Povestea unui copil pentru care Moş Crăciun a venit de la groapa de gunoi

România, 2014. Undeva prin Botoşani. Claudiu are aproape 8 ani. Şi are două jucării. Doar două. Un ursuleţ de pluş, cam ponosit. Şi un Moş Crăciun mititel. Cel mai tare îi place de Moş Crăciun. Îl are de vreo doi ani. L-a găsit pe Moş într-o groapă. La groapa de gunoi. Şi l-a luat acasă cu el. Ca să nu stea Moşul singur acolo.

Când am ajuns în satul Gorbăneşti, ne-am gândit că nu prea se potriveşte imaginea de sat aşezat, de oameni gospodari cu ce ştiam că vom vedea la casa Mariei H. Căci informaţiile pe care le primisem despre această familie cu trei copii ne-au pus în gardă că va fi tristeţe. Şi aşa a şi fost. Tristeţe. Mare. Pe care şi acum, când scriu aceste rânduri, o simt…

BB_007Mama şi cei patru copii (de 8, 3, 1 şi jumătate şi 2 luni) stau într-o cameră mică din casa care aparţine mamei concubinului ei. „Ne lasă să stăm aici, dar cu altceva nu ne poate ajuta”, ne spune Maria. Nu au curent (datorii de 1600 de lei), aşa că singura sursă de lumină este un felinar mic, alimentat de baterie, pe care îl pornesc doar din când în când, pentru a face economie.

Pe soba de lut dintr-un colţ, Maria face de mâncare. Mă uit pe furiş în oala mică de 2 litri şi văd o fiertură de ştevie şi câteva bucăţi de gulie. Pe marginea sobei, o jumătate de cub Knorr. Atât. Asta era masa pentru o zi pentru ea şi pentru copiii ei.

Bebeluşul în vârstă de două luni doarme într-un colţ. Din când în când, zâmbeşte. Visează la ceva frumos. Nu ştie că lumea din jurul lui, cea reală, este urâtă. Şi gri. Nu ştie. Încă…

De unde bani să mergem la spital?

Lângă el, stă fratele lui, Emi, în vârstă de 1 an şi jumătate. Stă culcat pe spate şi se uită cu ochii mari la agitaţia din jurul lui. Gângureşte când o vede pe mama lui. „Nu merge. Nu stă nici în fund. Nu poate. Nu ştiu ce are…”, ne spune mama cu tristeţe. Asistenta socială care era cu noi îi reproşează că nu şi-a făcut timp să meargă la spital pentru analize. Mai ales că doamna doctor din comună i-a dat trimitere în mai multe rânduri. „De unde bani să mergem la spital?”, răspunde Maria, dând neputincioasă din umeri. Nu îi răspunde nimeni…

BB_001 jucariile, lampa si aparatul de radioLe văd pe Greta şi pe Mihaela de la Salvaţi Copiii, inimoasele doamne care ne-au însoţit, cum se uită una la alta şi înţeleg că au pus problema pe listă. Şi le mulţumesc în gând pentru că există.

Tatăl copiilor este plecat la muncă în Italia. La oi. Doar că de două luni de când a ajuns acolo nu a primit nici un ban. Maria ne spune că patronul zice că nu au făcut oile lapte şi că nu are de unde să îl plătească. Aşa că se descurcă doar din banii pe care îi primeşte ca alocaţie pentru copii. Şi spera ca Daniel să îi trimită cât de repede nişte bani. Claudiu începe şcoala din toamnă şi nu o să aibă cu ce să îl ţină la şcoală.

În aşteptarea lui „cineva”

Claudiu stă într-un colţ, stingher. Mănâncă nişte pufuleţi. Din care îi mai dă, când îl vede că întinde mâna către el, şi fatelui său Petronel. Încerc să intru în vorbă cu el. Îmi răspunde doar dând din cap şi, rar, monosilabic. Doar când aduc vorba despre faptul că va merge la şcoală din toamnă se însufleţeşte. Când l-am întrebat dacă are ghiozdan şi rechizite a spun că nu. Dar că „poate o să îmi dea cineva”. Cineva, nu ştie cine. Cineva să fie. Este singura sa speranţă acel „cineva”. Pentru că altfel, de acasă ştie că nu are cum să primească.

