Cât de credincios sau de ateu ești? Uite un simplu test pentru a afla

Scriu zilele astea la o cartea. Îți zic doar titlul: ”Pe îngerul meu îl chema Menghină”. Am trimis până acum trei fragmente scurte din carte celor peste 4.000 de abonați la newsletterul meu (la care te poți și tu abona lejer aici).

Reacțiile au fost suprinzător de bune. În sensul că am avut doar vreo 6 sau 7 abonați (mă rog, foști), care mi-au reproșat foarte ofuscați că cine mă cred eu de scriu despre îngeri, acestea sunt făpturi celeste, muritorii nu au cum să le atingă nici măcar cu vorba, de astea.

Am râs când am auzit astfel de aberații (că io așa le consider, să fie clară treaba). Dar mi-a dat și niște idei. Nu multe, că nu pot duce io multe idei, știi cum zic. Dar fix atâtea cât să îmi pun întrebarea asta multiplă:

Cum știe cineva cât de credincios este? Pe ce scară se măsoară așa ceva? Sau este o chestiune de alb și negru și atât?

Am întrebat câțiva amici, despre care știam că se mai duc la biserică măcar din când în când, cam cât de credincioși se consideră. Pe o scară de la 1 la 10. Răspunsurile au fost atât de diverse încât, în loc să mă lămurească, mai mult m-au încurcat.

De atunci mă tot gândesc la o variantă să descurc lucrurile, cum ar veni. Și azi dimineață mi-a căzut fisa. Pentru că, din întâmplare, am căzut pe pagina Atheist Republic. Unde am văzut lucruri de care m-am amuzat copios, unele care m-au lăsat rece și câteva care mi s-au părut nesimțiri.

Și, brusc, mi-am dat seama cam cum să conturez acest test. Și l-am conturat (mamăăă, ce verb am folosit…). După cum vezi mai jos.

Te invit să îți faci testul. Nu îți zic mai multe. Mă rog, îți spun doar că spre finalul articolului ai o grilă de interpretare a rezultatelor. Un fel de grilă, în fine… Cu mențiunea că am ales creștinismul ca religie. Din rațiuni majoritare, ca să îi zic așa.

Nu de alta, dar există mari șanse să întreb un creștin ce părere are despre o caricatură cu Alah și nu aș zice că ar fi chiar reprezentantivă chestiunea în cauză în spațiul carpato-danubiano-pontic 2.0 :D

Răspunde la întrebările de mai jos cu răspunsuri pe o scară de la 0 la 5 (0 fiind nota cea mai mică, desigur, echivalată cu ”deloc”). Ține minte nota pe care o dai la fiecare răspuns și adună notele.

Întrebarea 1. Cât de tare te deranjează textul acesta? Pe o scară de la 0 la 5 (0 fiind egal cu ”deloc”).

Biblia este doar o carte. Ficțiune. Cu multe mituri în ea. Sunt alte cărți mai bune decât Biblia. Mult mai bune.

Întrebarea 2. Cât de tare te deranjează imaginea asta? Pe o scară de la 0 la 5 (0 fiind egal cu ”deloc”).

Sursa: Atheist Republic

Întrebarea 3. Cât de tare te deranjează imaginea asta? Pe o scară de la 0 la 5 (0 fiind egal cu ”deloc”).

Sursa: Creștinismul Expus

Întrebarea 4. Cât de tare te deranjează silogismul acesta? Pe o scară de la 0 la 5 (0 fiind egal cu ”deloc”).

Cine permite masacre, nu este bun.
Dumnezeu permite masacre.
Deci, Dumnezeu nu este bun.

Întrebarea 5. Cât de tare te deranjează imaginea asta? Pe o scară de la 0 la 5 (0 fiind egal cu ”deloc”).

Grilă de intepretare. Mă rog, un fel de…

Dacă ai între 0 și 5 puncte. Ești ateu. Punct. Sau te forțezi să pari așa. Punct și virgulă…

Dacă ai între 6 și 10 puncte. Ești pe sistem de pariul lui Pascal: ”dacă, totuși, există, nu mai bine cred și eu un pic, așa, cât să fie acolo să nu risc să ajung în Iad”? Adică nu prea crezi, dar #DacăE, mai bine să fie să nu folosim, decât să prisosească.

Dacă ai între 11 și 20 de puncte. Ești ceea ce se numește un credincios de ocazie. Adică nu rupi norma cu mersul la biserică, dar nici nu hulești cele sfinte. Ai o credință clară. Deși ai, măcar din când în când, un dinte împotriva religiei, ca formă de manifestare a credinței.

Dacă ai peste 20 de puncte. Sunt mari șanse să ți se pară o mare prostie testul ăsta pe care tocmai l-ai făcut. Pentru că, nu-i așa, este impardonabil să glumim cu cele sfinte. Pe care tu le ei de bune, fără să le contești adevărul indubitabil. Ești credincios clar? Sper doar să te și ajute asta în viață…

Dacă ai 25 de puncte. Iisuse, tu ești?

