În 2018 am citit 57 de cărți. Adică vreo 5 cărți pe lună, în medie. Atâta s-a putut :) Despre cele mai multe dintre ele am scris sau am vorbit (în semi-celebra deja serie #RaftulLuiChinezu), le găsiți pe toate în secțiunea specială de pe blog.
Doar că, în apărarea mea, față de anii trecuți, am mărit considerabil procentul de cărți extra-beletristică (ca să îi zc așa). Care, desigur, se citesc mult mai greu, în sensul că stai mai pe îndelete cu el, revii asupra unor idei, chiar asupra unor capitole, mai faci pauze de cugetare uneori (căci, după cum puteți vedea doar în topul de mai jos, unele cărți te îmbie serios să mai stai un pic cu ele…), bref, mergi mai la relanti, așa, cu lectura.
O să îmi păstrez acest obicei, al lecturilor mai ”grele” (semi-glumă asta; căci și Flavius Ardelean are o scriitură foarte ”grea” și e beletristică!) și în anul care vine (să vă spun că mi-am început anul cu Marcus Aurelius – Gâdnduri către sine însuși?) din rațiuni ce țin de fenomenalul criteriu al lui ”așa îmi vine mie”. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră :)
Din cele 57 de cărți citite, le-am selectat pe cele de mai jos. Sub forma unui Top 20. Subiectiv. Ca orice top personal, zic. Dar l-am făcut așa și pentru că am văzut că vă cam place să vedeți informația structurată așa. Cum îmi place și mie, firește, căci mare fan sunt de topuri :D
Dacă topul acestă vă ajută în sensul că vă dă idei de lectură, este foarte bine. Dacă nu vă ajută, iar e bine. Noi să fim sănătoși :D
- Sapiens – Yuval Noah Harari. O carte pe care orice făptură cu pretenții de cât de cât sapiens ar trebui să o citească.
- Cucerirea socială a pământului – Edward O Wilson. O carte fundamentală pentru o categorie de cetățeni: cei care vor să înțeleagă mai mult despre animalul ăsta superb, dar atât de imbecil la scara istoriei, numit om.
- Homo Deus. Scurta istorie a viitorului – Yuval Noah Harari. Continuarea ”Sapiens”. Nu mai are la fel de mare impact, dar temele de discuție pe care le propune autorul sunt excelente, desigur.
- Sorgul roșu – Mo Yan. O carte teribilă. Nu vă recomand să vă apucați de ea dacă sunteți sensibili. Subiectul este unul istoric, dacă vreți: invazia japoneză a Chinei. Dar, de fapt, este doar pretextul istoric în care se întâmplă acțiunea romanului și care îi oferă acestui excelent scriitor motivul de a se dezlănțui la modul impecabil.
- Creativitatea serioasă – Edward de Bono. Tema centrală a cărții: creativitatea este ceva ce poate fi antrenat, luat la pilă, îmbunătățit, nu doar oftări prelungi și clipit des din pleoape, așteptând să fii lovit de inspirație.
- Emoții date pe față – Paul Ekman. O carte fundamentală pentru cei care au cât de cât legătură cu comunicarea. Dar nu numai. Pentru că ce zice Eckman, cu experiența a vreo 50 de ani de studii, este aur curat pe partea de comunicare prin intermediul emoțiilor.
- Povestea lui Genji – Murasaki Shikibu. Cartea a fost o încântare pentru mine. M-am trezit prins în lumea aia de curte imperială japoneză de an 1.000 și nu am mai vrut să ies din ea. Mi-a plăcut foarte mult. Cu o mențiune specială și cu un maxim respect pentru traducerea realizată de doamna Angela Hondru, mi s-a părut o realizare extraordinară să putem citi în română o asemenea capodoperă!
- Țara Vinului – Mo Yan. Aș putea să vă număr pe degetele de la o mână minus două degete câți scriitori aș putea citi care să scrie pe un subiect absolut respingător. Iar unul dintre ei este Mo Yan. Iar subiectul respingător este acesta: o investigație despre o rețea care crește copii de carne, pe care, la greutatea potrivită (că nu poți zice vârstă) îi gătește și îi servește unor oficilități dintr-o provincie chineză.
