se gândeşte la tine?
5 thoughts on “Odată şi odată o să se termine cu răul ăsta din lume…”
E trist, într-adevăr (cu atât mai mult cu cât vorbesc cunoscând zona). Dar ce e și mai trist (și mulți nu se gândesc la asta) e că pentru fiecare astfel de caz mediatizat sunt alte 3-4-10 cazuri la fel, de care nu știe nimeni…
Solutia crestina nu e sa dai anticonceptionale unei femei care face copii intr.o tara distrusa…problema e toata civilizatia asta dezumanizanta in care nu mai e loc pentru oameni simpli si tot asa e foarte urat dar uraciunea porneste din casele cu masa plina si cu zambete grotesti de roz pentru avutia pe care nu o merita.
Cum putem sa ii ajutam? Inca ceva pentru autorul articolului: mi-a placut mult. Doar ca un copil are barbie, barba e parul de pe barbie:)
Pingback: Povestea părinţilor care au pierdut tot în încercarea de a-şi salva fetiţa - Cristian China Birta
Pingback: Ajutorul va veni. Copiii Marinelei mai au o şansă... - Cristian China Birta