Ăsta a fost testul. Mă rog, pseudo-testul. Cu care mi-am propus nu să te testez cu adevărat (cine sunt eu să fac asta?!). Ci doar să te pun un pic pe gânduri. Un pic, nu mai mult.

Dacă am reușit asta, eu mă consider satisfăcut. Și te salut. Și mă semnez:

Un ateu nepracticant

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

28 thoughts on “Cât de credincios sau de ateu ești? Uite un simplu test pentru a afla”

 1. M-a amuzat tare testul…ma rog, pseudo-testul. Nu pot spune ca sunt atee, cred (cred) , mai mult decat Pascal , ascult si parazitii (cei cu Cheloo), ma revolt uneori impotriva doctrinei si indoctrinarii, si imi place ironia . Oi fi atee…oi fi credicioasa ? In tot cazul, mi-a placut testul…pseudo-testul!

 2. Voiam să te palmuiesc ca ești un bou și nu ai de ce sa scrii cărți, dar când am văzut că ești cu știința am zis să-ți dau o șansă. Aștept cartea

 3. Greu testu’ asta … abia am facut 5 puncte si alea la ultima intrebare.
  Si am facut 5 puncte pentru ca structural ma deranjeaza orice fel de interzicere.
  Fiecare trebuie sa fie liber sa aleaga si sa-si duca crucea.

   1. Mno…. Io am adunat 0 puncte. Tu zici că aș fi atee. Io zic că nu. Cred doar ca imaginile prezentate (destul de superficiale) sunt unele puncte de vedere, iar celălalte ironie, „pamflet” in imagine. Care mi-a plăcut întotdeauna, fiind un mare instrument de reglare a anumitor realități. Dacă vrei să știi. Și dacă mai vrei să știi am avut și experiențe cu îngeri, entități, prezențe, energi, lumini, sau halucinații mintale. Cum vrei tu. Știi puii mei….

 4. Am facut testul ptr tine. Mi au iesit 46 de puncte ca unele chestii m au deranjat rau, vezi cazul Parazitii care mi se par penibili. Acu eu cred ca imbin toate religiile. Imi poti spune, linistit, Budă

 5. Eu doar m-am uitat la poze. Ca atee practicantă, aș zice că se plasează undeva la mijloc pe o scară a obrăzniciei. Deci, să nu confundăm ateismul cu iconoclastia.

 6. Nu vad ce cauta parazitii, nu numai in test, chiar in viata noastra de zi cu zi. Aduce un surplus de valoare cuiva? Mah, e bine asa, Va salut.

 7. Am făcut testul, sper să nu te superi pe mine, dar nu mi se pare neaparat unul relevant, pentru că ai ales niște exemple extreme.

  Ideea e că nu mă deranjează ce spun alții. Credința mea, chiar dacă e puțin modelată, în sensul că am exclus intervenția BOR (instituția creată din pietre și lemne) e una spirituală.

  Am scris în 2013 un articol tangențial cu tema propusă de tine https://www.ciulea.ro/ateii-de-azi/

  1. Nu mă supăr, boss, cum aș putea? :) Mai ales că am zis chiar io că este pseudo-test. Dar am mai zis și asta în articol: ”Ăsta a fost testul. Mă rog, pseudo-testul. Cu care mi-am propus nu să te testez cu adevărat (cine sunt eu să fac asta?!). Ci doar să te pun un pic pe gânduri. Un pic, nu mai mult” :)

  1. Citez din articol: ”Ești ceea ce se numește un credincios de ocazie. Adică nu rupi norma cu mersul la biserică, dar nici nu hulești cele sfinte. Ai o credință clară. Deși ai, măcar din când în când, un dinte împotriva religiei, ca formă de manifestare a credinței”.

 8. Foarte interesant testul !
  Am adunat 5 puncte . Am citit Biblia si carti despre ea cand eram in liceu sau facultate . Este o buna carte de istorie si ceva geografie . Restul , doar contradictii intre variantele (evangheliile) oferite de autori .
  Am ajuns la o concluzie foarte simpla : eu nu pot demonstra cu argumente temeinice ca nu exista Dumnezeu , iar credinciosii , la fel , ca exista .
  Deci , respect alegerea fiecaruia si ma astept sa fiu tratat si eu la fel …
  Un inginer (66 de ani)

 9. 1. 0
  2. 0
  3. 0
  4. 0
  Trebuie sa recunosc insa urmatoarele:
  1. Nu am citit Biblia
  2. Sunt fan parazitii, deci daca nu sunt ateu, cu singuranta nu sunt foarte credincios
  3. Intrebarile 2 si 3 m-au amuzat foarte tare :))
  4. Nu cred ca sunt ateu desavarsit. Eu cred in stiinta :D

 10. M-am incadrat , bizar [daca e sa ma iau dupa „caracterizarea” din dreptul punctajului :)) ] la 10 puncte… O remarca : cele 10 puncte au fost pentru intrebarile cu imagini . Explicatia : ma doare in cot de parerea altora despre Biblie,slujbe,paraziti… Icoanele , cel putin pentru noi romanii , sunt de neatins…Parerea mea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.