144 de cărți. Atâtea mi-au apărut în fața ochilor ”pe interneți” în ultima lună. Adică o medie de 4,8 cărți pe zi.
Bine, ai putea zice ”neeeee, nu ți-ai ales bine perioada, cu criza asta, deci nu se pune”.
Și ai avea dreptate. Doar că am ales să îți dau, totuși, această statistică tocmai pentru că, simplu și direct spus, așa se întâmplă în viață, nu vremurile sunt sub noi, ci noi sub vremuri, vorba cronicarului.
Nu noi ne alegem când trăim, dar #cumva (și în anumiți parametri) ne putem alegem cum să trăim.
Și, dacă o să acem peste câteva luni o perioadă mai lejeră (ce o fi și asta în vremurile noastre…), o să mai fac o statistică. Așa, întru comparație cu cea de acum.
Dar, până atunci, mergem înainte pe ce am observat în perioada asta, adică între 16 februarie – 15 martie 2020. Cu câteva scurte (spre foarte scurte…) statistici.
Apropo: citesc în jur de 100 de cărți pe an. Dacă urmărești htagul #RaftulLuiChinezu îți mai zic despre ele. Dacă tot le citesc, știi cum zic :)

Din cele 144 de cărți, 57 au fost românești (adică scrise de autori români). M-a surprins cumva chestiunea aceasta, mai ales pentru că eu sunt cititor fervent de autori români (în special contemporani; se și regăsesc mulți pe lista de mai jos, tocmai de aceea), dar se pare că interneții din România nu sunt ca mine, la cât mi-au livrat străinezi.
72 de cărți au făcut parte din genul beletristică. Adică o împărțire aproape egală între cele două mari genuri, ca să le zic așa. Cu mențiunea că, dacă ai curiozitatea să te uiți pe lista de mai jos, cele non-beletristice sunt cu precădere din zona de dezvoltare personală (termen generic, desigur, de o plictiseală înfiorătoare…) și de marketing.
Așa, ca o concluzie generală, nu e rea de loc lista de cărți cu care m-au lovit interneții. Fie că le-am văzut în reclame (în ads, gen), fie că le-am văzut în alte tipuri de promovare făcută de branduri (gen boost posts) sau recomandate de alți cititori.
Căci am luat în calcul absolut toate modalitățile prin care am fost expus la aceste cărți. Practic, cum deschideam telefonul sau laptopul și am avut conexiune la internet, începeam să inventariez cărțile care îmi apăreau pe ecrane. Că nu știu cum să o zic mai direct.
144 de cărți în 30 de zile. Adică aproape 5 cărți pe zi. E mult, e puțin?
Întrebarea este cam fără sens în lipsa unui sistem de referință, desigur.
Iar acest sistem de referință depinde de fiecare dintre noi. Și conține multe variabile. Printre care (și aici mă dau exemplu pe mine, cum funcționez eu) cea mai importantă este ”mai am timp să mai citesc?”.
Ceea ce, desigur, în cazul multora dintre noi nu prea se întâmplă, așa că evident că deschiderea noastră către cărțile care ne apar pe interneți se cam subțiază (pardon my French).
Adică degeaba îmi apar 5 cărți pe zi în fața ochilor pe interneți dacă ”Chakra” mea livrescă este închisă pe motiv de ”ocupat, reveniți mai târziu” pentru că tu pur și simplu nu mai ai timp să citești (iar stiva de cărți ”MUSAI” de citit de pe noptieră este deja cât China…).
”Atunci de ce suntem copleșiți cu atâta vorbire despre cărți pe interneți?”, ai putea întreba. Și iar ți-aș da dreptate. Căci nu este puțin lucru să te lovească interneții cu 5 cărți pe zi.
Iar răspunsul este dezarmant de simplu: brandurile și autori vor să vândă (în cazul când vorbirea despre cărți este marketing pur), iar oamenii care vorbesc despre cărți vor să 1. se laude că au citit 2. să îi ajute pe alții să se hotărască 3. să obțină alte beneficii (vânzare dacă folosesc afiliere de marketing sau să își bage o pilă la autorul pe care îl recomandă; da, știu, chestiuni mai tehnice, dar se întâmplă pe interneți așa ceva, de aia zic).
