Exemplu aplicat despre cum comoditatea productivă nu este lene

Știi chestiile alea care erau tot timpul lângă tine de ajutor, dar pe care tu nu le-ai băgat în seamă? Că io le știu. Ehe, și câte am de astea…

Adică numai că nu mă strigau pe nume, mă băteau pe umăr, îmi săreau unele direct în cap, dar io dă-i pace, mergeam pe automat. Pe automatismul obișnuinței. Care este tare păcătos când îl săvârșești în exces… Căci, altfel, o rutină este necesară. Dar una care să nu fie stil de viață, zic.

Să vă zic de câte ori trecea pe lângă easybox de lângă Mall Vitan? Să vă zic de câte ori mă uitam la cei care își luau coletele de acolo și doar îi vedeam, cu titlul de inventar, fără să mă gândesc că și eu aș putea fi unul dintre ei? Nu vă zic. Căci, având în vedere că stau la cam 3 minute jumate de acel loc și că trec aproape în fiecare zi pe acolo, m-aș face de telecomandă având în vedere ce vă zic în continuare.

Continuarea fiind că, de vreo 3 luni, DOAR așa aleg varianta de livrare. La easybox, pe lângă care treceam cu o nonșalanță princiară înainte. Și despre care nu m-am prins până să mi se întâmple ce raportez mai jos că este fix pe feng shuiul meu de om pentru care comoditatea productivă este un principiu de acțiune (deși mulți o confundă cu lenea, ceea ce este o mare greșeală…).

Apropo, poate te uiți la seria Lockumentar – Monolit easybox de la Sameday înainte de a purcede cu povestea mai departe. O să înțelegi cu ce te ajută easybox. Dacă nu înțelegi din ce îți zic eu mai jos, desigur :D

Revenind la povestea mea, mi s-a întâmplat o chestie. Ocazie cu care am înțeles ce ziceam mai sus. Faza cu lucrurile care ne-ar putea fi de ajutor, dar nu le băgăm în seamă pentru că ne-am obișnuit altfel.

Comand ceva pe internet. Într-o seară de marți. Și mă uit la variante de livrare. Și văd așa:

– ridicare de la easybox a doua zi. Ăăăă, deci cum, A DOUA ZI!? Păi, aia e, îmi zic. Doar e lângă mine, frate!

– ridicare personală. Nu mă interesează, îmi folosesc timpul pentru altceva mai eficient decât să umblu pe drumuri;

– livrare prin curier, două zile lucrătoare. Oooook, nu e chiar imediat, dar aia este, îmi vine vineri, gen.

Și așa am făcut. Pe sistem de comoditate productivă (nu de lene, da!?). Care îți aduce multe beneficii. Dacă nu ți-e frică să o îmbrățișezi în viața de zi cu zi și să o pui la treabă.

Și, în timp ce băgam codul ăla de îl primești pe email și mă gândeam ”serios, atât de ușor este?”, am realizat că, iată, după atâta vreme realizez cât de utilă este varianta asta care era tot timpul lângă mine. Iar când ușița de la boxul ăla s-a deschis și eu mi-am ridicat coletul, am decis: clar asta o să fie prima mea variantă de livrare. De departe!

Căci, spre deosebire de livrarea prin curier (apropo, eu mă înțeleg foarte bine cu curierii de pe zona mea, deci nu asta-i chestiunea, chiar deloc), tu alegi când să mergi după colet.

Adică să nu mai pățesc de alea când mă sună curierul ”șefu, ajung în 3 minute la matale” (v-am zis că mă știu cu toți) și eu, plecat fiind, să găsesc variante să lase coletul pe undeva (de regulă la cafeneaua mea preferată de cartier).

De aceea vin și zic: uită-te și tu prin jur și vezi ce ți-ar putea fi de ajutor cu adevărat și nu ai băgat până acum de seamă. Ba chiar vezi dacă nu ai un easybox prin zonă, știi cum zic.

Nu de alta, dar comoditatea productivă (nu lenea, da?!) poate fi de un ajutor nesperat în vremurile astea pârdalnice pe care le trăim…

Aia zic.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.