Știți în ce industrii lucrează cei 61% dintre angajații români, care susțin că sunt fericiți în majoritatea timpului petrecut la birou?

Putem găsi ceva mai bun decât fericirea. Greșeala pe care o facem prin accentul pe care îl punem pe fericire e aceea că uităm că viața este un proces definit de activitate și de mișcare și căutăm în locul ei o stare perfectă. Nu poate exista o asemenea stare din moment ce schimbarea este esența vieții.

Să ne închipuim un drog care ne-ar face pe deplin fericiți, dar să eliminăm orice alt interes în afară de simpla supraviețuire. Am duce o viață teribil de anostă, din exterior – însă pe dinăuntru ne-am simți cât se poate de fericiți în timp ce colindăm prin aventuri imaginare și escapade romantice încununate mereu de succes.

Voi ați lua acest drog?

Fragmentul de mai sus este din excelenta carte Marele Tot de Sean Caroll. Pe care v-o recomand să o citiți. Pentru că este una din acele cărți care te ajută să înțelegi lumea din jurul tău în același timp în care te ajută să înțelegi și lumea dinăuntrul tău.

Am ales acest citat despre fericire pentru că mi s-a părut o cheie potrivită pentru a lectura studiul de mai jos.

Fericirea la locul de muncă s-a dovedit a fi direct corelată cu creșterea productivității și a creativității.

Atunci când angajații nu sunt fericiți, acest lucru le afectează nu doar viața cotidiană, ci are un efect negativ și asupra business-urilor în care își desfășoară activitatea.

Astfel, fericirea lor ar trebui să se găsească în topul priorităților oricărui business de succes.

Pentru o analiză amănunțită a acestui subiect, Mindspace, furnizorul global de spații de coworking de tip boutique, a derulat un studiu în aprilie 2019, care a implicat 5000 de angajați din 7 țări, pentru a afla cum se raportează aceștia la muncă.

Angajații din Statele Unite sunt cei mai fericiți, în timp ce angajații români se situează la mijlocul scalei

Vestea bună este că 30% dintre angajații care desfășoară o muncă de birou declară că sunt foarte fericiți, iar 54% dintre aceștia spun că sunt fericiți în majoritatea timpului.

Analiza celor 7 țări incluse în studiu arată că angajații din Statele Unite sunt cei mai încântați să meargă la muncă, 54% dintre ei declarând că sunt foarte fericiți și 39% că sunt fericiți în majoritatea timpului.

În ceea ce îi privește pe angajații români, 21% dintre ei au declarat că sunt foarte fericiți, iar 61% că sunt fericiți în majoritatea timpului petrecut la birou.

Cel mai puțin încântați de mersul la birou sunt angajații din UK, aproape un sfert dintre ei declarând că nu sunt foarte fericiți sau deloc fericiți.

Potrivit studiului, angajații români cu cel mai mare scor de fericire la locul de muncă sunt cei care lucrează în industriile creative și media, dar și în domeniul bancar.

Pe de altă parte, cei mai puțin fericiți cu locul lor de muncă sunt cei care lucrează în domenii precum ingineria și industriile de fabricare, dar și în IT.

Când vine vorba de rolul ocupat în companie, angajații români care au înregistrat cel mai ridicat nivel de fericire sunt cei care lucrează în departamente creative și marketing, în timp ce angajații din logistică și operațiuni sunt cel mai puțin fericiți.

La fel de importanți sunt factorii care stau la baza unui engagement puternic și pe termen lung al angajaților. Iar motivele pentru care oamenii declară că nu se simt implicați în locul lor de muncă sunt indicatori clari ai acestora.

Potrivit studiului derulat de Mindspace, 34% dintre angajați spun că nu se implică în ceea ce fac pentru că simt că recompensa financiară nu este suficientă.

Însă un procent similar, 35% a declarat că motivul este mediul de lucru, care nu îi inspiră. “Fericirea la locul de muncă este importantă nu doar pentru atmosfera pozitivă pe care o crează, ci și pentru business,” spune Dan Zakai, CEO și Co-Fondator Mindspace.”

Evaluarea engagementului este esențială, însă în multe țări încă nu este privită ca fiind obligatorie

Pentru a aduce un impact pozitiv asupra nivelul de fericire și engagement al angajaților,  companiile trebuie în primul rând să îi asculte, să afle cum se raportează la locul lor de muncă.

Cu toate acestea, 21% dintre companii nu realizează nici un tip de evaluare a engagementului.

Din acest punct de vedere, diferențele geografice sunt mari – în Statele Unite, doar 18% dintre business-uri nu evaluează engagementul, în timp ce în Israel 31% nu desfășoară deloc astfel de evaluări.

În România, 15% dintre companii nu realizează evaluări de acest tip și omit astfel primul și cel mai important pas în îmbunătățirea nivelul de fericire și implicare al angajaților și, totodată, în îmbunătățirea performanței businessului lor – discuții directe cu angajații despre cum se simt la birou.

Despre Mindspace

Mindspace este un operator de spații de lucru flexibile, de tip boutique, destinate proprietarilor și companiilor de toate dimensiunile. Credem că atunci când oamenii iubesc să vină la birou, businessurile prosperă. Companiile membre se bucură de un engagement mai ridicat și de un nivel mai mare de satisfacție al angajaților, de mai multă productivitate și inovare, reușind astfel să atragă și să păstreze în echipele lor cele mai bune talente. Suntem aici să ajutăm, oferindu-le liderilor de business liniștea de care au nevoie pentru a se concentra pe obiectivele lor de business, în timp ce noi ne ocupăm de restul.

Experiența Mindspace oferă membrilor un mediu de lucru creativ, care inspiră și în cadrul căruia aceștia se pot bucura de servicii personalizate, o comunitate extinsă și dinamică, alături de programe de wellness, lifestyle și pentru dezvoltare profesională.

Situate în locații de top, cu un design aparte și proiectate după metoda design-thinking, spațiile de lucru Mindspace sunt într-o categorie proprie. Ne mândrim cu relația pe care am dezvoltat-o cu fiecare membru al comunității noastre, pentru care Mindspace este mai mult decât un simplu spațiu de lucru, este un spațiu în care se pot simți ca acasă. Vizitați-ne online sau descoperiți experiența Mindspace în oricare dintre locații situate în 15 orașe din Europa și SUA.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.