După mai bine de 15 ani de când o ard la modul cât de cât profesionist în marketing digital (din care aproape 10 în Kooperativa 2.0), am ajuns la o anumită înțelegere a pieții în care ne învârtim.
În sensul că – și aici putem face teste, dacă vreți, câte vreți – mă prind încă de la primul email cam care-i faza cu un potențial client. Pe linie de tipologie, dacă vreți.
În timp, am realizat că există cinci categorii de stimabili (și stimabile, desigur), care pot intra în categoria de potențiali clienți pentru o agenție digitală.
Este, desigur, o împărțire subiectivă. Dar reală. Pentru că – simt intens – mulți dintre voi veți simți că aceste categorii nu se regăsesc doar în zona de marketing digital, ci în orice alt domeniu.
Pentru că, nu-i așa, clientul este client, indiferent de nevoile pe care le are, digitale sau de altă natură. Adică, tradus, clientul este în primul rând om :D
Înainte de a vă lăsa să citiți cele cinci categorii, vreau să fac o precizare: departe de mine gândul să fac mișto de unii sau de alții. Ce zic mai jos este doar o constatare. Personală, subiectivă, dar constatare.
Spusă direct, pe stilul meu. Pe șleau, așa cum prefer să vorbească și alții cu mine. Direct, ca să fim cât mai eficienți în comunicarea unii cu alții.
Și încă ceva: există o singură categorie din cele de mai jos cu care refuzăm să lucrăm. Vă dați voi seama care.
În rest, avem la Kooperativa 2.0 clienți din toate celelalte patru categorii. Și pot să vă spun că gradul de simpăticoșenie a multora dintre ei nu este în directă proporționalitate cu una din categoriile de mai jos în care i-aș putea încadra :D
Plus că eu comit mai jos un păcat simplificator. Pentru că, în realitate, fiecare client este combinație din toate categoriile de mai jos.
Dar, dacă nu aș simplifica lucrurile așa cum o fac, nu prea am mai avea despre ce discuta, este? :D
Acestea fiind spuse, iată cele cinci categorii de potențiali clienți pentru o agenție de digital marketing.
Categoria 1. Pafariștii
Le zic cu drag așa (și eu sunt pafarist în cam 89079756 alte domenii de activitate, deci…). Sunt cei care pur și simplu nu au nici cea mai mică idee despre ce este vorba. Pentru ei, digital marketing înseamnă ”ceva pe internet”. Punct.
Sunt suprinși de costuri. Pentru că aproape toți, cu mici excepții, confundă bariera aproape zero de prezență în digial cu ceea ce înseamnă costurile de parcurs pentru a obține beneficii din acea prezență.
Este o ”luptă” continuă să le explici fiecare pas și să pui lucrurile în context (”ce este aia algoritm?”), ceea ce înseamnă costuri de timp mari pentru agenție.
Pe partea bună, dacă reușești să stabilești o relație cu acești clienți – punând la bătaie multă, multă răbdare -, atunci rămân alături de tine a la long. Căci tu ca agenție faci cumva parte din istoria lor :)
Categoria 2. Meticuloșii
Ar vrea să știe, cu o precizie micronică și apriorică, ce câștigă din digital marketing. Ceea ce nu e rău ca principiu. Doar că e contra-productiv.
Și mai este și cumva lipsit de acoperire în realitate. Pentru că, spre exemplu, eu ca agenție pot să îți spun în mare cu ce te ajută faptul că o campanie cu influenceri a avut un reach de 1 milion.
Dar nimeni, absolut nimeni, indiferent de ce abureală lansează unii guru sau nuș ce, nu poate să îți spună exact, la virgulă, cu ce te ajută ce faci în digital.
Pentru că marketingul digital este doar o parte (uneori una mică) din businessul tău, iar succesul acestui business depinde de toate aceste părți, fără să reușească nimeni să le aloce cota de succes separat, la virgulă.
Așa că, așa cum știe orice responsabil de marketing realist, și marketingul digital este de cele mai multe ori un pariu.
Care, ca orice pariu, presupune în primul rând să joci, nu doar să vorbești despre el (dacă unii înțelegeți ce vreau să zic…)
In extremis, în această categorie există unii precum stimabilul din dialogul de mai jos…

Categoria 3. Ghiolbăneții
Îi știți, vă loviți și voi de ei, nu insistăm. Gen ”hă, hă, hă, nuț dau i-o banii pă povești, nu îmi spui tu ce să fa-c pe banii mei, măh!”.
Refuz la modul atroce colaborarea cu ei. Pentru că ei au nevoie de slugoi, nu de parteneri. Punct.
Categoria 4. Profesioniștii
Ar trebui să scriu un articol întreg despre această categorie. Atât de mult îmi place să lucrez cu ei.
Oameni care îți cer punctual lucruri (cel mai recent exemplu ”vreau o campanie cu bloggeri pentru prevenție”).
Care înțeleg contextul digital și aleg în ce zonă (din foarte multele!) digitală să aloce resursele.
Care înțeleg rolul nuațat al unei agenții de digital marketing (consultant, auditor, creator, de gestionare a unei campanii etc.).
Părerea mea este că cei din această categorie țin spatele acestei industrii.
Pentru că ei sunt cei care nu doar că reușesc să aducă multe bugete în zona digitală, dar și cei care reușesc să producă cele mai bune rezultate cu cele mai mici resurse alocate.
Cunost mulți astfel de profesioniști. Și îi salut cu mare, mare drag. Chiar dacă nu îi menționez. Unii se știu, oricum :)
Categoria 5. Intermediarii
Uneori sunt freelanceri. Alteori sunt agenții, care nu le prea au cu digitalul (sunt de media, de PR sau de advertising).
Ambele categorii au nevoie de ajutorul unei agenții de digital marketing. Din motive diferite, dar au nevoie.
Freelancerii de cele mai multe ori au nevoie pentru ca proiectul de care se ocupă în numele clientului este mult prea mare că să îl poate coordona singuri. Așa că vin la noi.
Agențiile care nu sunt specializate pe digital se întâmplă să prindă contracte pe zona asta și atunci, ca să nu o dea de gard – pe românește spus – externalizează, așa că vin la noi.
Dacă ai ajuns până aici îți propun să faci un test: tu ce fel de client ești? Așa, ca idee zic :D
2 thoughts on “Cele 5 tipuri de clienți pentru o agenție de digital marketing. Tu știi de care tip ești?”
Cand am vazut titlul m-am temut ca ne-ai impartit pe bugete…, dar m-am linistit. Ahahah. Ar fi interesanta si o impartire pe stilul de lucru. Chiar as fi curioasa unde m-as regasi.
Dacă aș face o împărțire pe stilul de lucru, aș scrie un roman! :))