Câte cărți mi-au apărut în fața ochilor pe internet în 30 de zile

144 de cărți. Atâtea mi-au apărut în fața ochilor ”pe interneți” în ultima lună. Adică o medie de 4,8 cărți pe zi.

Bine, ai putea zice ”neeeee, nu ți-ai ales bine perioada, cu criza asta, deci nu se pune”.

Și ai avea dreptate. Doar că am ales să îți dau, totuși, această statistică tocmai pentru că, simplu și direct spus, așa se întâmplă în viață, nu vremurile sunt sub noi, ci noi sub vremuri, vorba cronicarului.

Nu noi ne alegem când trăim, dar #cumva (și în anumiți parametri) ne putem alegem cum să trăim.

Și, dacă o să acem peste câteva luni o perioadă mai lejeră (ce o fi și asta în vremurile noastre…), o să mai fac o statistică. Așa, întru comparație cu cea de acum.

Dar, până atunci, mergem înainte pe ce am observat în perioada asta, adică între 16 februarie – 15 martie 2020. Cu câteva scurte (spre foarte scurte…) statistici.

Apropo: citesc în jur de 100 de cărți pe an. Dacă urmărești htagul #RaftulLuiChinezu îți mai zic despre ele. Dacă tot le citesc, știi cum zic :)

Din cele 144 de cărți, 57 au fost românești (adică scrise de autori români). M-a surprins cumva chestiunea aceasta, mai ales pentru că eu sunt cititor fervent de autori români (în special contemporani; se și regăsesc mulți pe lista de mai jos, tocmai de aceea), dar se pare că interneții din România nu sunt ca mine, la cât mi-au livrat străinezi.

72 de cărți au făcut parte din genul beletristică. Adică o împărțire aproape egală între cele două mari genuri, ca să le zic așa. Cu mențiunea că, dacă ai curiozitatea să te uiți pe lista de mai jos, cele non-beletristice sunt cu precădere din zona de dezvoltare personală (termen generic, desigur, de o plictiseală înfiorătoare…) și de marketing.

Așa, ca o concluzie generală, nu e rea de loc lista de cărți cu care m-au lovit interneții. Fie că le-am văzut în reclame (în ads, gen), fie că le-am văzut în alte tipuri de promovare făcută de branduri (gen boost posts) sau recomandate de alți cititori.

Căci am luat în calcul absolut toate modalitățile prin care am fost expus la aceste cărți. Practic, cum deschideam telefonul sau laptopul și am avut conexiune la internet, începeam să inventariez cărțile care îmi apăreau pe ecrane. Că nu știu cum să o zic mai direct.

144 de cărți în 30 de zile. Adică aproape 5 cărți pe zi. E mult, e puțin?

Întrebarea este cam fără sens în lipsa unui sistem de referință, desigur.

Iar acest sistem de referință depinde de fiecare dintre noi. Și conține multe variabile. Printre care (și aici mă dau exemplu pe mine, cum funcționez eu) cea mai importantă este ”mai am timp să mai citesc?”.

Ceea ce, desigur, în cazul multora dintre noi nu prea se întâmplă, așa că evident că deschiderea noastră către cărțile care ne apar pe interneți se cam subțiază (pardon my French).

Adică degeaba îmi apar 5 cărți pe zi în fața ochilor pe interneți dacă ”Chakra” mea livrescă este închisă pe motiv de ”ocupat, reveniți mai târziu” pentru că tu pur și simplu nu mai ai timp să citești (iar stiva de cărți ”MUSAI” de citit de pe noptieră este deja cât China…).

Atunci de ce suntem copleșiți cu atâta vorbire despre cărți pe interneți?”, ai putea întreba. Și iar ți-aș da dreptate. Căci nu este puțin lucru să te lovească interneții cu 5 cărți pe zi.

