Câte 30 de grame, 50 de grame în fiecare zi…

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

În 34 de zile, Radu a crescut cu 1.300 de grame. Acum cântărește exact două kilograme și 285 de grame, dar medicul a decis să îl mai țină câteva zile în incubator, înainte de a fi sigur că plămânii lui se vor descurca singuri. ”Este un sentiment cu totul nou, în același timp bizar. Mă uit la el prin geamul incubatorului și e ca și cum ar fi încă în burta mea, ocrotit, doar că îl văd. Îl văd cum crește: câte 30 de grame, 50 de grame în fiecare zi”, povestește mama lui.

Acum 34 de zile, Radu se grăbea să vină pe lume, la nici un kilogram. Voința lui de trăi, însă, a fost exponențial întărită de voința medicului de a-l salva și recupera integral. Echipa lor, medic și copil umăr la umăr, a câștigat lupta pentru viață.

Ajutată de Salvați Copiii România, care a dotat Maternitatea din Sibiu cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Maternitatea Sibiu, a făcut echipă cu sute de copii născuți prematur. Grija ei a fost nu doar supraviețuirea, ci și aceea ca prematuritatea să nu aibă repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării și sănătății copilului.

Naşterea prematură întrerupe cursul firesc, natural, al dezvoltării intrauterine şi oricât de mult ne-am strădui, oricât de moderne ar fi aparatele şi de priceput personalul, dezvoltarea în afara uterului diferă de cea intrauterină şi prematurii au risc crescut pentru anomalii pe termen lung. Ne dorim copii sănătoşi, multe din terapiile aplicate prematurilor pot avea şi efecte negative şi de aceea echipamentele folosite în tratamentul şi monitorizarea prematurilor trebuie să fie moderne şi dotate cu sisteme de siguranţă. Lipsa echipamentelor necesare îngrijirii acestor copii sau existenţa unor echipamente vechi, depăşite din punct de vedere tehnic (incubatoare, ventilatoare, monitoare etc), lipsa experienţei în îngrijirea prematurilor şi personalul insuficient reprezintă alţi factori importanţi pentru complicaţii postnatale ale prematurităţii care cresc riscul de deces şi sechele pe termen îndelungat”, explică medicul.

398 din cei  2.940 (13,5%) de copii veniți pe lume în 2015  la Maternitatea din Sibiu s-au născut prematur și au avut nevoie de suport medical imediat și de calitate pentru a supraviețui și a se dezvolta sănătos. În condițiile în care rata mortalității în județul Sibiu a fost, în 2015, de 6,5 la mie, este necesară o atenție sporită acordată maternităților, astfel încât medicii să poată lupta cu instrumente adecvate pentru viața prematurilor.

Incubatoarele vitale sunt diferite, spune dr. Livia Ognean, așa cum sunt și copiii: ”Fiecare prematur trebuie îngrijit în incubatorul care îi asigură cel mai bine nevoile, cu cât prematurul e mai mic, nevoile de asistenţă medicală fiind mai mari. Costurile incubatoarele diferă deci în funcţie de performanţele lor. Cel mai ieftin incubator modern simplu costă în jur de 30.000 lei. În funcţie de numărul de paturi de terapie intensivă ar fi nevoie, deci, să zicem la un număr de 10 locuri, de minim 300.000 lei. Dar trebuie socotit că măcar jumătate din cele 10 locuri ar trebui să fie asigurate de incubatoare mai performante ceea ce ridică costurile la cel puţin 600.000-800.000 lei”.

Radu a avut șansa unui incubator performant. Dar a fost nu numai șansa lui Radu, ci și șansa medicilor de a-l salva și apoi îngriji adecvat. Nicio povară nu e mai mare pentru un medic decât să știe că nou-născutul din fața lui ar putea fi salvat, doar că nu cu mâinile goale.

În anul 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii, rată care a coborât la 8 la mia de nou-născuţi vii, în 2015. Chiar și așa, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecțiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)