Aș vrea să înțelegeți ce zic în titlul pe niște coordonate eminamente subiective (pardon my pretențioasă French :D). În sensul că eu m-am obișnuit ca atunci când am de cumpărat un cadou pentru un copil (că e un prieten sau un coleg de școală al Patriciei – 7 ani, că e copilul unor prieteni sau amici, indiferent) să intru și pe educlass.ro.
Patriciei, spre exemplu, îi cumpăr constant chestii de pe site. Și îi plac de fiecare dată. Adică nu ai cum să ratezi cu ele, zic, pur și simplu nu ai cum!
Cred că m-a atras pentru prima dată la site (căci, nu-i așa, nu că nu ai de unde alege de pe internetul ăsta din jdemii de siteuri care vând jocuri și jucării) faptul că focusul lor este pe creativitate. Cam tot ce vedeți acolo la jocuri și jucării contribuie la dezvoltarea creativității copiilor. Indiferent de vârstă.
Orice alegi din secțiunea Creative sau Educative servesc acestui scop: copilul să învețe mult mai mult decât dacă s-ar juca, să zicem, cu o jucărie ”normală”. Inclusiv cărțile pe care le găsiți pe site sunt din această categorie.
Și vin și vă întreb: dacă tot vreți să le cumpărați copiilor ceva jucării (sau să faceți cuiva cadouri), de ce să nu le oferiți acele cadouri care să îi și ajute cu adevărat să își dezvolte creativitatea și acele aptitudini care vin la pachet cu ea?
Iar asta este important, pentru că, nu-i așa, noi, cei mari, deja știm cât este de greu în lumea reală, a celor mari… De aceea, cu cât oferi copilului mai multe ”instrumente”, cu atât îl pregătești mai mult pentru când o să fie mai mare și cu atât îi reduci, practic, șansele ca ceva să meargă rău în direcția dezvoltării lui.
Bine, asta nu înseamnă să vă gândiți să scoateți din programul copilului joaca aia faină cu păpușile sau cu mașinuțele. Doamne ferește! Căci și această joacă (teoretic fără nici un evident câștig educativ, dar care există categoric acolo!) este foarte importantă pentru dezvoltarea copilului.
Eu ce spun este să nu vă bazați DOAR pe această joacă, cu păpuși și mașinuțe. Și să vă așteptați ca odrasla voastră să aibă aceleași abilități cu cele ale unui copil care, pe lângă păpuși și/sau mașinuțe, s-a jucat foarte mult și cu jucării educative, care să le dezvolte creativitatea.
Atât vă zic. Să încercați să creați un balans între cele două categorii de jocuri.
Și vă mai zic ceva: nu uitați că, pentru copil, cea mai importantă ”jucărie” sunteți voi, părinții. Și că timpul pe care îl petreceți cu copiii este teribil de imporant pentru dezvoltarea lor. Mult mai important decât orice joc, jucărie sau petrecere de copii.
Iar când combinați timpul petrecut cu copilul vostru cu niște jocuri educative și o faceți ani la rândul, ei bine, atunci se întâmplă cu adevărat magia… Ceea ce vă doresc din tot sufletul meu :)