Iar răspunsul este dezarmant de simplu: brandurile și autori vor să vândă (în cazul când vorbirea despre cărți este marketing pur), iar oamenii care vorbesc despre cărți vor să 1. se laude că au citit 2. să îi ajute pe alții să se hotărască 3. să obțină alte beneficii (vânzare dacă folosesc afiliere de marketing sau să își bage o pilă la autorul pe care îl recomandă; da, știu, chestiuni mai tehnice, dar se întâmplă pe interneți așa ceva, de aia zic).

Iar discuția ajunge în acest punct la una din marile provocări pe care le are consumatorul de digital (adică tu) în lumea actuală: cum își alege interneții. Adică sursele din care să se informeze și la care să fie expus.

Nu te speria! Dar știi câte reclame te lovesc pe zi?

Chestiune complicată, așa este. Nu insistăm asupra ei. Dar promit că o să scriu un articol pe tema asta, așa că, dacă nu vrei să îl ratezi, nu ar fi rău să te abonezi la newsletterul meu, zic.

Revenind la cele 4,8 cărți pe zi pe care le-am văzut pe interneți. Hai să le punem în absolut necesarul context: în medie vedem între 200 și 500 de reclame (să le zicem așa generic) pe internet, în funcție de cât alegem să ne expunem (adică să stăm pe telefon și pe calculator) la digital.

Hai să zicem, de dragul simplificării argumentației, că vorbim despre o medie de 250 de reclame. Pe zi. Pe interneți. Care te lovesc din toate părțile.

Și acum mai pune la socoteală și reclamele care te lovesc în afara internetului. Ce vezi la televizor (dacă te mai uiți la televizor, firește…). Ce vezi prin ziare și reviste (dacă mai citești așa ceva, desigur…). Ce vezi când te plimbi pe stradă. Când mergi la mall. Când te plimbi prin rafturile de la supermarket. Când ești în mașină și asculți radio (presupun că doar acolo mai asculți radio, este?).

Dracu știe câte reclame or mai fi și astea, care te asaltează. Dar hai să zicem că și alea din afara internetului sunt vreo 250. Adică avem un total 500 de reclame. Pe zi. Care îți lovesc creierii.

Ei bine, printre alea (cel puțin!) 500 de reclame pe zi, ai vreo 5 cărți care își cer dreptul la a le băga în seamă, care se cer citite. Adică, în această estimare totalmente grosieră (nu am vrut să îți spun de la început că americani estimează că, de fapt, fiecare dintre noi suntem expuși la cel puțin 4.000 de reclame în fiecare zi ca să nu te înspăimânt…), niște pirpirii de produse numite cărți se luptă să existe și el în viața ta atât de aglomerată.

Și vin și te întreb: dintre toate cele 500 (de fapt, cel puțin 4.000, dar nu te speria!) de reclame cu care ești lovit în fiecare zi, nu-i așa că cele în care apar cărți sunt mult mai frumoase decât aproapte toate dintre celelalte tipuri de reclame?

Io zic ca da, sunt mult mai frumoase cărțile cu care interneții ne lovesc. De aceea îți propun ca, data viitoare când internetul îți mai aduce, în orice modalitate, o carte în fața ochilor gândește-te așa:

Aceasta este o carte. Adică ceva frumos. Și aleg să zâmbesc când mă uit la el. Și să mâ gândesc dacă o cumpăr sau nu. Sau măcar să o recomand altora. Sau măcar să îi dau un Like.

Nu de alta, dar, dacă săvârșești chestiunea de mai sus, nu doar că o să te simți tu mai bine în viața ta, dar o să se întâmple și o chestie digitală: interneții văd că te interesează cărțile și că le apreciezi și o să îți aducă și mai multe cărți în fața ochilor.

Iar asta, dragă cititorule, înseamă și că îl loc să îți aducă în fața ochilor ceva rahaturi care se întâmplă în jurul nostru în draci, o să îți aducă niște cărți.

