23.07.2017

Petiţie "Stop discriminării fumătorilor"

Am semnat şi eu. Pentru că dreptul lor nu trebuie să lovească profund dreptul lor. Care are un foc?

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Promo pentru noua emisiune a lui Tatulici e mai mişto decât o să fie emisiunea…

PSD şi-a mai tras un blog

Niciun comentariu încă

 1. joi, 13 martie 2008, 12:20

  Serios? Daca in Romania fumatorii sunt discriminati, ori ce vad si simt eu e o realitate alternativa, ori Romania nu e Romania… eu tind sa cred ca e invers, dar na, fiecare cu dreptul lui

  Răspunde
 2. joi, 13 martie 2008, 12:43

  done.

  Răspunde
 3. Neafumatu'
  joi, 13 martie 2008, 12:53

  „avem dreptul nostru de a ne otravi, fie si noi intre noi. ” Cand o sa se explice in textul petitiei CUM se vor otravi fumatori DOAR intre ei voi fi primul ne/anti-fumator care va semna petitia respectiva. Cum pana mea, se trag tuburi si se sigileaza intre gura unuia si nasul celuilalt cand expira fumul ? Caci altfel nu vad cum se aplica fizica in cazul fumatorilor. Cine stie, poate au gasit o noua metoda de a sublima fumul in interior, prin cine stie ce asana yoghina.

  Răspunde
 4. Somnorosul
  joi, 13 martie 2008, 13:31

  Protestul ăsta e mai tare decât cel împotriva discriminării homosexualilor. Săracii fumători sunt discriminaţi pentru că trebuie să fumeze în budă sau să tragă palmat din cauza nenorociţilor de nefumători, care au împânzit România de afişe cu „Fumatul interzis”. Mi-e milă de fumători când îi văd cu ochii în lacrimi suspinând „şeful mi-a stins ţigara în palmă…”.
  Să fim serioşi, fumătorii sunt discriminaţi doar de legea bunului simţ, care spune că eu ca nefumător nu sunt obligat să înspir fumul tău de ţigară. Dacă vrei să te otrăveşti e alegerea ta, dar fă-o astfel încât să nu mă afecteze şi pe mine. Se spune că ai voie să faci orice, dar fără să-i deranjezi pe ceilalţi. Dacă eşti de acord cu asta, gândeşte-te că noi doi ieşim la o bârfă într-un loc public şi tu îţi aprinzi ţigara. Dintre noi doi cine este cel care îi provoacă un disconfort celuilalt? Eu în niciun caz, doar dacă sunt un partener prost de discuţie:)

  Răspunde
 5. joi, 13 martie 2008, 13:35

  Daca noi doi iesim la o barfa, tu vei dori sa stam intr-un loc pentru nefumatori, eu nu si barfa se va termina prea devreme. Atunci cand cineva iti provoaca un discomfort iti faci bagajele si pleci. Nimeni nu te obliga sa stai langa un fumator. Dar asa cum nefumatorii au avantaje, la fel ar trebui sa aiba si fumatorii. Discriminarea tot discriminare e, oricum ai privi-o

  Răspunde
 6. joi, 13 martie 2008, 13:40

  Chiar as vrea sa fie o discutie constructiva, desi…e cam greu.
  Vorbesc cu „somnorosul” pentru ca am mai „vorbit” si sunt sanse sa stie ca nu-mi place sa sar la beregata cuiva.
  O sa povestesc o situatie, o sa-mi spuneti ca nu-i comparabila…dar este.
  Oamenii care miros a transpiratie sau carora le miroase gura. Greu de crezut ca n-ati intalnit. Acesti oameni mie imi creeaza un disconfort similar cu cel pe care mi-l creeaza gandacii, de orice fel. Cu ei ce facem? Nu-i putem nici macar „interzice”…
  Mi se pare ABSOLUT corect sa nu fumez in spatiul nefumatorilor, dar la fel de „ABSOLUT corect” mi se pare sa existe spatii pentru fumatori.
  Nefumatorii ce au impotriva existentei acestor spatii?

  Răspunde
 7. joi, 13 martie 2008, 13:54

  @somnorosul,:nu te supara dar cred ca nu ai inteles despre ce-i vorba.eu m-am lasat de fumat, as vrea sa se lase toata lumea da nu as vrea sa-i fortez pe toti sa se lase. nu ma mai duc in locul in care fumeaza colegii mei fumatori, aleg crasmele pe criteriul aerisirii cand vreau sa ies si cu asta..basta.ma rog, nu-i chiar basta dar nu vreau sa maintind acum;-)
  Pe de alt aparte, daca-i atat de nociv fumatul (este, nu ma intelegeti gresit, o cred cu tot sufletul), de ce nu e interzis definitiv siirevocabil, de ce nu are statutul consumului de ..cocaina de exemplu?

