Studiu: De ce oamenii nu doresc să vorbească cu roboții în timp ce fac cumpărături în magazinele fizice sau online

Din punctul meu de vedere, astfel de studii sunt aur pentru ownerii sau pentru cei care se ocupă de destinele (pardon my French) unor magazine (online sau neonline, ca să zic așa).

Nu pentru că li se potrivesc mănusă concluziile unor astfel de studii (ca idee, nu asta ideea unui studiu amplu, să ți se potrivească doar ție, știi cum zic…), ci pentru că îți arată 1. cam care este percepția globală în piață 2. cam cum să te poziționezi pe viitor ori ca să eviți să ți se întâmple bube, ori ca să mergi pe firul apei profitului, gen.

București, 22 ianuarie 2019 — Potrivit unui nou studiu realizat de Oracle NetSuite în parteneriat cu Wakefield Research și The Retail Doctor, o firmă de consultanță în retail creată de consultantul și expertul în afaceri, Bob Phibbs, oamenii nu doresc să vorbească cu roboții în timp ce fac cumpărături în magazinele fizice sau online.

Studiul realizat la nivel global a intervievat 1200 de consumatori și 400 de directori de retail din SUA, Marea Britanie și Australia și demonstrează că există o diferență uriașă între cerințele cumpărătorilor și ce oferă retailerii, în ceea ce privește experiența de shopping în sine, comunicarea în social media, personalizarea și utilizarea tehnologiilor avansate precum chatbot-urile, inteligența artificială (AI) și realitatea virtuală (VR).

„Aceste concluzii indică o nevoie clară și urgentă pentru un serviciu mai bun pentru clienti „, a declarat Bob Phibbs, CEO, The Retail Doctor.

„Nici un retailer nu-și dorește ca potențialli săi clienții să fie confuzi sau anxiosi, dar mai mult de jumătate dintre respondenții acestui studiu au răspuns că simt acest lucru în timp ce fac cumpărături. Clienții se simt încrezători atunci când dezvoltă o legătură emoțională cu brandul și acest lucru se întâmplă când retailerii promovează interacțiunile pozitive și utile în magazine prin intermediul vânzătorilor. Contrar credinței populare, generația Y (n.a. milenariștii) își dorește ca angajații magazinelor să îi ajute. Cu aproape fiecare respondent care raportează că apreciază magazinele fizice, retailerii au oportunitatea să-și țină clienții aproape prin intermediul fiecărei interacțiuni din magazine.” a concluzionat Bob Phibbs.

Atenție la decalaje: retailerii și consumatorii au realități complet diferite

În ciuda investițiilor semnificative în îmbunătățirea experienței clienților în mediul online și în magazinele fizice, comercianții nu sunt capabili să țină pasul cu așteptările clienților aflate în continuă schimbare, ceea ce creează un decalaj imens:

• 73% dintre directorii de retail consideră că mediul de cumpărături din magazine a devenit mult mai atractiv comparativ cu ultimii 5 ani. Însă, doar 45% dintre respondenții studiului sunt de acord cu această declarație, 19% declarând că magazinele fizice au devenit mai neinteresante.
• 80% dintre directorii de retail consider că dacă oamenii de vânzări din magazine ar interacționa mai mult cu potențialii clienți care le trec pragul magazinului, aceștia din urmă s-ar simți mult mai bine primiți și ar avea o experiență la cumpărături mult mai bună. Mai puțin de 46% dintre respondenți sunt de acord cu acestă declarație și 28% dintre aceștia consideră că nu există ceva mai agasant decât un asistent de vânzări exagerat de serviabil.
• 79% dintre directorii de retail consideră că chatbot-urile reușesc să satisfacă nevoile clienților. Două treimi dintre respondenții care au răspuns studiului (66%) nu sunt de acord cu această afirmație, aceștia afirmând că chatbot-urile înrăutățesc experiența la cumpărături decât să o ușureze.
• Aproape toți (98%) directorii de retail care au răspuns studiului consideră că a interacționa și a răspunde solicitărilor venite prin intermediul rețelelor sociale ajută la construirea unei relații mai solide cu potențialii clienți. Doar 12% dintre consumatorii care au răspuns studiului consideră că relația lor cu brandul prin intermediul rețelele sociale are un impact semnificativ cu privire la modul în care aceștia percep și se raportează la brand.