Îl întreb de jucării. Se luminează la faţă. „Am, am jucării, uite-le acolo!”. Mă uit către etajera veche şi murdară pe care mi-o arată şi văd ursuleţul de pluş şi un Moş Crăciun. Acestea sunt jucăriile lui Claudiu, de care este atât de mândru. Şi care ar fi fost aruncate de multă vreme de alţi copii… „normali”. Şi dintr-o dată normalitate devine altceva pentru mine, ceva mult mai concret.

La plecare, am aruncat o ultimă privire către căsuţă. Claudiu stă în prag, cu mâinile în piept şi se uită după noi. Îi fac cu mâna. El pleacă privirea şi intră în casă. De parcă mi-ar transmite că refuză despărţirea. Doar că el nu ştie că voi deveni unul din acei „cineva” pe care îi aşteaptă. Şi că mulţi alţi „cineva” citesc chiar acum aceste rânduri. Şi că se gândesc la el. Şi la cele două jucării ale sale, de care este atât de mândru.

Notă: Reportaj realizat la iniţiativa GSK, în cadrul campaniei „În Compania Oamenilor Buni”, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România. Fotografiile aparţin lui Bogdan Baraghin.

BB_006 ioana

Din aceeaşi serie:

Uite unde am ajuns, nu vreau să ajungă şi copiii ca mine

Ştiţi cât este de important că există cineva în lumea asta care se gândeşte la tine?

La tati e mai bine, el nu mă bate niciodată

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

39 thoughts on “Povestea unui copil pentru care Moş Crăciun a venit de la groapa de gunoi”

 1. O adresa ar fi de folos,va rog.Avem hainute,jucarii si carti pentru copii,pe care odraslele noastre nu le mai doresc.Toate sunt in perfecta stare.Am dori sa aducem macar un zambet pe fetele copiilor atat de nefericiti,care nu au nicio vina pentru ceea ce li se intampla.

 2. Off, copilasii astia pot avea cu totii un sponsor pentru sanatate si mers la scoala. Chiar nu inteleg de ce salvati copiii nu face un program de „adoptie la distanta” in care sa intermedieze o relatie de tipul asta.

 3. Sunt originara din Bt si la fel ca si antevorbitorii mei as vrea sa ajut aceasta familie in mod direct.
  Adresa de contact a mamei mi-ar fi de mare ajutor!
  Multumesc.

 4. Bună seara,
  As dori și eu o adresa.
  Am jucării și hăinuțe în perfecta stare.
  Mi-a face mare plăcere sa le pot trimite micuților câte ceva.
  Mulțumesc

 5. Buna seara,
  Imi puteti da si mie o adresa,sau un nr.de contact?Vreau sa ajut si eu aceste suflete de copii cu tot ce pot!Multumesc.

 6. va rog sa-mi trimite-ti o adresa sau un nr de telefon. Am doi copii si am ft multe haine si jucarii in perfecta stare si mi-as dori sa pot aduce o bucurie in viata acelor copilasi! Va multumesc!

 7. De ce nu ne dati adresa familiei sa le putem trimite lucrusoare care i-ar putea ajuta REPEDE, adica ACUM?!
  Pana la fundatie …
  ACUM!!!!!!!!!!
  Va rugam!!!

 8. Familia aceasta are 3 sau 4 copii? ….”această familie cu trei copii „… si apoi, cateva randuri mai jos: „Mama şi cei patru copii (de 8, 3, 1 şi jumătate şi 2 luni) „

  1. E mai complicată situaţia. Sunt 4 copii, dar unul stă în altă parte. În acest moment, mama are grijă doar de trei copii. Materialul iniţial era mult mai mare, dar l-am editat, de unde încurcătura. Scuze de confuzie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)