Despre cum s-a dus un chinezu la o degustare de vinuri

Când intru în autocarul în care erau bloggerii, mă uit și, spre suprinderea mea, care cam știu bloggeri, că doar asta mi-e meseria :D, nu cunoașteam pe nici unul… Disonanță cognitivă totală la musiu chinezu… Apoi, căci sunt deștept, în ciuda zvonurilor răutăcioase :D, îmi dau seama că sunt bloggeri de vin, adică cei care au ales să scrie pe o nișă atât de gustată de toată lumea, dar mai puțin citită de cei care se dedau la astfel de plăceri bahice (mișto asta cu Bachus, ai? :D).

Cam astea au fost primele mele momente din deplasarea de sâmbătă la cramele SERVE. Scrise într-un stil de roman prost spre foarte prost, care începe cu o stare de tensiune ca să te plictisească mai târziu :)) Și când mă întrebam io contrariar, așa în sine mea, ce caut io, blogger generalist mediocru spre bun :D, între acești specialiști în vinuri care o mai comit  din când în când și pe blog. După care mă izbește revelația: cei de a SERVE s-or fi gândit că cineva trebe să și bea din vinurile alea, nu numai să le deguste :D

Băi, ca să vă spun pe scurt celor care oricum nu citesc mai mult de 3 pragrafe :D, a fost mișto de tot la cramele cu pricina. Vinurile au fost foarte bune, iar Cuvee Alexandru, băi, frate, băi, unul din cele mai bune pe care le-am savurat în ultima vreme. E drept că e vin de colecție, care încă nici măcar nu a fost scos pe piață, dar vă spun de pe acum că e un vin excelent. Nu mă întrebați de chestii de astea organoleptice, că io, v-am spus, am fost să le beau, nu să le analizez :)) Pentru detalii de astea tehnice vă dau niște linkuri mai jos către bloggeri care chiar știu cât e ceasul la faza asta.

Aaaaa, și ca să vă fie enervarea pe mine și mai străfulgerătoare, vă dau mai jos un scurt filmuleț cu maestrul bucătar Ștefan Bercea, care ne-a prezentat meniul zilei. Pe care, desigur, l-am mâncat :D Muhahahaha :D

Țin să îi mulțumesc lui Alibus pentru că m-a suportat pe lângă el în timpul vizitei și că mi-a răspuns cu o răbdare consecventă întrebărilor mele, care trebuie că i s-au părut cretine :)) Dar no, dacă nu știu io întreb, nu mă dau grande :D Căci altfel, deși s-ar putea să pară ciudat celor pentru care vinul se bea, nu se face :)), terminologia pe care a folosit-o domnul Aurel, ghidul nostru și un adevărat profesionist al vinului (cum mi se tot șoptea în cască :D), era ceva ce eu înțelegeam doar pe jumătate :))

Recunosc că nu a fost ce mă așteptam să fie. Adică hrube de alea adânci, friguroase și prăfoase, sticle de acum 198 de ani și de astea. Dimpotrivă, parcă era farmacie acolo, totul era curat, cu instalații de astea moderne, nichelate, cu tot felul de afișaje. Chiar și locul unde erau ținute sticlele pentru învechire era doar un depozit gen Metro, dar rastelele alea metalice, sau cum să le zic :)), unde erau așezate sticlele erau ingenioase foc, adică nefolosite se pliau și nu ocupau mult spațiu. Am mai aflat că cramele SERVE sunt crame de suprafață, care au niște avantaje față de cele tradiționale așa cum ne explică Dan Săvulescu și domnul Aurel în filmul de mai jos.

Apropo de degustarea în sine, la care am avut onoarea să fim serviți și ghidați printre arome de doamna Mihaela Badea, director general, io am o problemă cu degustările astea: băi, fratele meu, cât vin se aruncă, băi, e păcat la Dumnezeu să faci așa ceva :)) Așa că io, în timpul degustării, ca să nu păcătuiesc, firește, cam consumam ce mi se punea în pahar și aruncam în vasul ăla special și enervant în care se aruncă vinul doar câțiva picuri, așa de complezență, să nu zică specialiștii bloggeri degustători că a venit țăranul 2.0 în incintă :D

Și ca să fie și ceva serios în tot ce scriu io aici, îmi permit să dau cu nesimțire copy paste de la Alibus, ca să vedeți cum se scrie despre o degustare, nu ce fac io aici :D ”