- Balada usturoiului din Paradis – Mo Yan. Autorul pornește de la o întâmplare reală cu o problemă la achiziția producției de usturoi dintr-o provincie chineză și face – cum ar zice un critic literar – o excelentă radiografie a societății chineze din perioada comunistă.
- Scârba sfântului cu sfoară roșie – Flavius Ardelean. Un tânăr scriitor, pe care vi-l recomand cu imensă căldură. Deși este un scriitor greu, greu rău. Nimic din ce scrie omul ăsta nu aduce nici pe departe a apă sfințită, adică să dai din umeri și să zici că nu a fost nuș ce. Pur și simplu nu cred că există varianta asta intermediară. Îți place mult sau te enervează profund. Ce zic aici se ”pupă” și pentru cele două cărți de mai jos, care sunt, de altfel, parte din trilogie.
- Bășica Lumii și a ne’Lumii – Flavius Ardelean.
- Miasma. Trata de rezistență a materialelor – Flavius Ardelean.
- Downshifting – Alexandru Done. Un excelent roman de debut, pe care vi-l recomand cu maximă căldură. Este o nebunie de poveste acolo, nu vă zic mai mult.
- Bun venit în Univers – Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss, J. Richard Gott. De avut în bibliotecă. Pentru că este una din cărțile fundamentale care îți explică Universul (în măsura în care poate fi explicat, deisgur…).
- TED Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit in public – Chris Anderson. ce zice stimabilul autor în carte te ajută nu doar să vorbești la un TED (căci câți dintre voi aveți oportunitatea asta în viață?), ci în tot ceea ce înseamnă comunicare cu mai mulți oameni
- Ghidul micului astronom prin Univers – Adrian Sonka. Deși, teoretic, este o carte pentru copii, indiferent de vârsta pe care o ai, înveți teribil de multe din această carte despre Univers.
- Blink – Malcom Gladwell. Pe stilul lui clasic, Gladwell îți demonstrează că tehnica ”blink” îți poate aduce foarte mari beneficii în a înțelege lumea încă de la prima privire.
- Jurnalul Aurorei Serafim de Sidonia Drăgușanu. O carte care te aruncă în universul anilor 60 din România comunistă și te ține strâns lipit acolo. O recomand cu căldură.
- O istorie literară a vinului în România – Răzvan Voncu. O carte de referință pentru 2 categorii de stimabili: cei care o ard mai mult decât amical cu vinul și cei care o ard mai mult decât amical cu istoria literaturii.
- Femei in stiinta. 50 de femei temerare care au schimbat lumea – Rachel Ignotofsky. Cred cu tărie că le suntem datori acestor doamne măcar cu câte un ”mulțumesc” după fiecare pagină întoarsă.
6 thoughts on “Top cărți pe care le-am citit în 2018”
Eu am reusit sa citesc 46 de carti anul trecut.
M-am gandit sa introduc si eu in lista de lecturi viitoare carti non-fiction.
Cartile lui Flavius Ardelean mi-au atras de mult timp atentia prin titlu, dar inca nu le-am citit; m-am gandit si la Mo Yan, dar m-am temut ca vor fi prea dure cartile si nici pe el nu l-am citit inca.
Sapiens e in wishlist.
Multumim si pentru celelalte recomandari!
Bun, bun! Recomand să începi, în ceea ce îl privește pe Flavius, cu Bizaroproze. Dacă te prinde stilul lui, rupi celelalte cărți. Dacă nu… Iar Mo Yan, ah, sunt fan, deci nu mai zic nimic :D
tot de neil degrasse tyson ar mai fi „moartea intr-o gaura neagra si alte dileme cosmice” :D
Multam pentru recomandare :)
Pe ultima am descoperit-o recent si vreau sa o citesc si eu!
Eu am citit putin peste 20 de carti, insa eu citesc mai mult beletristica, povesti de dragoste, din alte culturi si uneori si carti de dezvoltare personala.
Fiecare cum îi place. Că doar nu-i concurs! :))