Notă: Articol realizat în parteneriat cu City College Romania, University of York Europe Campus. Dacă te interesează mai multe informații despre înscriere la acest MBA, contacteaz-o cu încredere pe Alina Toader la alina.toader@york.citycollege.eu sau telefon 0722610561.
– Auzi, să nu mai îmi spui doamnă, să îmi spui Gabi.
– Bine, Gabi.
Așa s-a încheiat interviul cu Gabriela Cristina Nistor, Deputy CEO – Head of Retail la Banca Transilvania, din seria #LaCeAjutaUnMBA, realizată în colaborare cu City College Romania, University of York Europe Campus.
Asta după ce tot interviul am vorbit politicos (da, știu, cumva neobișnuit la mine…) cu dumneavoastră.Dar cât de mult mi-a plăcut interviul (ți-l dau în comentariu)…
Cu câtă relaxare, dar fermitate a vorbit doamna ăăăă Gabi despre leadership, despre ce înseamnă să conduci echipe mari, despre cum te ajută MBA la respectul de sine și la alte chestiuni.
Tare, tare mi-a plăcut, parol! Că mă și gândesc câteodată: mare noroc am că pățesc întâlniri de astea, care mă ajută să înțeleg mai bine pârdalnica asta de lume în care ne învârtim… :)
Ai mai jos atât varianta interviului cu transcrierea ideilor principale, dar și varianta video. De asemenea, poți asculta varianta podcast pe: Spotify, Apple Podcast, Youtube, SoundCloud sau Libsyn.
Cum este să fii șef ?
Am lucrat la Banca Transilvania 27 de ani, șefia a venit pe parcurs, am construit diverse lucruri în timp. Eu am început de jos, de la ghișeu și am ajuns unde sunt acum. Când ești șef ai o mare responsabilitate pe care unii nu o văd dar ești tot tu. Important e să știi ce e în echipa ta, ce e cu adevărat acolo. Trebuie să fii lângă oameni, restul vine în timp.
Cum v-a ajutat MBA-ul?
De fapt acum vreo 23-24 de ani am început să punem carduri în BT, am început să lucrez cu multe echipe externe, vedeam oameni din afară. Aveau o vedere a businessului mai largă. Atunci mi-am pus în gând că o să fac un MBA vreodată. În 2003 am făcut un Certificate Bank Card Management foarte developed, când l-am terminat și am văzut ce a însemnat pentru mine, mi-am propus să fac un MBA dar tot mă gândeam că nu am timp.
Dacă aș putea să le ofer un sfat celor care doresc să facă un MBA dar li se pare că n-au timp, să știți că nu o să aveți niciodată timp așa că înscrieți-vă și o să faceți. Atunci când m-am apucat de el eram în cea mai ocupată perioadă din viată.
Faceți MBA-ul, timp o să găsiți. Eu l-am făcut un pic cam târziu, nu mi-l mai cerea nimeni, nu trebuia să dovedesc nimănui nimic. Am vrut să-l fac pentru că chiar dacă aveam în spate mii de proiecte realizate, oarecum unele lucruri le făceam din common sense, că așa cere businessul. Atunci când faci un MBA, anumite lucruri ți se confirmă, iar lucrurile pe care le faci în cadrul MBA-ului îți oferă o încredere nemaipomenită. Îți dă expunere internațională. Te învață cum să cauți, ai un obicei de a învăța tot timpul. Ai un alt nivel de viață.
Nu, MBA-ul nu e un doctorat, unde tu obții expertiză pe o anumită nișă. Cu ajutorul MBA-ului, tu devii un master în administrarea afacerii. Pe parcursul MBA-ului tu faci niște module în care obții experiență în HR, Leadership, Finance. Nu faci contabilitate, faci acel gen de raportări care sunt necesare afacerii tale. Te ajută foarte mult să înțelegi acele principii. Nu ai cum să nu faci față. Orice om ce a condus un departament, un business se descurcă. În general e bine să-l faci un pic mai devreme dar nu e o greutate enormă. E multă muncă și te face să gândești critic, asta chiar contează.
Când faci un MBA îți crește anvergura iar ceilalți văd, observă acel ceva. Tu zbori un pic mai sus, vezi totul per ansamblu echipa, concurenții și ai principii foarte solide de a conduce un business.
Care a fost cel mai mare cost?
Timpul. Trebuie să-ți convingi familia să te susțină căci e un program de doi ani. Veneam o dată pe lună la București, veneam și peste weekend. De fiecare dată când vii ai ceva de făcut, trebuia să citești și să faci un asaiment. Un sfat când vii înapoi apucate și fă acel asaiment, dacă nu-l faci e foarte greu să te organizezi. Eu la un moment dat nu reușeam să mă țin, mi se intercala totul. Important e atunci când te apuci de MBA, să ții pasul, să te ții de program căci dacă rămâi în urmă e greu să te organizezi.
E o investiție, după aia uiți de acel greu. În primul an ții ritmul, în al doilea an e un pic mai greu, de aia unii colegi nu rezistă dar și asta dă o măsură a valorii. În orice poziție îți trebuie un pic de rezistență. MBA-ul te disciplinează, te ajută, îți dă un anumit mod de a fi.
Colegii…
Te întâlnești cu oameni și înainte dar aici e altfel, construiești un fel de relație clădită pe greutăți. La final rămâi cu o parte din relații cu care deși nu comunici zilnic, simți acea legătură. Am rămas în legătură și cu profesorii, oameni minunați.
Cum e să fii șef și să te duci iar în banca școlii?
E foarte fain, discuțiile sunt foarte deschise. Să fii șef înseamnă să fii alături de oamenii tăi. A fost foarte fain.
Top motive să faci un MBA
Ca să-ți mărești anvergura, se va vedea
Acumulezi știința să creezi un pic mai mult
Profesorii și studiile de caz pe care le citești te fac să câștigi foarte mult.