Răcitor de vinuri – 15 criterii de alegere

Da, răcitor de vinuri. Despre asta vorbim astăzi. Dacă te miră, hai să îți spun care-i faza…

Mă apropii de 50 de ani. Vârstă la care deja am început să apreciez plăcerile vieții un pic altfel decât o făceam până acum. Vorba aia, măcar cu atâta să vină bătrânețea, cu o înțelegere mai bună despre cum să trăim mai bine în viața noastră. Mai ales în zona de ceea ce eu numesc comoditate productivă.

Pe linie de alcool, recunosc: sunt un păcătos. Îmi place. Să gust. Să degust. Să beau. Doar că beau din ce în ce mai puțin. Dar din ce în ce mai bun. Tendință care vine la pachet cu faptul că beau băutură din ce în ce mai bună.

Iar asta vine la pachet cu încă ceva: cu gânduri despre cum să păstrez băutura aia bună la parametri optimi. De unde a venit la un moment dat și dorința mea de un răcitor de vin corespunzător.

Doar că de la dorință la înfăptuire a durat un pic. Căci am trecut prin tot felul de etape: de documentare, de cerut păreri, de analizat oferte etc. Așa că am zis că cel mai bine ar fi să scriu un articol. Care să te ajute dacă vrei să îți cumperi și tu un răcitor de vin (ceea ce chiar îți recomand!).

Și, ca să fie cât mai aplicat acest articol, să luăm ca exemplu fix răcitorul de vinuri de la Haier pe care mi-am dat… doctoratul :)) Care, după părerea mea, punctează foarte bine la criterile de mai jos. Că io și știu, doar din el am băut vinurile perfect răcorite :D

Designul unui răcitor de vinuri

Uneori trecem prea ușor peste acest criteriu. La nivel rațional, zic. Adică nu conștientizăm că ne uităm și la cum arată răcitorul. Dar o facem. Pentru că, simplu spus, vrem să avem ceva care să arate bine.

În plus, tocmai pentru că vorbim despre un răcitor de vinuri, ăsta chiar e musai să arate bine! Adică, vorba aia, nu doar că vinul se bea la început cu ochiul, dar ne mai dăm și noi mari cu ”scula” când mai avem invitați, știi cum zic.

Ei bine, din punct de vedere al designului, acest răcitor de vinuri Haier este ce trebuie, zic.

Capacitate

Hai să o zicem așa: dacă tu ai 6 sticle de vin de pus în răcitor, de ce ți-ai lua unul cu o capacitate de 80? Sau, invers, dacă ai vreo 50 de sticle deja în colecție, de ce ți-ai luat unul în care încap doar 12 sticle?

Fă un calcul. Câte sticle ai (eu, spre exemplu, am câteva sticle de colecție pe care vreau să le țin la temperatura potrivită) și/sau cam câte consumi într-un interval rezonabil de timp (adică în așa fel încât să nu se ”încalece” sticlele între ele și să ocupe spațiu în răcitor).

Din acest punct de vedere, pentru mine Haier este suficient cu capacitatea de 42 de sticle.

Zonele de temperatură

Mi-e cumva jenă să îți zic, căci sunt aproape 100% sigur că știi deja asta. Dar io tot o zic: vinurile albe se păstrează la temperatură diferită de vinurile roșii. Na, că am zis-o!

Asta înseamnă că, atunci când alegi un frigider, acesta ar trebui să fie un criteriu. Și să aibă cele două zone de temperatură. Una pentru albe (și roze), alta pentru roșii, desigur. Pentru că diferența de gust este, mai ales la vinurile cu ”ștaif”, foarte mare.

În plus, e chiar păcat, dacă tot vrei să îți iei un răcitor de vinuri ca lumea, să nu ai unul cu aceste două zone. Cum este Haier, pe care îl dau ca exemplu.

Răcitor de vinuri Haier

Controlul nivelului de umiditate

Aici intrăm în niște chestii care par tehnice (și chiar sunt!), dar care sunt extraordinar de importante pentru păstrarea vinurilor în parametri optimi. Iar umiditatea răcitorul este una din aceste chestii. Importante. Foarte importante.

N-aș putea zice că știu cum funcționează sistemele aceastea. Dar nici nu mă prea interesează. Pentru mine este important acest aspect: știu că îmi asigură o umiditate corespunzătoare. Atât. Restul face sistemul, ca să zic așa.

În cazul Haier, vorbim despre Natural Airflow System. Care, prin intermediul unor senzori de temperatura și umiditate supraveghează permanent procesul de răcire, iar compresorul anti-vibrație și ventilatorul asigură sistemul de distribuție a aerului și o umiditate de 50-70%.