Iar discuția ajunge în acest punct la una din marile provocări pe care le are consumatorul de digital (adică tu) în lumea actuală: cum își alege interneții. Adică sursele din care să se informeze și la care să fie expus.
Nu te speria! Dar știi câte reclame te lovesc pe zi?
Chestiune complicată, așa este. Nu insistăm asupra ei. Dar promit că o să scriu un articol pe tema asta, așa că, dacă nu vrei să îl ratezi, nu ar fi rău să te abonezi la newsletterul meu, zic.
Revenind la cele 4,8 cărți pe zi pe care le-am văzut pe interneți. Hai să le punem în absolut necesarul context: în medie vedem între 200 și 500 de reclame (să le zicem așa generic) pe internet, în funcție de cât alegem să ne expunem (adică să stăm pe telefon și pe calculator) la digital.
Hai să zicem, de dragul simplificării argumentației, că vorbim despre o medie de 250 de reclame. Pe zi. Pe interneți. Care te lovesc din toate părțile.
Și acum mai pune la socoteală și reclamele care te lovesc în afara internetului. Ce vezi la televizor (dacă te mai uiți la televizor, firește…). Ce vezi prin ziare și reviste (dacă mai citești așa ceva, desigur…). Ce vezi când te plimbi pe stradă. Când mergi la mall. Când te plimbi prin rafturile de la supermarket. Când ești în mașină și asculți radio (presupun că doar acolo mai asculți radio, este?).
Dracu știe câte reclame or mai fi și astea, care te asaltează. Dar hai să zicem că și alea din afara internetului sunt vreo 250. Adică avem un total 500 de reclame. Pe zi. Care îți lovesc creierii.
Ei bine, printre alea (cel puțin!) 500 de reclame pe zi, ai vreo 5 cărți care își cer dreptul la a le băga în seamă, care se cer citite. Adică, în această estimare totalmente grosieră (nu am vrut să îți spun de la început că americani estimează că, de fapt, fiecare dintre noi suntem expuși la cel puțin 4.000 de reclame în fiecare zi ca să nu te înspăimânt…), niște pirpirii de produse numite cărți se luptă să existe și el în viața ta atât de aglomerată.
Și vin și te întreb: dintre toate cele 500 (de fapt, cel puțin 4.000, dar nu te speria!) de reclame cu care ești lovit în fiecare zi, nu-i așa că cele în care apar cărți sunt mult mai frumoase decât aproapte toate dintre celelalte tipuri de reclame?
Io zic ca da, sunt mult mai frumoase cărțile cu care interneții ne lovesc. De aceea îți propun ca, data viitoare când internetul îți mai aduce, în orice modalitate, o carte în fața ochilor gândește-te așa:
Aceasta este o carte. Adică ceva frumos. Și aleg să zâmbesc când mă uit la el. Și să mâ gândesc dacă o cumpăr sau nu. Sau măcar să o recomand altora. Sau măcar să îi dau un Like.
Nu de alta, dar, dacă săvârșești chestiunea de mai sus, nu doar că o să te simți tu mai bine în viața ta, dar o să se întâmple și o chestie digitală: interneții văd că te interesează cărțile și că le apreciezi și o să îți aducă și mai multe cărți în fața ochilor.
Iar asta, dragă cititorule, înseamă și că îl loc să îți aducă în fața ochilor ceva rahaturi care se întâmplă în jurul nostru în draci, o să îți aducă niște cărți.
