De ce să ai un hobby este crucial ca să trăiești mai bine în viața ta

Poți să asculți și varianta audio a articolului.

Dacă vrei, Podcastul lui Chinezu poți să îl asculți și pe: SpotifyApple PodcastYoutubeSoundCloud sau Libsyn.

Io nu pot înțelege cum să dai 500 de E pe niște căști. Dar ce îți fac alea, îți dau și lapte?”. Și hăhăie gros. Atoateștiutor. În mintea lui. În timp ce se gândește cum să își plătească rata imensă la o mașină mult peste posibilitățile lui. Luată ca să – crede el, în mintea lui – impresioneze lumea din jurul lui. Care lume are muuuuuult mai multe altele pe cap decât să se lase impresionată de mașina lui (care nici măcar nu e mare jmekerie, doar el crede că este așa).

Mi s-a întâmplat mie. Când m-a întrebat stimabilul cu pricina ce căști am și cât am dat pe ele. Și când am avut discuția (mai săltăreața, desigur) din care am dedus (că io și știu) cele de mai sus.

Treaba-i în felul următor: fiecare are păsăricile lui. Alea faine. Pe sistem de hobby. De plăcere. De evadat din cotidian, cum i-ar place unui clișeiard să zică. Și păsăricile astea costă. Doar că nu te uiți la costurile astea obiectiv. Ci subiectiv cât China. Așa că, în ultimă instanță, nici măcar nu le vezi ca pe niște costuri. Deși sunt.

Le vezi, dacă vrei, ca pe o investiție în relaxarea creierilor capului tău. Și, pe ici pe colo prin părțile esențiale, și în îmbunarea componentelor fundamentale ale sufletului tău.

Mă rog, așa mi se întâmplă mie. Sau, cel puțin, așa mă amăgesc că mi se întâmplă… Căci am ajuns la vârsta la care singurul lucru pe care îl știu sigur este că ar trebui să mă contest singur de fiecare dată când cred că știu ceva sigur.

Ocazie cu care îți recomand la modul teribil cartea lui Bobby Duffy – Pericolele percepției. Cu înălțătorul subtitlu ”De ce ne înșelăm aproape întotdeauna”. Căci argumentele pe care le aduce autorul în sprijinul afirmației îți cam pun de multe ori mirarea pe bigudiuri…

Până la urmă ce înseamnă să ai un hobby?

Care este scopul și durata vizitei sale în viața noastră? Și, mai ales, de ce este extraordinar de important să ai un hobby?

Discuțiile sunt lungi, ample și neterminate. Căci părerile sunt atât de împărțite în privința asta încât este fascinant să le urmărești, chiar dacă știi că o concluzie decisivă nu ai cum să tragi. Uite, ar putea fi un hobby: să faci o cercetare teminică despre ce înseamnă un hobbby.

Ei bine, în toată acest conclav de păreri, vin și eu cu a mea. Nu că ar fi originală sau ceva, dă-i pace. Doar că este cea care se pupă cel mai tare cu ce cred eu că ar fi funcția unui hobby în viața noastră: relaxarea.

Și înțeleg prin relaxare asta: ruperea de ritm care ne ajută să ieșim din viteza uluitoare cu care vremurile moderne ne forțează să ne trăim viața.

Un hobby este acea necesară pauză pe care o luăm în raport cu ceea ce suntem noi în viața de zi cu zi.

Definesc ”viața de zi cu zi” ceea ce facem noi, de multe ori repetitiv, în viața profesională și în cea obligatorie, ca să îi zic așa. Munca, relațiile sociale alea musai (chestie la care io-s repetent desăvârșit, spre disperarea periodică a doamnei sufletului meu…), toate chestiile pe care, chiar dacă nu vrem, este musai să le facem.

Un hobby ne ajută să fugim de această viață de zi cu zi. Să apăsăm butonul ăla de pauză. Și să ne retragem în noi. Un pic, așa. Nu mult. Cât să fie ideal :)

Și mai are o caracteristică crucială un hobby: este ceva controlabil. Un univers în sine. În care noi suntem șeful suprem, deitatea maximă. În care noi stabilim regulile. Și în care – chestiune fundamentală pentru unii – interacțiunea cu cei din jur, cu lumea (de multe ori rea) care ne înconjoară este redusă la mininum. Și se face, interacțiunea, doar când noi, mici zei în universul hobbyului nostru, decidem că este necesar să se întâmple.

Peste 30.000 de oameni au zis că cititul îi relaxează cel mai tare

Claudia Hammond, jurnalist la BBC, a avut ideea să întrebe vreo 30.000 de oameni din toată lumea ce înseamnă pentru ei relaxarea. Cum ajung ei la acea stare de relaxare? Și a scos o carte. Arta relaxării se numește. Care este fascinantă nu ca stil de scriitură. Ci pentru că ia cele 10 modalități prin care oamenii ajung să se relaxeze și le analizează din punct de vedere psihologic pe fiecare.

Pe locul I, spre surpriza ei și și a mea când am citit cartea, s-a situat lectura. Cărțile, surorilor și fraților! Ceea ce este senzațional. Din toate punctele de vedere. Atunci când peste 30.000 de oameni zic asta, parcă lumea este un loc mai frumos, că nu știu cum să o zic altfel :)

Și eu aș fi votat clar lectura. Sunt un mare, mare fan de citit. Pentru că pentru mine este singura modalitate de a fi mai puțin prost în viața mea.

Cititul este calea favorită către unul din universurile alea în care sunt doar eu cu mine. Chestie care mă relaxează teribil. Și care mă ajută, odată ce revin în lumea vieții de zi cu zi, să fiu mult mai zen decât aș fi fără evadarea asta. Și, crede-mă, sunt o mică bestie dacă nu aș săvârși aceste ieșiri din mine ca să mă întorc tot în mine mai bun și mai relaxat :D

Cum văd eu lucrurile, noi ca oameni funcționăm în viața noastră ca un motor în nu știu câți timp. Cu mai multe pistoane. Cu cât pistoanele alea sunt mai multe, cu atât funcționează mai bine motorul. Atunci când presiunea pe un piston (să zicem că e ceea ce faci la job) este foarte mare, un alt piston (care poate fi familia sau, iată, un hobby) lasă presiunea aia să iasă, să te elibereze un pic.

De aceea este bine să ai mai multe pistoane. Pentru că îți crești șansele ca atunci când – și ni se întâmplă de multe ori asta în viață – pistonul numit profesie este sub presiune, pistonul numit familie este sub presiune și mai ai încă vreo două pistoane sub presiune. Așa că ar fi cel al cincilea piston care ia asupra lui sarcina eliberării presiunii fantastice pusă pe celelalte patru pistoane.

Care să fie aceste pistoane ale motorului numit existența ta? Nu știu. Nu știe nimeni. Doar tu poți să știi. Doar că un hobby adevărat este categoric un astfel de piston. Uneori cel mai controlabil :)

Două din hobbyurile mele pe lângă lectură: muzică și bere :D

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “De ce să ai un hobby este crucial ca să trăiești mai bine în viața ta”

  1. Eu sunt mare fan byron. Si concerte. Si meeting people. Si doing stuff with my kid, ideal expensive stuff :))
    Si mers in parc, si plimbari prin Corbeanca. Si abia astept gradinarituuuul.

    Thanks de reminder!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.