”Am degustat (pentru ca pana la urma pentru asta am mers acolo, nu? exceptie a facut Chinezu care a recunoscut ca cineva trebuie sa mai si bea vinul) in dechidere 3 vinuri inca nefinalizate (direct din butoi), un Chardonnay, un Sauvignon Blanc si un Pinot Noir, toate 2010. Am continuat cu o verticala de Feteasca Neagra Terra Romana (2006 – 2009), care a fost interesanta in primul rand pentru a observa evolutia viei de la primul an de rod pana la al 4-lea. Incheierea a apartinut, cum era poate de asteptat, succeselor de casa Cuvee Charlotte si Cuvee Alexandru in varinta 2008 si respectiv 2007, cu un Charlotte inca neajunsa la potential maxim, lemnul fiind usor neintegrat, dar cu toate ingredientele la ea pentru a promite repetarea ispravilor din anii anteriori si cu un Alexandru ceva mai mineral, promitator, croit dupa cu totul alt tipar decat sora sa, ceva mai italian as zice eu”.

În rest, mulțumesc și echipei de la vinul.ro pentru atmosfera excelentă creată (mai ales pe drumul de întoarcere :D), lui George pentru că a fost un comesean de treabă :D, deși a făcut parte din juriu :)) Îl salut cu această ocazie și pe Horia, cu care nu am apucat să discut prea multe, dar am aflat că avem un domeniu comun de interes, adicătelea sportul, și că abia ce și-a lansat siteul, drept pentru care îi urez succes maxim :D

Cam asta a fost. Mi-a plăcut. Mulțumesc SERVE :)

15 comentarii la “Despre cum s-a dus un chinezu la o degustare de vinuri

 1. alibus Reply

  (ca sa vezi ca eu comentez pe WordPress)

  Placerea a fost de partea mea, ca stii si tu ce rar ajunge un blogger de vin sa primeasca consultanta gratis de la astia mai mari :).

 2. chinezu Reply

  @alibus
  lasa ca te scot o data la bere si o sa se intoarca roata :)))))))))))))
  ca nu stii tu despre bere cat am uitat io despre vin :)))))))))))))

 3. alibus Reply

  De care bere? Blonda? Bruna? Roscata? Filtrata? Nefiltrata? Ginger?

 4. Cata Reply

  Nu te rusina ca ai gustat vinurile in loc sa le degusti :) Asa am facut si eu la niscai degustari, pana am vazut ca sunt 6-7 soiuri de vin de DEGUSTAT, si nu vroiam sa ajung pe trei carari acasa :))

 5. chinezu Reply

  @Cata
  nu ma rusinez, bre, chiar ma mandresc cu asta :D
  cat despre cararile despre care vorbesti, nu uita ca io sunt morosan
  iar unele studii spun ca in sangele nostru exista masive urme de niste grade acolo de cand ne nastem :)))))))))

 6. Mariciu' Reply

  Bun îi vinul ghiurghiuliu! :D

 7. Cata Reply

  @chinezu: dacă ai dreptate cu gradele alea, în Maramu sunt singurii români înţărcaţi cu trăscău? :))

 8. chinezu Reply

  @Cata
  ceva de genul. asa zice legenda, cel putin, io nu pot sa spun mai mult… :))))))))))))

 9. George Mitea Reply

  Hai, noroc! Mai, voi ati plecat, da’ saracul de mine a stat pana noaptea tarziu, iti dai seama…

 10. alibus Reply

  @George,

  Tu poate crezi ca noua ne-a fost usor in autocar…

 11. George Mitea Reply

  e-o meserie grea, da’ cineva tre’ s-o faca si p’asta:)

 12. Gyerko Szabolcs- Laszlo Reply

  TU multumesti echipei vinul.ro pentru atmosfera creata la intoarcere, dar s-ar putea sa trebuiasca sa multumesti si vinului :) (fara .ro)

 13. alibus Reply

  @Gyerko Szabolcs- Laszlo

  Eeeee acum si tu cu nuantele astea nationaliste … :))

 14. chinezu Reply

  @George @alibus
  lasa, bai, nu va mai plangeti atat de mila, ca Alexandru ala a facut toti banii :D

  @Gyerko Szabolcs- Laszlo
  nu recunosc nimic :D

 15. Razvan Pascu Reply

  Cristi, cu tristete te anunt ca domnul Guy Tyrel de Poix, contele francez care a creat brandurile SERVE a decedat sambata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.