Ceea ce, oricum o sucești și o învârtești, este un mare câștig pentru sufletul și mintea ta. Ceea ce îți doresc. În draci :)
Bun, acum te las cu cele 144 de cărți care mi-au venit în fața ochilor. Poate îți dau idei, știi cum zic…
Maria Konnikova – Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes
Jordan B. Peterson – 12 reguli de viață
Bradon Burchard – High Performance Habits
Ryan Holiday – The Obstacle Is the Way
Ling Ma – Severance
Uldis Zarinis – Anatomy for Sculptures
Brendan Kane – One Million Followers
Russel Bronson – Experts Secret
Dominique Loreau – seria „Simplității”
Stelian Tănase – Repertoarul amorului
Mihail Soare – Livrescu
Stephen King – The Outsider
Stephen King – Gwendy’s Button Box
Stephen King – In the Tall Grass
Stephen King – Elevation
Octavian Soviany – Micul saturnian
Flavius Ardelean – Câteva feluri de a dispărea
Ștefan Bănulescu – Cartea de la Metopolis
Alexandru Paleologu – Spiritul și litera
Gramatica de bază a limbii române
Marius Alert Neguț – Cerberul
Marc Mozart – Your Mix Sucks
Ajit Nawalkha – The Business Book of Coaching
Fredrik Backman – Un bărbat pe nume Ove
Vintilă Mihăilescu – Ambos Mundos
Vintilă Mihăilescu – Etnogeneză și țuică
Doru Antonesei – Titi Smeureac, ciobanul freelancer
Doru Antonesei – Albă ca Zăpada și cei 7 zugravi
Andre Agassi – Open
Teodor Hossu-Longin – 10 povești și rețete pierdute prin Deltă
Octavian Paler – Scrisori imaginare
Mai Thi Nguyen-Kim – O să râzi, totul e chimie
Nina Cassian – Disciplina harfei
Tara Westover – Învățare
Alexandru Potcoavă – Viața și întoarcerea unui Halle
Teodor Hossu-Longin – 13 cu noroc. Crima și alte povestiri
Ioana Chicet-Macoveiciuc – Echipa de prieteni Măsimtbunescu
Cristina Nemerovschi – Cronicile fetei lup
Mark Manson – Arta subtilă a nepăsării
Shane Snow – Echipe de vis
John Doer – Măsoară ce contează
James Clear – Atomic Habits
Jordan B Peterson 12 lecții de viață
Gabi Ralea – Do It Yourself
Manfred Spitzer – Demența digitală
Ben Tertin – A Kids Bood About Adventure
Ted Mcgrath – 6 Public Speaking Tips to Hook Any Audience
Misterul numelui
Azareen Van der Vliet Oloomi – Call Me Zebra
Goncalao M Tavares – Un om: Klaus Kump. Mașinăria lui Joseph Walser
Orcsik Roland – Comandoul fantomă
Piper Kerman – Portocaliu este noul negru
Doina Jela – Drumul Damascului
Graham Greene – Omul nostru din Havana
Bernhard Schlink – Weekendul
Michael Caine – Arta de a asculta
Manuel Vazquez Montalban – Roza din Alexandria
Simon Hughes – Allez Allez Allez
Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu – Dicționar de locuri literare bucureștene
MR Carey – Fata cu toate darurile
Simon Sinek – Jocul infinit
Octavian Soviany – Am fost un copil reușit
Adrian Georgescu – Exitus
Teodor Hossu-Longin – Mortua Est
Andrei Ruse – Despre tristețea femeilor frumoase
Emanuel Iavorenciuc – Ordinul Templierilor. Între istorie și legende
Octavian Soviany – Istoria familiei Sanson – Șapte generații de executori (1688 – 1847), volumul I
Octavian Soviany – Casa din strada Sirenelor
Radu Aldulescu – Rezidenți în casa visurilor
Radu Aldulescu – Amantul colivăresei
Antologia George Vasilievici
Ralu-Ana Avram – Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire
Nelu Stratone – Istoria ROCKului românesc
Sandor Marai – Lumânările ard până la capăt
Daniel Timariu – Tenebre
Sabry Suby – Sell Like Crazy
Justin Brooke – Retargeting Recepis
Cosmin Dărăban – Ecommerce, no bullshit
Meb Keflezighi – 26 Marathons
