Omegle – ca să ți-o zic din start – înseamnă că tu intri în site și vorbești cu un străin. Care ți se alocă pe sistem random. Din întâmplare. Atâta face această platformă. De unde și pericolul imens dacă este folosită greșit. Nu neapărat de tine sau de copilul tău. Ci de cei care vor să profite acolo de tine și de copilul tău.
Nu știam despre Omegle. Până mi-au spus colegii de la Bitdefender. Cu care am o colaborare excelentă în ceea ce privește documentarea despre pericolele digitale din ce în ce mai dure.
Când am citit articolul de pe siteul Bitdefender despre Omegle (e în engleză), am zis ”uauuuuu”. Păi, dacă eu, asociat într-o agenție de comunicare integrată, cu un pronunțat profil digital, nu știam despre așa ceva, ceilalți de unde ar putea ști? Așa că am decis să scriu acest articol. Ca un fel de avertisment. Măcar să știi că așa ceva există.
Platforma are în jur de 50 de milioane de vizitatori pe lună. Raportat la ce trafic are o rețea socială mare, este puțin. Doar că pe tine personal, atunci când o pățești, nu te interesează statisticile alea mare. Pentru că tu ești unul singur. Iar tu unul singur ești întreaga ta lume, ca să zic așa.
Că aici este imensul pericol în lumea asta ciudată digitală în care trăim: escrocii și infractorii digitali pot ajunge la tine muuuult mai repede și mai ușor decât ar face-o în lumea fizică, reală.
Cei de la Omegle îți spun clar, încă de la prima interacțiune cu platforma, că nu îți recomandă să zici clar cine ești. Dar asta este în teorie. Căci în practică evident că de multe ori discuțiile acelea care au pornit de la ceva nevinovat și firesc duc în tot felul de zone periculoase. Cum ar fi datingul. Sau să te scapi oferind informații sensibili. Fără să îți dai seama. Căci, nu-i așa, interlocutorul tău părea taaaaaare simpatic.
Putem păți noi, cei ajunși la o anumită vârstă așa ceva. Așa că imaginează-ți ce pot păți copiii. Dacă ajung să intre pe o astfel de rețea. Mai ales că pentru generația lor a povesti online cu cineva este absolut firesc. Și, până la un punct, chiar este firesc. Nu ai cum să trăiești în modernitate fără să folosești tehnologie din modernitate, știi cum zis. Doar că de la un punct încolo acest firesc devine extrem de periculos.
Iar acel punct extrem este momentul în care copilul tău începe să dea informații personale despre el. Atenție, fără să vrea! Dar așa cum și tu, ca părinte, reușești să-l faci din vorbe să îți spună lucruri pe care altfel nu ți le-ar spune, așa poate face și un interlocutor de la Omegle. Pentru că o astfel de rețea socială este o adevărată piață pentru escroci și pentru infractori digitali.
Ce s-ar putea întâmpla? Am scris multe articole despre pericolele digitale, în colaborare cu colegii de la Bitdefender. Le găsești în această secțiune specială. Îți recomand măcar să te uiți la titluri. Și, dacă te interesează un subiect, să te documentezi. Pentru că tare ciudată și periculoasă este lumea în care trăim…
Bun, acuma, după ce am povestit despre pericolele care te pot pândi dacă intri pe Omegle, hai să nu dăm cu pietre în totalitate, ca să zic așa. Pentru că, la urma urmei, și această platformă este ca un ciocan. Pe care poți să îl folosești să faci o căsuță pentru păsărele. Sau cu care poți să și dai în cap cuiva. Depinde de tine ce alegi să faci cu acel ciocan.
Așa și cu Omegle. Intenția platformei este una bună. Educațională chiar. Și folosirea corectă a platformei îți poate aduce beneficii. Doar să nu cazi în pericolele despre care am vorbit mai sus.
Aia zic.

3 thoughts on “Omegle, noua rețea socială foarte periculoasă”
Serios? Esti unul dintre cei mai cunoscuti oameni de Social Media din Romania si tu nu ai auzit de Omegle pana acum? Nu cred ca se poate asa ceva.
Ba da se poate. Sunt unul dintre cei mai cunoscuți tocmai pentru că îmi aleg bătăliile. Și, iată, Omegle tocmai ce a devenit o bătălie pentru mine.
Altfel, le urez mult succes acelor Da Vinci care cred că le știu pe toate. Fără să știe niciuna cu adevărat, desigur.
Te-ai plictisit să te comporți ca tine tot timpul? Atunci de ce să nu încerci din când în când să te prefaci că ești altcineva?
În loc să răspundeți așa cum ați face, încercați să vă comportați ca un personaj dintr-un film sau o figură celebră. Vedeți dacă cealaltă persoană poate înțelege pe cine vă uzurpați identitatea. Desigur, această strategie s-ar putea să nu te ajute să cunoști oamenii și nu ar trebui să faci niciodată nimic pentru a-i face pe oameni să se simtă inconfortabil. Cu toate acestea, dacă te chinui să vorbești ca tine, ar putea fi o modalitate bună de a deveni mai confortabil cu acest proces.