Ceea ce, oricum o sucești și o învârtești, este un mare câștig pentru sufletul și mintea ta. Ceea ce îți doresc. În draci :)

Bun, acum te las cu cele 144 de cărți care mi-au venit în fața ochilor. Poate îți dau idei, știi cum zic…

Maria Konnikova – Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes

Jordan B. Peterson – 12 reguli de viață

Bradon Burchard – High Performance Habits

Ryan Holiday – The Obstacle Is the Way

Ling Ma – Severance

Uldis Zarinis – Anatomy for Sculptures

Brendan Kane – One Million Followers

Russel Bronson – Experts Secret

Dominique Loreau – seria „Simplității”

Stelian Tănase – Repertoarul amorului

Mihail Soare – Livrescu

Stephen King – The Outsider

Stephen King – Gwendy’s Button Box

Stephen King – In the Tall Grass

Stephen King – Elevation

Octavian Soviany – Micul saturnian

Flavius Ardelean – Câteva feluri de a dispărea

Ștefan Bănulescu – Cartea de la Metopolis

Alexandru Paleologu – Spiritul și litera

Gramatica de bază a limbii române

Marius Alert Neguț – Cerberul

Marc Mozart – Your Mix Sucks

Ajit Nawalkha – The Business Book of Coaching

Fredrik Backman – Un bărbat pe nume Ove

Vintilă Mihăilescu – Ambos Mundos

Vintilă Mihăilescu – Etnogeneză și țuică

Doru Antonesei – Titi Smeureac, ciobanul freelancer

Doru Antonesei – Albă ca Zăpada și cei 7 zugravi

Andre Agassi – Open

Teodor Hossu-Longin – 10 povești și rețete pierdute prin Deltă

Octavian Paler – Scrisori imaginare

Mai Thi Nguyen-Kim – O să râzi, totul e chimie

Nina Cassian – Disciplina harfei

Tara Westover – Învățare

Alexandru Potcoavă – Viața și întoarcerea unui Halle

Teodor Hossu-Longin – 13 cu noroc. Crima și alte povestiri

Ioana Chicet-Macoveiciuc – Echipa de prieteni Măsimtbunescu

Cristina Nemerovschi – Cronicile fetei lup

Mark Manson – Arta subtilă a nepăsării

Shane Snow – Echipe de vis

John Doer – Măsoară ce contează

James Clear – Atomic Habits

Jordan B Peterson 12 lecții de viață

Gabi Ralea – Do It Yourself

Manfred Spitzer – Demența digitală

Ben Tertin – A Kids Bood About Adventure

Ted Mcgrath – 6 Public Speaking Tips to Hook Any Audience

Misterul numelui

Azareen Van der Vliet Oloomi – Call Me Zebra

Goncalao M Tavares – Un om: Klaus Kump. Mașinăria lui Joseph Walser

Orcsik Roland – Comandoul fantomă

Piper Kerman – Portocaliu este noul negru

Doina Jela – Drumul Damascului

Graham Greene – Omul nostru din Havana

Bernhard Schlink – Weekendul

Michael Caine – Arta de a asculta

Manuel Vazquez Montalban – Roza din Alexandria

Simon Hughes – Allez Allez Allez

Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu – Dicționar de locuri literare bucureștene

MR Carey – Fata cu toate darurile

Simon Sinek – Jocul infinit

Octavian Soviany – Am fost un copil reușit

Adrian Georgescu – Exitus

Teodor Hossu-Longin – Mortua Est

Andrei Ruse – Despre tristețea femeilor frumoase

Emanuel Iavorenciuc – Ordinul Templierilor. Între istorie și legende

Octavian Soviany –  Istoria familiei Sanson – Șapte generații de executori (1688 – 1847), volumul I