  Răspunde
 8. joi, 13 martie 2008, 14:05

  […] via Chinezu […]

  Răspunde
 9. şoferul
  joi, 13 martie 2008, 14:08

  spatii pentru fumatori. asta este ideea.
  da-o incolo de treaba, adica zeci de ani guvernele au incurajat consumul de tutun, si o fac in continuare, pentru ca asta aduce multi bani la buget. si acum vor sa spunem stop?
  de ce nu interzice producerea, comercializarea si consumul, ca la droguri, daca tot ne face atat de rau?
  dupa ce ca platim, ca fumatori, taxe mult, mult mai mari decat nefumatorii, tot pe noi ne hingheresc?
  esti nefumator si nu vrei fum? cine te invita langa mine cand fumez?

  Răspunde
 10. joi, 13 martie 2008, 14:22

  De cand sunt fumatorii descriminati? Peste tot unde merg nu gasesc aproape nici un loc fara fum de tigara…asta mi se pare cam aiurea sa spui ca fumatorii sunt discriminati, de unde veni asta?

  Răspunde
 11. Somnorosul
  joi, 13 martie 2008, 14:27

  Cred că ne inflamăm degeaba. Chinezul a postat un link spre o petiţie în care fumătorii protestează împotriva discriminării, fără a detalia în ce constă discriminarea. Petiţia se vrea un protest împotriva unei legi care (probabil) interzice fumatul în locurile publice. Nu este menţionat nicăieri un paragraf din legea respectivă ca să ne lămurim despre ce este vorba, aşa că pot lansa şi eu o petiţie în care să strâng semnături împotriva legii care prevede castrarea ţânţarilor, dar fără să citez din lege. În lipsa acestor date suplimentare putem pleca însă de la semnificaţia cuvântului discriminare, adică limitarea drepturilor unei categorii de cetăţeni pe fundamente neîntemeiate. Cu ce discriminez fumătorii dacă le restrâng dreptul de a fuma în public? Nu au decât să fumeze în locuri special amenajate până li se înfundă plămânii, dar să nu mă îmbâcsească şi pe mine. Discuţia merge în direcţia împărţirii oamenilor în două categorii: fumători şi nefumători, ceea ce este neplăcut. Ideal ar fi ca să ne înţelegem reciproc fără a declanşa dispute, adică eu să respect viciul tău de fumător, iar tu să înţelegi că vreau să inspir doar aer curat (dacă s-o mai găsi undeva aşa ceva).
  Nu sunt un tip supărăcios, dar îmi place ca dacă cineva mă face prost să aducă şi argumente, iar dacă acestea sunt suficient de puternice, cu siguranţă că o să-i dau dreptate.

  Răspunde
 12. joi, 13 martie 2008, 14:43

  @somnorosul :) Discriminearea consta, asa cum ai presupus, in interzicerea fumatului in TOATE spatiile publice (nu mi-e clar daca fumez in masina la mine si tu esti la semafor langa mine si ajunge fumul la tine…cum ma amendeaza legea, dar vom afla, probabil).
  Petitia se refera la faptul ca aceasta interzicere „TOTALA” ii discrimineaza pe fumatori si eu cred ca-i discrimineaza si, cum am si spus, solutia nu este interzicerea ci amenajarea de spatii pentru fumatori…punct in care suntem de acord. Asadar, nefumatorii care sunt rezonabili si au coloana vertebrala, pot semna cu incredere petitia pentru „amenajarea de spatii pentru fumatori”.
  Daca ma intrebati, n-am toate argumentele la mine, dar cred ca ar fi chiar de dorit sa se implice si nefumatorii, putandu-ne astfel amenda ulterior ca nu respectam spatiile amenajate.
  Pe de alta parte, mi-a venit o idee. Noi avem si reguli de circulatie si Doamne! ce lipsite de respect sunt…si incalcate cu mare nonsalanta.
  Deci, suntem pro „amenajarea de spatii pentru fumat”?
  P.S. Pentru informatia aia data acu’…ceva timp, aici pe blog, mare respect. Nu se stirbeste asa usor :)

  Răspunde
 13. Somnorosul
  joi, 13 martie 2008, 14:48

  kmi, vezi că până la urmă ne putem înţelege? Totul, absolut totul, se bazează pe respect. Cât despre respectiva informaţie, nu prea înţeleg despre ce-i vorba. Eu sunt un izvor permanent de informaţii:)

  Răspunde
 14. joi, 13 martie 2008, 14:52

  Da cum sa se amenajeze spatii pt fumatori cand nici pt nefumatori nu sunt amenajate, sau cel putin nu se respecta deloc.