Suport și garanție

Normal că trebuie să ne gândim și la acest criteriu. Nu doar pentru că, vorba aia, dai un ban pe răcitorul de vinuri, dar mai este și grija să funcționeze cum trebuie ca să poți să îți păstrezi la temperatură constantă vinurile pe durată mai lungă.

Din acest punct de vedere, Haier are suport si garanție (2 ani), doar că, la ce sculă bună este, nu prea cred că o să fie nevoie de activat serviciile acestea :D

Alte criterii pentru un răcitor de vinuri

Le zic cumva pe repede înainte. În sensul de a te ajuta să îți fac un fel de listă mai lungă de criterii. Și tu decizi dacă să ții cont de ele sau nu. Cu mențiunea că toate cele de mai jos se regăsesc la răcitorul Haier pe care l-am luat ca exemplu.

Ușa reversibilă. Care, practic, îți permite montarea răcitorului în orice fel de spații.

Rafturile. La Haier, sunt din lemn de fag rezistent, cu un finisaj excepțional. Asigură o înclinare perfectă a sticlelor de vin pentru o păstrare îndelungată.

Filtru de cărbune. Asigura puritatea aerului din interior pentru o mai bună conservare a sticlelor depozitate.

Ușă din sticlă cu protecție împotriva razelor solare (antiUV). Presupun că știi că soarele, oricât de drag ne este când mergem la mare, este un adevărat ucigaș pentru licoarea minunată numită vin :D

Conectivitatea. În cazul Haier, aplicația hOn permite controlul de la distanță al răcitorului de vin și multe alte interacțiuni între utilizator și aparat. Și mai este o chestie faină: în parteneriat cu Vivino, funcția WINE LENS permite scanarea etichetei sticlei de vin obținând instantaneu informații detaliate despre produs, sfaturi și recomandări utile referitoare la modul de păstrare în răcitorul de vin.

Sistemul de iluminare 3D LED. Care are două funcții: 1. să îți permită să vezi fără să deschizi răcitorul cam care-i situație cu sticlele 2. arată foarte bine când îl aprinzi :D Serios, eu uneori îl activez ca să mă uit de drag la câteva sticle de alea de colecție… :)

Displayul. Simplu și intuitiv, îți arată exact cum e cu temperatura interioară din răcitor. Adică să nu mai tot deschizi tu ușa ca să bagi mâna să vezi dacă e răcorică acolo sau nu :))

Sistem de blocare a ușii cu cheia. Uneori este necesar. Ca să nu umble copiii pe acolo. De toate vârstele :)) Ți-aș putea spune niște povești despre cum mi-au dat cep unii din familie unor sticle de colecție pentru că nu știau cât sunt de valoroase, dar nu îți mai zic… :))

Sigur, ar mai fi și alte criterii. Doar că unele le trec la capitolul ”furculition”. Cum ar fi dacă vrei unul încorporat sau normal, de sine stătător (free-standing i se mai zice). Adică evident că ăsta ar fi un criteriu 0, ca să îi zic așa. Care depinde nu atât de răcitorul în sine, cât de strategia ta de design.

Apoi ar mai fi tot felul de criterii pe linie de tehnică. Gen să fie termoelectric sau cu compresor? Dar să aibă compresor direct sau compresor dinamic? Chestii care pe mine mă depășesc. Și, tocmai de aceea, am zis să nu intru în ele. Căci nu aș știi ce să zic, nu de alta :)) Dar tu poți căuta pe internet și o să găsești resurse care să te lămurească în această privință.

Eu doar îți dau, așa pe final de articol, caracteristicile din fișa tehnică a răcitorului de vinuri Haier HWS42GDAU1 despre care tot am vorbit în articol. Și îți dau și un interviu pe care l-am făcut cu Radu Bătrânu, directorul de marketing de la Haier România. În care vorbium nu doar despre acest brand, ci despre întreaga industrie de vinuri și despre cât de bună este, totuși, această licoare pentru feng shuiul nostru :D

Fișă tehnică răcitor de vinuri Haier HWS42GDAU1

 • Clasa energetica: G (0.37 Kwh/zi)
 • Volum net (litri): 112
 • Capacitate: 42 sticle
 • Racire: 2 Zone
 • Rafturi din lemn: 4
 • Display digital afișaj LED interval 5 – 20°C, precizie +/-1°C
 • Iluminare: LED 3D
 • Sticla cu protectie UV
 • Alarma LED
 • Usa reversibila
 • Clasa zgomot C – 37dB(A)
 • WiFi – aplicația hOn
 • Dimensiuni: H/L/A – 82/49.7/58.5 cm
 • Greutate: 41 kg
 • Culoare: Negru

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.