Octavian Soviany – Casa din strada Sirenelor

Radu Aldulescu – Rezidenți în casa visurilor

Radu Aldulescu – Amantul colivăresei

Antologia George Vasilievici

Ralu-Ana Avram – Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire

Nelu Stratone – Istoria ROCKului românesc

Sandor Marai – Lumânările ard până la capăt

Daniel Timariu – Tenebre

Sabry Suby – Sell Like Crazy

Justin Brooke – Retargeting Recepis

Cosmin Dărăban – Ecommerce, no bullshit

Meb Keflezighi – 26 Marathons

Virgil Balaure (coordonator) – Marketing, ediția a II-a revizuită și adăugită

Cristina Hermeziu – Viața pe Facebook

Sidonia Drăgușan – Una din noi este de prisos

Sidonia Drăgușan – Jurnalul Aurorei Serafim

Sidonia Drăgușan – Într-o gară mică

Ichiro Kishimi, Fumitachi Koga – Curajul de a nu fi pe placul celorlalti

Leila Slimani – În grădina căpcăunului

Pauline Delabroy-Allard – Povestea asta este despre Sarah

Emanuel Iavorenciuc – Insomnii transparente

Salvador Dali – Jurnalul unui geniu

Robert Burton – Anatomia melancoliei

Varujan Vosganian – Ei spun că mă cheamă Varujan

Mircea Alexandru Birț – Geniul

Gary John Bishop – Unfuck Yourself

Kristin Hannah – Drum în noapte

Esther Perell – Regândirea infidelității

Markus Zusak – Podul de lut

Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan – Un străin în regatul Assert

Ngozi Adichie – Feministă, feminiști

Ngozi Adichie – Dragă Ijewele

Andreea Chirică, Eugen Rădescu – Queer

Louisa May Alcott – Micuțele doamne

Ngozi Adichie – Ce simți în jurul gâtului

Maggie Nelson – Argonauții

Caroline Paul – Îndrăzneața escapadă pentru o viață de aventuri epice

Roxane Gay – Foame

Ngozi Adichie – Americana

Virginia Woolf – O camera doar a ei

Vladimir Tismăneanu – Stalinism pentru eternitate

Emily St. John Mandel – Station Eleven

Ann Handely – Everybody Writes

Irvin D. Yalom – Plânsul lui Nietsche

Trekking the Mountains of Romania

Billie Holiday, Lady Sings the Blues

Charles Darwin – Originea speciilor

Peter Wohlleben – The Hidden Life of Trees

Adrian Bejan, J. Peder Zane – Design in Nature

Richard O. Prum – The Evolution of Beauty

Joseph Cambell – The power of myth

Michel Maffesoli – The Time of the Tribes

Lawrence Freedman – A History of Strategy

Robert Kegan – Immunity to Change

Nancy Duarte – Resonate

Konstantin Stanislavski – Building a Character

Andrei Ruse – Zaraza

Elena Ferrante – Prietena mea genială

Elizabeth Gilbert – Mănâncă, roagă-te, iubește

Sylvia Plath – Clopotul de sticlă

Sidonia Drăgușanu – Doamna cu ochelari negri

Charlotte Bronte – Villete

Asne Seierstad – Anticarul din Kabul

Isabel Allende – Ines a sufletului meu

Muriel Barbery – Eleganța ariciului

Corina Sabău – Și se auzeau greierii

Tudor Ganea – 8

Alexandru Done – Downshifting

Mihai Radu – Contaminare

Cosmin Perța – Arșița

Al Vernachio – Educația sexuală la adolescenți

Sorin Poclitaru – Autoportret cu tine

Meik Wiking – Arta de a-ți crea amintiri

Emily Wilson – Seneca. Istoria unei vieți

Paul Roberts – Sfârșitul hranei

Horațiu Mălăele – Tehomir

Harari – Homo Deus

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Câte cărți mi-au apărut în fața ochilor pe internet în 30 de zile”

  1. Am citit recent o carte care mi-a plăcut mult. Recomand cu plăcere! Cartea se numește Castelul din Infern și este scrisă de un autor contemporan român. Merită pusă pe listă,deoarece surpriza a fost când am aflat că a fost scrisă la 17 ani. Avem copii talentați care merită să fie promovați.

    1. Pe ce listă să o pun? Căci în articol este vorba despre altceva, desigur, nu să pun eu cărți pe listă, cu de la mine putere :)) Altfel, în altă ordine de idei, mulțumesc pentru recomandare. Așa cum mulțumesc oricui care recomandă autori români contemporani!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.