Personalizarea este o dovadă a unei probleme

În ciuda faptului că aproape jumătate din totalul consumatorilor care au răspuns studiului (42%) și aproape două treimi dintre respondenții care aparțin generației Y (63%) au observat că vor plăti mai mult pentru o experiență la cumpărături mai bună și personalizată, doar 11% dintre directorii din retail cred că personalul lor dispune de instrumentele și informațiile necesare livrării unei experiențe personalizate acestora.

Diferența dintre cererea consumatorilor de îmbunătățire a serviciilor personalizate și capacitatea companiilor de retail de a livra este dăunătoare experienței clienților.

• 80% dintre consumatori simt că atât în magazin, cât și online nu au parte de o experiență personalizată la cumpărături.
• Mai mult de jumătate (58%) dintre consumatori nu se simt confortabil cu modul în care magazinele folosesc tehnologia pentru a îmbunătăți experiența personalizată la cumpărături și aproape jumătate (45%) au reacții negative atunci când primesc oferte personalizate online.
• Majoritatea consumatorilor (53%) au reacționat negativ ultima dată când au vizitat un magazin; doar 39% se simt inspirați și încrezători în magazinele de astăzi.

Noile tehnologii nu reprezintă soluții miraculoase

În timp ce retailerii sunt conștienți de faptul că nu dispun de instrumentele și informațiile necesare pentru a răspunde așteptărilor clienților în continuă schimbare, studiul a constatat că tehnologiile noi cum ar fi AI și VR, nu reprezintă soluțiile la astfel de provocări.

• Aproape 90% dintre directorii companiilor de retail intervievați nu sunt siguri că utilizarea tehnologiilor avansate pentru personalizarea experienței la cumpărături se ridică la nivelul așteptărilor și a nevoilor consumatorilor.
• 79% dintre directorii din industria de retail consideră că folosirea AI și VR în magazine va crește vânzările; doar 14% dintre consumatori consideră că acest gen de tehnologii vor avea un impact semnificativ asupra deciziilor lor de cumpărare.
• Aproape toți directorii de retail (98%) consideră că AI și VR vor crește traficul în magazinele fizice; 48% dintre consumatori nu cred că VR sau AI ar avea vreun impact asupra probabilității de a intra într-un magazin.

Un viitor simplu și optimizat

În ciuda popularității cumpărăturilor online, magazinele fizice nu vor dispărea prea curând. Atâta timp cât comercianții oferă o experiență ușoară și fără probleme, consumatorii vor continua să-și facă cumpărăturile în magazinele fizice.

• Aproape toți (97%) respondenții studiului sunt de acord că este nevoie să intre într-un magazin fizic pentru a cumpăra articole, iar majoritatea (70%) consideră că cele mai atractive magazine sunt acelea care care simplifică și optimizează experiența la cumpărături.
• Cele mai importante caracteristici care atrag consumatorii către magazinele fizice sunt: opțiuni compatibile cu cele din online (36%), o amenajare a magazinului mai simplă (35%), existența comenzilor pe un dispozitiv mobil (29%) și chioșcurile din magazine care permit consumatorilor să comande produse disponibile in depozite dar nu și în magazinele fizice (23%).
• Dintre inovațiile tehnologice pe care consumatorii doresc să le utilizeze atunci când fac cumpărături în magazin sau online sunt casele de marcat cu autoservire(38%), “try-on VR” sau probarea produselor în realitatea virtuală (23%) și plățile mobile (15%). Doar 5% dintre respondenți au selectat chatbot-urile și roboții dezvoltați prin programele de învățare automatată ca tehnologii pe care și le doresc să le utilizeze cel mai mult.

„Nu doar așteptările consumatorilor se schimbă rapid, ci și modul în care așteptările variază de la o persoană la alta și de la un moment la altul diferă extrem de mult. Comercianților le devine aproape imposibil să țină pasul cu acest lucru”, a declarat Matthew Rhodus, director de retail, Oracle NetSuite.

„Rezultatele acestui sondaj arată că, în timp ce industria de retail este adesea considerată a fi în prim-planul inovării experienței consumatorilor, există încă un drum lung de parcurs pentru a satisface așteptările cumpărătorului. Ceea ce ne indică că există o oportunitate extraordinară pentru comercianți de a-și îmbunătăți relația cu proprii consumatori.”

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.