Împotriva democraţie la FITS 2013

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Împotriva democraţiei”, în regia lui Alexandru Dabija, pe care l-am văzut la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, fireşte, este un spectacol de un absurd care ar fi comic, dacă nu ar fi atât de absurd încât să nu te lase să râzi cu gura până la capăt, ca să zic aşa. Ca să încep direc t cu concluzia, răspund potenţialei întrebări ce atârnă pe colţul tastaturii voastre: mi-a plăcut piesa?

Da. Şi nu. Mă iertaţi, dar un răspuns mai răspuns de atât nu am cum să dau. Căci până la jumătatea piesei simţeam o anumită angoasă gen (măh, şi mi-au zis unii să nu vin la piesa asta…). Pentru că se juca în germană, după o traducere din spaniolă (Esteve Soler – „Contra la democracia”) şi subtitrat în româneşte (mi-au spus unii care ştiu germană că nu a fost cea mai fericită traducere mioritică), era oarecum frustrant să vezi că vorbitorii de germană prezenţi în sală râdeau copios la nişte faze care nouă nu ne spuneau absolut nimic. Plus că a durat puţin până să mă prind cam care este mesajul piesei, adicătelea, pe româneşte spus, să înţeleg şi eu ce vrea absurdul din faţa mea de la mine.

Dar din momentul în care am găsit cheia piesei – noi, ca oameni, suntem absurzi pentru ca aşa alegem noi să fim, nu pentru că ne obligă cineva – m-am relaxat şi am urmărit cu zâmbetul pe buze restul reprezentaţiei. Iar finalul a fost cretin de-a dreptul. Şi o spun în sensul bun, trust me. Căci tatăl, mama şiadolescentul care tocmai împlinea 18 ani (şi pe care îl ucid în final pentru că nu mai este „rentabil”) este ceva cu care rămâi ceva vreme după ce pleci de la piesă.

Nu mi-a trezit nuş ce emoţii artistice piesa. Poate pentru că a trebuit să fac un dublu efort de interpretare, să trec în primul rând peste bariera de limbă (nu am reuşit, recunosc, m-amdeclarat înfânt la acest aspect) şi abia apoi să buchisesc sensul a ceea ce vor să transmită actorii pe scenă.

Adică mi-a plăcut per total. Dar nu foarte tare :D

ÎMPOTRIVA DEMOCRAŢIEI
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secția Germană / Deutsche Abteilung
Regia: Alexandru Dabija
Regizor Secunn: Bogdan Sărătean
Scenografia: Dragoş Buhagiar
Traducerea din catalană: Charlotte Frei
Distribuţia: Daniel Plier, Iulia-Maria Popa, Ali Deac, Wolfgang Kandler, Daniel Bucher, Emöke Boldizsár

impotriva-democratiei-tnrs-sg-foto-maria-stefanescu-0059

Foto: Maria Ştefănescu

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)