Virgil Balaure (coordonator) – Marketing, ediția a II-a revizuită și adăugită
Cristina Hermeziu – Viața pe Facebook
Sidonia Drăgușan – Una din noi este de prisos
Sidonia Drăgușan – Jurnalul Aurorei Serafim
Sidonia Drăgușan – Într-o gară mică
Ichiro Kishimi, Fumitachi Koga – Curajul de a nu fi pe placul celorlalti
Leila Slimani – În grădina căpcăunului
Pauline Delabroy-Allard – Povestea asta este despre Sarah
Emanuel Iavorenciuc – Insomnii transparente
Salvador Dali – Jurnalul unui geniu
Robert Burton – Anatomia melancoliei
Varujan Vosganian – Ei spun că mă cheamă Varujan
Mircea Alexandru Birț – Geniul
Gary John Bishop – Unfuck Yourself
Kristin Hannah – Drum în noapte
Esther Perell – Regândirea infidelității
Markus Zusak – Podul de lut
Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan – Un străin în regatul Assert
Ngozi Adichie – Feministă, feminiști
Ngozi Adichie – Dragă Ijewele
Andreea Chirică, Eugen Rădescu – Queer
Louisa May Alcott – Micuțele doamne
Ngozi Adichie – Ce simți în jurul gâtului
Maggie Nelson – Argonauții
Caroline Paul – Îndrăzneața escapadă pentru o viață de aventuri epice
Roxane Gay – Foame
Ngozi Adichie – Americana
Virginia Woolf – O camera doar a ei
Vladimir Tismăneanu – Stalinism pentru eternitate
Emily St. John Mandel – Station Eleven
Ann Handely – Everybody Writes
Irvin D. Yalom – Plânsul lui Nietsche
Trekking the Mountains of Romania
Billie Holiday, Lady Sings the Blues
Charles Darwin – Originea speciilor
Peter Wohlleben – The Hidden Life of Trees
Adrian Bejan, J. Peder Zane – Design in Nature
Richard O. Prum – The Evolution of Beauty
Joseph Cambell – The power of myth
Michel Maffesoli – The Time of the Tribes
Lawrence Freedman – A History of Strategy
Robert Kegan – Immunity to Change
Nancy Duarte – Resonate
Konstantin Stanislavski – Building a Character
Andrei Ruse – Zaraza
Elena Ferrante – Prietena mea genială
Elizabeth Gilbert – Mănâncă, roagă-te, iubește
Sylvia Plath – Clopotul de sticlă
Sidonia Drăgușanu – Doamna cu ochelari negri
Charlotte Bronte – Villete
Asne Seierstad – Anticarul din Kabul
Isabel Allende – Ines a sufletului meu
Muriel Barbery – Eleganța ariciului
Corina Sabău – Și se auzeau greierii
Tudor Ganea – 8
Alexandru Done – Downshifting
Mihai Radu – Contaminare
Cosmin Perța – Arșița
Al Vernachio – Educația sexuală la adolescenți
Sorin Poclitaru – Autoportret cu tine
Meik Wiking – Arta de a-ți crea amintiri
Emily Wilson – Seneca. Istoria unei vieți
Paul Roberts – Sfârșitul hranei
Horațiu Mălăele – Tehomir
Harari – Homo Deus
4 thoughts on “Câte cărți mi-au apărut în fața ochilor pe internet în 30 de zile”
Aș adăuga, apropos de autori contemporani români, ”Părinți” de Diana Bădica, deja premiată și nominalizată la diverse premii literare pentru acest debut.
În ce sens să adaugi? În articol eu spun despre cărțile care mi-au căzut sub ochi în perioada analizată, ai văzut asta, da? :))
Am citit recent o carte care mi-a plăcut mult. Recomand cu plăcere! Cartea se numește Castelul din Infern și este scrisă de un autor contemporan român. Merită pusă pe listă,deoarece surpriza a fost când am aflat că a fost scrisă la 17 ani. Avem copii talentați care merită să fie promovați.
Pe ce listă să o pun? Căci în articol este vorba despre altceva, desigur, nu să pun eu cărți pe listă, cu de la mine putere :)) Altfel, în altă ordine de idei, mulțumesc pentru recomandare. Așa cum mulțumesc oricui care recomandă autori români contemporani!