Termenul de isterie vine din grecescul pentru uter: hysterika

Depresiei i se zicea isterie în secolul XIX. Dar numai dacă o făceau femeile. Dacă li se întâmpla bărbaților, i se zicea neurastenie. Gen, bărbații au doar o indispoziție trecătoare, un accident. Nu se isterizează permanent ca femeile, știi cum zic.

Bine, misoginismul ăsta coclit pe linia asta vine din antichitate. Este unul istoric, cum ar veni. Adică inclusiv Hipocrate, considerat (pe bună dreptate, altfel) întemeietorul medicinii, avea teoria asta zglobie. Cum că femeile care manifestau prea multă emoție sau entuziasm (așa îi zicea el, entuziasm!) sufereau de uter hoinar.

Da, uter hoinar. Acuma să nu te gândești că era o metaforă. Nope. Era la propriu faza. Chiar credea că uterul se plimbă prin corpul femeii ca un autobuz 123 care nu oprește în toate stațiile. Și dădea și direcții, ca să zic așa.

Dacă uterul hoinărea în sus, înspre cap, femeia simțea o lene soporifică (alt eufemism pentru depresie). Dacă o vira în jos, să te ții nenică: femeia suferea de o ”lipsă a vorbirii și a sensibilității” (o modalitate de-a dreptul poetică de a descrie anxietatea).

Cum? Toate astea ți se par năzbâtii? Ia stai să vezi care era tratamentul pentru femeia cu uter hoinar. Mai mult sex cu soțul, desigur. Adică tot bărbatul puncta, știi cum zic.

Am aflat pitecantropiile astea din cartea ”Înger și asasin” de Donna Jackson Nakazawa. Cartea nu este despre misoginism sau ceva. Și nici despre relațiile dintre oameni pe linie romatico-sexuală sau ceva. Ci este una despre neuroștiință. Mai precis, despre cât de importante sunt celulele microgliale pentru creierul nostru. Care pot fi cum se zice în titlul cărții: îngeri sau asasini.

Aia zic.

#RaftulLuiChinezu

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.