De când am lansat chestionarul Cum arată școala ideală pentru tine (dacă ai câteva minute, tare m-ar ajuta să îl completezi!), am primit foarte multe mesaje. În care eram luat peste picior pe sistem de ”așa, și ce? crezi că se schimbă ceva dacă afli ce crede lumea?”. Dar și mesaje pe sistem de ”bravo, măcar să afle și guvernanții ce vor românii, poate se schimbă ceva!”.
Între aceste extreme, ca să le zic așa, deși nu sunt chiar extreme (doar că nu mă ajută foarte mult, cum ar veni…), am primit mesaje care chiar m-au pus pe gânduri. În care oamenii îmi povesteau experiența lor. Sau îmi făceau trimitere la alte studii și cercetări pe tema în cauză. Sau pur și simplu îmi dădeau pasaje din legislație. Adică lucruri foarte utile pentru mine. Ca să înțeleg cât mai bine ceea ce mi-am propus să fac cu această nouă etapă din inițiativa mea #RomaniaDeschisa, în colaborare cu AmSchool, partenerul meu în această ispravă.
Unul din aceste mesaje este cel de mai jos. Pe care mi l-a trimis Alexandru Nicușor Matei. Căruia i-am cerut permisiunea să îl transform în articol. Atât de multă informație utilă mi se pare că aduce. Dacă este așa, te las să judeci tu în continuare :)
Eu nu am copii, dar am trecut prin 3 sisteme diferite de studiu. De fapt, cred ca ar fi 4, daca e sa o iau cu cel prescolar. Sunt una dintre acele persoane care au avut norocul sa plece pentru perioade medii in strainatate. 2 ani in Austria (4-6 ani), 2 ani in UK (11-13). Restul aici in Romania.
Aici as fi fost clasa a 6-a si a 7-a, doar ca acolo au considerat ca ma integreaza in grade 7, respectiv 8. Sistemul de invatamant (inclusiv cel de stat, pe care ei il considera praf) este complet diferit: acolo am invatat sa fac motoare pe abur (la orele de Science de dupa scoala) din doze de suc, sa lucrez in mase plastice, sa turnam piese din aluminiu, sa gatim, sa coasem etc. la orele de DT (Design and Technology), am facut teatru, muzica, taekwondo, inot etc. Toate la varsta de 11-12 ani.
Eram organizati pe fiecare materie in functie de nivelul nostru de la 1 la 5. 1 incepator- 5 avansat. Engleza, 3, Matematica 5, Science, 4-5, Arta 3-4, etc. Am iubit inclusiv orele de istorie si geografie britanica. Pentru ca erau construite pe ideea de: hai sa vedeti PRACTIC ce inseamna x lucru.
Acum partea misto. Fiindca eram roman, am fost si discriminat. Bullying dintr-ala ca in filme, cu batai, capete sparte, pus in genunchi etc. Dar cea mai misto parte a fost ca dupa scoala am fost obligat sa merg la cursuri de integrare in societate. Atat eu cat si cei care ma abuzau.
Nu obligau pe nimeni iar initial nu am inteles de ce eu, victima, trebuie sa fac asta. Apoi, m-au bagat in acelasi curs cu unul dintrei cei care ma bateau. Ajunsesem sa ne apropiem. Bineniteles, au existat si cei care au refuzat. Unul dintre ei, pentru ca era „multipe time offender” a fost dat afara din sistemul de invatamant. Interdictie la orice socala (cred eu ca doar de stat) din UK.
Am luat tot ce am invatat acolo si mi-am aplicat singur aici. Nu am tocit niciodata de cand m-am intors din UK. M-am multumit cu orice nota atata timp cat a fost luata pe drept. La propriu, am luat de la 1 la 10. Dar si cand m-am luat la „cearta” cu profii abuzivi (note mici date fara sa raspunda coerent la „De ce?”), niciodata nu am avut nota scazuta la purtare.
In liceu (C.N Sincai) am facut teatru si ajunsesem ca in a 12 sa plec la repetitii, spre marea oftica a profei de engleza. Cand a incercat sa bage strambe, la sedinta comuna cu profii, am raspuns doar: „Nu am nevoie de ore suplimentare. I comprehend English, while most here just understand.”
Sa explic putin structura cursurilor scolare, pe ani, la britanici. Cel putin ce am prins eu in 2001-2003: anii (Grade) 7 si 8 sunt pentru integrare si pregatire. La finalul fiecarui an erau date un fel de simulari de SATs (e un fel de verificare nationala periodica a nivelului copilului – standardised assessment test).
Apoi in a 9-a era SAT3 (acum scos). Aveai apoi din grade 9 pana in grade 11 cursuri de pregatire si iti puteai alege cursurile (engleza, limba straina si matematica obligatorii, parca), cu teste GCSE (sau A-levels) la materiile preferate. Puteai face orice combinatie: Engleza, Teatru, Arte grafice, Matematica, Franceza si Science, de exemplu.
Apoi in grade 11 aveai examenul final. Acum, ei aveau si grade 12, care era pentru cei care voiau sa se pregateasca pentru Uni si aveau nevoie de A+ la testele nationale si era ceva legat si de un BAC mai special la ei. Eu am plecat cand trebuia sa intru in grade 9, deci nu mai stiu exact, ca s-au mai schimbat de atunci. Practic, tu ca elev iti alegeai la ce sa te pregatesti si sa nu faci cursuri aiurea, fara sa ai nevoie de ele.
Cred ca cel mai mult conteaza fix perioada aia, pana in 14 ani. Atunci ii dai copilului baza morala. Restul sunt practic tooluri pentru a te integra in societate si la munca.
