Top 10 cărți citite și ascultate în 2023

Hai că a mai trecut un an. Și pe linie de citit. Și de ascultat cărți. Că au fost 22 ascultate. Dintr-un total de 106 cărți în 2023.

Mult? Puțin? N-aș zice că-s fan de discuție. Căci acesta a fost ritmul meu. Atâta am putut, cum ar veni. Așa că pentru mine nu e nici mult, nici puțin, este fix destul, cât de cât ideal :)

Cum fac de ceva vreme încoace, uite două topuri în unul singur. Câte 5 cărți pe fiecare categorie, beletristică și non-beletristică. Pentru a nu compara mere cu pere (cum am făcut ani de zile, recunosc!). Iese un compot de… fructe. Și parcă nu mai înțelegem mare lucru din ceea ce, de fapt, ar trebui să facă un top. Adică să ordoneze logic merele și la fel de logic perele. Doar că în panere diferite, cum ar veni.

Dacă te interesează și ce am avut de zis despre celelalte cărți pe care le-am citit în 2023 și despre locul lor în topurile trimestriale pe care le-am realizat, le găsești pe toate în secțiunea dedicată.

Gata, te las cu topul. Dacă te-a ajutat să te decizi ce să citești, poate îl dai mai departe, știi cum zic.

Aia zic :)

Top 5 beletristică

Mircea Cărtărescu – Theodoros
Ca să înțelegi și mai bine ce nebunie de carte este asta, îți zic doar subiectul: Theodoros este un valah de-al nostru, ajuns împăratul Etiopiei după o serie de scârnăvii săvârșite. Adorabil, îți zic, adorabil. Scriitură excelentă. Găsești în cartea asta atâtea elucubrații excelent încropite încât aproape că îți pare rău că nu-s adevărate multe dintre ele. Ceea ce, după mintea mea atâta câtă este, dă dovadă de semn de mostră de probă a unui talent scriitoricesc de excepție.Altfel zis, să ai google la tine. Și de fiecare dată când citești câteva ceva ce pare (cu accent pe pare) adevăr istoric, să verifici.

Narine Agbarian – Simon
Splendidă. N-am alt cuvânt cu care să descriu această carte. Dar, pe de altă parte, posibil să fiu fanul scriitoarei… După ce mă lovise prima dataă cu ”Din cer au căzut trei mere”, acum m-a lovit decisiv și cu ”Simon”. Că de aia zic: dacă și următoarea cartea mă lovește, apoi aia e, tricou îmi fac.Că nici nu e o idee așa de rea. Să îți faci un tricou cu câte un autor care te coafează. Și să îl porți de câteva ori. Așa, să vadă lumea că citești, cum ar veni. Și, poate, să se inspire măcar vreo trei oameni să citească și ei câte ceva scris de autoarea sau autorul de pe tricoul tău.Să scriu pe tricou ceva de genul ”Narine, noi te iubim, că ca tine nu găsim”.

Thomas Glavinic – Complexul lui Jonas
S-a cerut citită cartea asta. Pe care am primit-o cadou de la cineva pe care nici măcar nu îl cunosc. Dar care a simțit că o să îmi placă. Așa mi-a zis intermediarul care mi-a adus cartea. Iar faptul că este cocoțată pe locul 1 în top spune clar despre cât de tare mi-a plăcut.

Guzel Iahina – Zuleiha deschide ochii
Am citit tot ce a scris această stimabilă. Și îmi place teribil. Combinația de scriitură bună, documentare excelentă și perspectivă istorică este irezistibilă pentru mine. Și această carte mi-a plăcut foarte mult. Despre destinul unei tătăroaice peste care s-a prăvălit buldozerul destinului sub forma mizeriei sovietice. Dar și despre destinul unui destoinic comunist, devorat de sistemul pe care încerca să îl construiască.

Eric-Emmanuel Schmitt – Paradisuri pierdute și Poarta cerului
Omul scris beton. Doar că până acum m-a obișnuit cu scriieri altfel. În sensul că aceste două cărți sunt primele dintr-un amplu proiect despre istoria omului. Într-o abordare beletristică. Dar bazat pe ce zice istoria și științele. Mi-a plăcut. Chiar mi-a plăcut. Mult.

Top 5 non-beletristice

Mihnea Măruță – Identitate virtuală
Excelentă carte. Îl știam pe Mihnea ca ziarist. Și îl apreciam pe ici, pe colo, prin părțile esențiale. Dar ca gânditor (că fix așa se arată în cartea asta) de o profunzime excelentă nu îl știam. Și vin și zic: este o carte de referință pentru înțelegerea modului în care omul alege să trăiască în viața lui în contextul digital. O recomand cu mega maximă seriozitate.

Dan Ariely – Misbelief
Foarte bună demonstrație despre cum ajung unii oameni pe care i-ai crezut chiar întregi la cap să creadă în te miri ce conspirații. Autorul duce argumente psihologice, ca să le zic așa. Și arată ce se întâmplă în mintea acestor oameni. Și cât de mare este pericolul ca și tu să ajungi așa. De cele mai multe ori fără să realizezi ce ți se întâmplă.
Cu ce am rămas din carte: frica de ce ni se întâmplă în viață este devastatoare pentru ce ni se întâmplă…

Chris Voss – Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It
Cred că-i cea mai bună carte despre negociere pe care poți să pui mâna (sau, mă rog, urechea). Omul a fost ani de zile negociatorul șef al FBI. Și a avut cazuri gestionare mizerabil. Dar și cazuri miraculoase. Și a învățat din toate. Și le-a adus în zona de business. O recomand cu maximă seriozitate.
Cu ce am rămas din carte: Mirroring este o tehnică teribil de eficientă. Adică să repeți ce a zis cel din fața ta. Sub formă de întrebare. Și cu un timbu al vocii grav. Ravagii face în cele mai multe cazuri…

Cătălin Pavel – Arheologia iubirii
Ce mi-a plăcut această carte… Combinația dintre istorie, mit și stilul amuzant (deci extrem de atractiv pentru mine) a fost decisivă. Așa că am cumpărat tot ce am găsit de acest autor. Dacă celelalte cărți sunt măcar la jumate din asta, apoi achiziția mea este una bună.

Federico Kusko – Odorama. Istoria culturală a mirosului
Fascinantă carte. Despre fix cum zice titlul: istoria mirosului. Și despre cât de important a fost, este și va fi acest simț în ceea ce percepem și, pe cale de consecință, în ceea ce decidem să facem. Este o carte care îți rămâne. Și prin ineditul subiectului abordat. Dar mai ales prin perspectivele pe care ți le oferă asupra unui subiect de care nu te lovești în fiecare zi. Inedit, deci. Cum ziceam.

Notă: linkuri de afiliere

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Top 10 cărți citite și ascultate în 2023”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.