7 criterii după care recunoști un avocat bun

Un avocat bun pare a fi un fel de chestie aspirațională în România. Cel puțin așa arată niște studii pe care le-am citit recent. Și care m-au pus pe gânduri. În sensul că, din interacțiunea mea cu câțiva avocați, pe diferite spețe, modul în care am văzut eu această meserie nu se ”pupă” de nici o culoare cu rezultatele acelor studii.

Așa, ca exercițiu, ca să înțelegem în context, imaginați-vă o Românie fără avocați. Căci așa înțelegem cel mai bine importanța cuiva sau a ceva, dacă ne imaginăm că nu mai există.

În mare, studiile arată că românii percep avocații ca fiind a treia meserie importantă în societate (după medic și profesor). Ceea ce este un fel de laudă pentru această meserie. Doar că aceleași studii arată că românilor nu le prea plac avocații, principalul motiv fiind că îi consideră prea… scumpi.

Bine, asta cu ”scump” putem să o discutăm în legătură cu orice produs sau serviciu. Pentru că nu există ceva ”scump” așa, suspendat în eter. Ci se dă ”verdictul” în funcție de alte prețuri, de câți bani ai în buzunar și, mai ales în cazul unor servicii precum cele juridice, de ce te ajută să eviți.

Altfel spus, din perspectiva celui de-al treilea criteriu, un avocat bun te ajută, după caz, să nu plătești o amendă mare sau să scapi de o acuzație care te-ar putea marca pe viață (inclusiv la nivel financiar) sau să te salveze de un dosar penal (vezi cazuri de oameni dați afară de la serviciu după un astfel de verdict, deci bani pierduți și viața dereglată) sau pur și simplu să te ajute să nu intri închisoare.

Este scump un avocat bun care să te ajute în situațiile de mai sus? Faceți un calcul. Într-o parte feeul avocatului, în cealaltă parte cât ați fi plătit/pierdut dacă avocatul nu v-ar fi ajutat. Doar gândiți-vă un pic la asta.

Nu intrăm în detalii acum, promit că voi reveni cu articol amplu despre statutul avocatului, ca să îi zic așa, generic. Și despre percepția românilor despre această meserie.

Cum recunoști un avocat bun

În schimb, ca să rămân într-un registru practic, am zis să vă spun cum vă puteți mări bine de tot șansele să bateți palma cu un avocat bun. Cu accent pe ”să vă măriți șansele”. Pentru că nimeni nu vă poate garanta că, respectând cele de mai jos, o să găsiți un avocat bun, unul care vi se potrivește.

Sunt multe variabile aici, care țin inclusiv de complexitatea dosarului pe care îl aveți sau de chimia pe care o aveți cu avocatul (uneori, chiar dacă este foarte bun, nu reușești să relaționezi cum trebuie cu el).

Așadar, cele 7 criterii de mai jos sunt un fel de checklist, care să vă ajute măcar să demarați o relație reciproc avantajoasă. Altfel spus, dacă nu treceți prin pașii de mai jos, prin TOȚI pașii de mai jos, există șanse ca ceva să nu meargă cum trebuie.

Să fie membru UNBR – Uniunea Națională a Barourilor din România. Foarte important! Pentru că altfel avocatul nu are dreptul legal de practică! Cum se poate verifica asta? Cel mai ușor pe Tabloul Avocaților.

Să încheie actele legale necesare: contract, factură, chitanță, care să conțină prevederi clare și să explice detaliile colaborării. Transparența de care dă dovadă este încă un semn că relația are mari șanse să funcționeze.

Să fie recomandat de persoane în care aveți încredere. Pentru că și în acest domeniu recomandarea personală funcționează cel mai bine. De fapt, mai ales în acest domeniu!

Să fie specializat în domeniul speței în discuție. Una este să fie specializat în divorțuri și alta este să fie specializat în falimente sau în drept penal. Un avocat bun nu este cel care se pricepe la toate, atenție!

Să aibă o abordare echilibrată, să pună în balanță posibile evoluții ale cazului, nu să facă promisiuni foarte optimisite, fără a fi la curent cu detaliile.

Să vă ceară să îi dați toate informațiile pe care le aveți, chiar dacă unele dintre ele sunt dureroase pentru voi sau dacă vă pun într-o postură neplăcută. Este foarte important să aveți o relație deschisă cu avocatul, care este, conform legii, confidențială. Atenție: cu cât ascundeți informații de avocat, cu atât vă măriți șansele ca ceva să nu meargă bine!

Să vă avertizeze de la începutul colaborării sau pe parcurs, când evoluția cazului o cere, că rezultatele urmărite și posibil de obținut s-ar putea să fie mai mici decât costurile estimate. Se întâmplă de multe ori asta. Așa că să fiți deschis la astfel de posibilități, nu înseamnă că avocatul a încercat să vă păcălească.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “7 criterii după care recunoști un avocat bun”

 1. Cum caut un avocat specializat intr-un domeniu? ca pe usa lor nu scrie..
  Aici e problema…cauti avocat specializat in banci? de unde incepi??
  Multumesc

 2. Bună ziua, uneori găsiți chiar pe tabloul avocaților – întâmplător, eu lucrez drept bancar si am adăugat informația pe tablou, însă nu toți o fac.
  Altfel, puteți să încercați un search pe Google sau LinkedIn sau cereți o recomandare.

 3. Sunt multe probleme cu avocatii la noi. Una dintre ele o semnaleaza doi antevorbitori de-ai mei mai sus.
  Dar eu semnalez alta. Mult mai importanta.
  Conform legislatiei noastre, una europeana, sa ne intelegem, nu ai voie sa ii pui avocatului clauza doar procent din ce-ti castiga. Daca tu ai de recuperat 100.000 de euro, nu ai voie sa-i faci procura avocatului pt jumatate din suma: daca vei castiga suma, jumatate iei tu, daca pierzi, nu-ti dau nimic.
  Chestia asta este INTERZISA la noi, fiind legala si incurajata in SUA. Drept urmare, daca la noi un sarac are de recuperat niste multi bani, s-ar putea sa nu poata face asta, fiind prea sarac sa-si plateasca un avocat bun. La propriu.
  In SUA, ii promite o cota mai mare din castig si avocatul ii castiga procesul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.