  Răspunde
 15. joi, 13 martie 2008, 14:53

  @somnorosul: Atunci, nu doar ca nu are cum sa-mi dispara respectul, chiar daca, aparent, discutam in contradictoriu, dar el va spori…din cauze de „izvor” :)
  Daca imi permiti, o singura adaugare: „Totul, absolut totul, se bazeaza pe respect…si comunicare”. Cred ca vei fi de acord :)

  Răspunde
 16. joi, 13 martie 2008, 15:34

  […] de Somnorosul pe martie 13, 2008 Inspirat fiind de o postare a lui Chinezu, în care promovează Petiţia împotriva discriminării fumătorilor şi de cei 6000 RON pe care i-am plătit recent pentru înmatricularea unei maşini nemţeşti, cu […]

  Răspunde
 17. joi, 13 martie 2008, 15:36

  Sunt fumurile mele, fac ce vreau cu ele!

  […] Am semnat petiţia „Stop discriminării fumătorilor!”, influenţată de discriminarea ce am simţit-o pe propria piele după ultima deplasare în capitală. […]

  Răspunde
 18. joi, 13 martie 2008, 15:54

  STOP discriminarii consumatorilor de marijuana! De asta ce zici?:))

  Răspunde
 19. joi, 13 martie 2008, 15:57

  monstru:
  baga o petitie si o semnez si pe aia

  Răspunde
 20. joi, 13 martie 2008, 17:09

  Pentru cei care aveau nevoie de mai multe argumente, cred ca am o idee.

  Chinezule, habar nu am sa bag link, ca „somnorosul”, asa ca o sa repet cam ce am spus la mine pe blog..in comentarii, e mai complicat, asa ca scriu. Sper ca nu m-ai pus sa-mi fac blog ca sa comentez la mine pe blog :|

  In Romania exista foarte multi fumatori. In Romania, legea no 1 „Legile sunt facute ca sa fie incalcate” de la cele mai inalte nivele, nu intram in detalii.
  Daca se aproba, cum naiba s-o numi operatia asta, legea de interzicere a fumatului este rau si pentru fumatori si pentru nefumatori, pentru ca oricum va fi incalcata…
  Daca, insa, „spatiile publice” – oricare ar fi ele, vor fi obligate sa aiba locuri amenajate pentru fumatori, eu cred ca le vor amenaja si, si fumatorii si nefumatorii, vor avea de castigat. Stiu ca exista si oameni fara 7 ani de acasa, dar cred ca cei mai multi dintre noi avem bun simt si vom folosi acele spatii…
  Despre fumatul la locul de munca, problema se rezolva mult mai simplu: da-i de munca angajatului si trage-l la raspundere daca nu a facut treaba, dar a stat la fumat…

  Răspunde
 21. joi, 13 martie 2008, 18:02

  […] Am citit la Chinezu, după care am aflat ca iniţiatorul e Ciutacu. Cinste lor. Pe principiul „atât timp cât nu e o activitate ilegală, de ce să nu mă lase s-o prestez?”, am […]

  Răspunde
 22. Integratorul
  joi, 13 martie 2008, 22:30

  PSD propune Pactul National pentru sanatate in Romania, sub egida Parlamentului. Detalii la adresa http://pactsanatate.blogspot.com/

  Răspunde
 23. vineri, 14 martie 2008, 05:26

  Chinezule,

  Cu acest act imatur ai intrecut frizarea penibilului.
  Din cauza celor ca voi am zile pline de fum in loc de parfum.

  Răspunde
 24. vineri, 14 martie 2008, 07:50

  Am semnat Petiţia, mi-am făcut datoria faţă de Patrie!

  Răspunde
 25. maryjane
  vineri, 14 martie 2008, 10:55

  Monstru:
  STOP discriminarii consumatorilor de marijuana! De asta ce zici?:))

  De fapt, exista motive mult mai intemeiate sa fumezi marijuana decat tutun, asadar, cu asta ar trebui inceput :)))
  Marijuana = sprit & cultura

  P.S.: pseudonimul este legat de subiectul comentariului si nu reflecta sexul comentatorului, asa ca, cine doreste, ma poate linsa verbal fara menajamente!

  Răspunde
 26. vineri, 14 martie 2008, 12:37

  Şi eu susţin proiectul ăsta, pentru că fumez şi n-o să mă las în curând şi m-am săturat să fiu înghesuită în spaţii minuscule şi îmbâcsite pentru fumători! Ce naiba…

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *